search icon

Τράπεζες

Η λίστα των χωρών με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Στα 369 δισ. ευρώ το προβληματικό στοκ στην Ευρώπη, με τον δείκτη NPL να διαμορφώνεται στο 1,95% - Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να απασχολήσει και τους διεθνείς αναλυτές, στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν με τις διοικήσεις των «4» αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μηνου

Τον υψηλότερο δείκτη κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, παρά τις… ηράκλειες προσπάθειες από πλευράς των συστημικών τραπεζών να απαλλαγούν από την κληρονομιά της κρίσης και να στραφούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το α’ τρίμηνο του 2022 ο σχετικός δείκτης στην χώρα μας διαμορφώθηκε στο 6,75%, με τις τράπεζες να βρίσκονται με ένα στοκ άνω των 14 δισ. ευρώ. Πράγματι, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το προβληματικό απόθεμα των «4» είχε ως εξής:

·       2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με την ίδια να έχει θέσει ως στόχο τη μείωσή του στο 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του τρέχοντος χρόνου.

·       2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, επιδιώκοντας το επίμαχο χαρτοφυλάκιο να περιοριστεί στα 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022.

·       4,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στοχεύοντας σε περαιτέρω μείωση στα τέσσερα δισ. ευρώ έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο και

·       4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank, με την τράπεζα να προσδοκά μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ.

Την αμέσως επόμενη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η Κύπρος με δείκτη NPL 4,17% και «κόκκινα» δάνεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Πορτογαλία, Μάλτα και Ιταλία με δείκτες 3,78%, 3,09% και 2,98% και ένα προβληματικό στοκ που συνολικά «αγγίζει» τα 69 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, στις πέντε τελευταίες θέσεις φιγουράρουν οι Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Εσθονία, οι οποίες εμφανίζουν δείκτες μεταξύ 1,19% και 0,77%, με τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων να προσεγγίζει τα 45 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Ευρώπη εμφανίζει το α’ τρίμηνο του 2022 NPL ratio 1,95%, με την ΕΚΤ να παρατηρεί πως πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2015, οπότε και ξεκίνησε να συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα δεδομένα, με τη μείωση να αποδίδεται στον περιορισμό του προβληματικού στοκ στα 369 δισ. ευρώ έναντι 374 δισ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα 6μήνου

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει τους διεθνείς αναλυτές, στις τηλεδιασκέψεις που θα έχουν με τις διοικήσεις των «4» αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 6μηνου του 2022. Αν και οι ίδιες έχουν πολλάκις δηλώσει αισιόδοξες, αναφορικά με τον στόχο που έχουν θέσει αφενός, για μονοψήφιο NPE ratio (από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank) και αφετέρου, για δείκτη πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (από Εθνική Τράπεζα και Eurobank), εντούτοις οι συνθήκες είναι τέτοιες που δικαιολογούν τις όποιες ανησυχίες. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), Αντρέα Ενρία, «το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε μία μικρή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών, μία αύξηση των δανείων που κατατάσσονται ως έχοντα λιγότερο καλή επίδοση (stage 2), καθώς και μία αύξηση στο κόστος του τραπεζικού κινδύνου πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αντανακλώντας αυξημένη αβεβαιότητα και την πιθανή υλοποίηση εκκρεμοτήτων που σωρεύτηκαν στην περίοδο της πανδημίας». Αξίζει να αναφερθεί πως τα συνολικά δάνεια σταδίου 2 ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων συνέχισαν να αυξάνονται το α’ τρίμηνο του 2022, φθάνοντας στο 9,28% (από 9,14% το προηγούμενο τρίμηνο), με το απόθεμα να ανέρχεται σε 1.311 δισ. ευρώ (έναντι 1.261 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο).

Διαβάστε ακόμα

Η υπουργός ονειρεύεται, Ισραηλινοί επενδυτές κοιτούν την Πέρδικα, η CVC, η THI και η Equinix την Ελλάδα και το ΤΑΙΠΕΔ… τα δάση

Απάτες με «εικονικά» ενοίκια στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Eurogroup: Οι τρεις «κανόνες» για μέτρα κατά της κρίσης

 

 

Exit mobile version