Περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε ο δείκτης τους να προσεγγίσει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων, με ώθηση και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αύξηση του μεριδίου στις νέες χορηγήσεις – κυρίως προς επιχειρήσεις – προσδοκά μέχρι τέλος του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, μελετώντας προσεκτικά τις κινήσεις του στη «σκακιέρα» της επόμενης ημέρας για την τράπεζα.
Υποστηρικτικά στα σχέδιά του λειτουργούν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου που, όπως παραδέχθηκαν και οι διεθνείς αναλυτές, ήταν εντυπωσιακά, με την τράπεζα να καταγράφει υπέρβαση σε μία σειρά από στόχους και ταυτόχρονη, μείωση των κινδύνων. Ειδικότερα:
Στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων η Alpha Bank κατάφερε να… πιάσει νωρίτερα κατά έξι μήνες τον στόχο που είχε θέσει για μονοψήφιο δείκτη NPE, μειώνοντας το προβληματικό στοκ κατά 89% μέσα σε μία πενταετία μέσα από την ολοκλήρωση 13 συναλλαγών.
Πρόκειται για τις εξής:
2018: Project Venus, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Αφορούσε σε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.
2017-2018: Project Mars, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για εταιρικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.
2018: Project Jupiter, ύψους ενός δισ. ευρώ. Αφορούσε σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα με ακίνητα.
2018: Project Mercury, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ήταν χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών και δανείων μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις.
2020: Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε, επίσης, σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα με ακίνητα.
2021: Project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ (τιτλοποίηση μέσω του «Ηρακλή»).
2021: Project Cosmos, ύψους 3,4 δισ. ευρώ (τιτλοποίηση μέσω του «Ηρακλή»).
2022: Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αποτελείτο από καταναλωτικά δάνεια.
2022: Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
2022: Project Hermes, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
2022: Project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες που θα τιτλοποιηθεί.
2022: Project Light, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με δάνεια λιανικής, χωρίς εξασφαλίσεις.
2022: AB Leasing, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 8,2% από 51,7% τον Δεκέμβριο του 2017, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να «αγγίζουν» σήμερα τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 29,3 δισ. ευρώ πριν από μία πενταετία. Η ποιότητα των συγκεκριμένων δανείων δε, είναι καλύτερη εν συγκρίσει με αυτά που έχει βγάλει η τράπεζα εκτός ισολογισμού, με σχεδόν οκτώ στα 10 να φέρουν εξασφαλίσεις. Το 86% είναι από το χαρτοφυλάκιο λιανικής (48% στεγαστικά, ύψους 2,2 δισ. ευρώ) και το 43% είναι δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διοίκηση αναμένει μηδενικό σχηματισμό νέων «κόκκινων» δανείων και στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος για περαιτέρω μείωση των αποθέματος των ΜΕΑ στα τρία δισ. ευρώ είναι κάτι παραπάνω από εφικτός.
Επιτοκιακά έσοδα
Επιτοκιακά έσοδα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναμένει για το σύνολο του 2022 η διοίκηση της Alpha Bank, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τον σχετικό στόχο.
Όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αυτά επωφελούνται από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς μειώνεται η επίπτωση από την εξυγίανση του ισολογισμού. Ειδικότερα, μέσα από επιλεκτικές επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας αξιόγραφα, το Καθαρό Έσοδο Τόκων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων σημείωσε κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 60% σε ετήσια βάση – από 25 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2021 σε 40 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2022. Συνολικά, η αυξητική ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων. Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα εκτιμά από 183 εκατ. ευρώ έως και 279 εκατ. ευρώ τα κέρδη σε περίπτωση αύξησης του βασικού επιτοκίου μεταξύ 0,5% και 1,5% αντίστοιχα από μηδέν σήμερα.
Πιστωτική επέκταση
Αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά 500 εκατ. ευρώ «βλέπει» έως το τέλος του 2022 ο CEO της τράπεζας, ανεβάζοντας στα 2,7 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο από 2,2 δισ. ευρώ αρχικά.
Ειδικότερα, η Alpha Bank πέτυχε αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων κατά 1,3 δισ. ευρώ, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται στο 1,7 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται δάνεια, ύψους 600 εκατ. ευρώ που η τράπεζα έκανε syndication με άλλες τράπεζες), καλύπτοντας ήδη το 73% του στόχου για το σύνολο του έτους. Αναφερόμενη στη συνεχή επέκταση του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων με ρυθμό υψηλότερο από την υπόλοιπη αγορά (+ 900 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση), η διοίκηση της Alpha Bank υπογράμμισε ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με την πλειονότητα να αφορά σε δάνεια προς εμπορικές επιχειρήσεις (21%), υποδομές (17%), μεταποίηση (15%), μεταφορές (14) και τουρισμό (13%).
Διαβάστε ακόμα:
Σκληρό μπρα ντε φερ ΡΑΕ – προμηθευτών για παραπλανητικά τιμολόγια ρεύματος
Στη… σέντρα η ΠΑΕ Ξάνθη – Αντιμέτωπη με πλειστηριασμούς και νέες περιπέτειες (pics)