Σε τρία μέτωπα θα κινηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μαζί και οι εταιρείες παροχής μικροπιστώσεων προκειμένου να επιτύχουν επιδόσεις στο θέμα της στεγαστικής πίστης με βάση το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ, να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μείωσης των προμηθειών που επισήμως ξεκινάει στις 15 Ιανουαρίου και να βοηθήσουν στο βαθμό που τους αναλογεί στο θέμα των μικροπιστώσεων όπου αναμένεται να συναντήσουν τον ανταγωνισμό και άλλων εταιριών σε εύρος χρόνο.
Σπίτι μου ΙΙ
Οι τράπεζες αναμένεται να πατήσουν το κουμπί χορήγησης του προγράμματος αύριο Τετάρτη 15/1. Ηδη έχουν αρχίσει να δέχονται ενδιαφερόμενους και να ενημερώνουν για τις αιτήσεις.
Το πρόγραμμα είναι διπλάσιο από το προηγούμενο, με όρους που επιτρέπουν διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Το προηγούμενο «Σπίτι μου» εξυπηρέτησε 9.129 αιτήσεις ύψους 966,9 εκατ. ευρώ. Τώρα οι τράπεζες πολύ πιο έμπειρες στη διαχείριση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 2 δισ. ευρώ και η μία μετά την άλλη τράπεζα καλούν τους ενδιαφερόμενους και δικαιούχους να καταθέσουν τη σχετική αίτηση. Πρόκειται για δάνεια κατοικίας με επιδοτούμενο κατά 50% το επιτόκιο αφού για το μισό δάνειο, τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το επιτόκιο είναι ανθεκτικό ενώ το υπόλοιπο μισό από τις τράπεζες με μειωμένο επιτόκιο.
Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση του τελικού κόστους δανεισμού για τον δικαιούχο, κάνοντάς το πιο προσιτό και ευνοϊκό σε σύγκριση με τα κανονικά τραπεζικά στεγαστικά δάνεια. Τα έξοδα του φακέλου κάποιες τράπεζες ανακοίνωσαν πως είναι μηδενικά.
Το ανώτατο ποσό δανείου που χορηγείται είναι 190.000 ευρώ.
Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή ορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν η αξία του ακινήτου είναι 200.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό δανείου θα είναι 180.000 ευρώ (90% της αξίας).
Ο δανειολήπτης τότε θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 20.000 ευρώ από δικούς του πόρους.
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι άτομα ηλικίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε έως πενήντα ετών, σύζυγοι ή πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από είκοσι πέντε έως πενήντα ετών, εφόσον, δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία τους και, ικανοποιούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στα δικαιολογητικά. Το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι για τον άγαμο 20.000 ευρώ και για τον έγγαμο 28.000 ευρώ + 4.000 για κάθε παιδί ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το ανώτοτα όριο είναι 31.000 ευρώ και 5000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Από αύριο χαμηλότερες προμήθειες
Επίσης, από αύριο Τετάρτη οι τράπεζες δεσμεύτηκαν πως θα έχουν τακτοποιήσει τα συστήματά τους κατά τρόπο τέτοιο που να μειώσουν τις προμήθειές τους.
Ετσι σύντομα αναμένεται να μηδενιστούν οι προμήθειες σε ότι αφορά την πληρωμή λογαριασμών, τα εισερχόμενα/ εξερχόμενα εμβάσματα να μην κοστίζουν πάνω από 0,5 ευρώ, η ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες που υπάρχουν ATM μόνον μιας τράπεζας να γίνονται χωρίς χρέωση και ακόμη να μειωθούν κατά 50% οι προμήθειες για αγορές μέσω POS για αγορές σε μικροεμπόρους μέχρι 20 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες ζήτησαν ένα εύρος χρόνου προκειμένου να προσαρμοστούν σχετικά και αναμένεται η προσαρμογή να έχει για όλες ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Τετάρτη.
Σε λειτουργία οι μικροπιστώσεις
Πολύ σύντομα (27 Ιανουαρίου) 3.300 επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα θα μπορέσουν να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια μέσα από το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027.
Τα δάνεια θα είναι από 3.000 έως 25.000 ευρώ. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Το Ταμείο θα παρέχει άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα ή 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ενώ το υπόλοιπο 40% ή 25% αντίστοιχα, θα παρέχεται από τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων.
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων έχει πόρους 60.000.000 ευρώ τα οποία με μόχλευση από εταιρίες μικροπιστώσεων και σε συνεργασία με τράπεζες μπορούν να φθάσουν μέχρι και 100 εκατ. ευρώ.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπαίνει και πάλι μπροστά δημιουργώντας Ταμείο Μικροπιστώσεων με 60.000.000 ευρώ.
Το κομμάτι των δανείων το οποίο θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα φέρει μηδενικό επιτόκιο ενώ για το υπόλοιπο ποσό το δάνειο θα φέρει επιτόκιο σταθερό ή κυμαινόμενο.
Με τις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανοίξει ο θεσμός των μικροπιστώσεων ο οποίος ανασυγκροτήθηκε το 2020 με το θεσμικό πλαίσιο που είχε «χτίσει» ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις τράπεζες Γιώργος Ζαββός και νυν πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αποτέλεσε δε πλήρη αναζωογόνηση του πλαισίου του 2014 που αφορούσε τις μικροπιστώσεις.
Στον κόμβο των μικροπιστώσεων μελετούν την ένταξή τους και άλλες εταιρίες οι οποίες έχουν δίκτυο και το βασικό τους αντικείμενο είναι άλλο όπως για παράδειγμα εταιρίες τηλεφωνίας, ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.
Διαβάστε ακόμη
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς: Ένα μοναδικό εγχείρημα με ιστορία 108 ετών
Γιατί επιμένει ο πληθωρισμός – Ποιοι κλάδοι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»
Bloomberg: Γιατί η Κίνα εξετάζει την πώληση του TikTok στον Ελον Μασκ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα