search icon

Τράπεζες

Η «καυτή» ατζέντα στην τηλεδιάσκεψη θεσμών – τραπεζών

Ο πτωχευτικός νόμος και το πρόγραμμα «γέφυρα», οι χορηγήσεις δανείων με κρατική εγγύηση, οι αναστολές πληρωμών των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, οι πλειστηριασμοί αλλά και οι τιτλοποιήσεις θα τεθούν επί τάπητος

Ενημέρωση από… πρώτο χέρι για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, επιθυμούν να έχουν οι επικεφαλής των θεσμών, πραγματοποιώντας – λίγα 24ωρα πριν την τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο – ψηφιακή συνάντηση με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πέρα από τον πτωχευτικό νόμο και το πρόγραμμα «γέφυρα», που παραμένουν ψηλά στην ατζέντα, μετά το ναυάγιο της προηγούμενης ημέρας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τη συζήτηση θα μονοπωλήσουν, τόσο οι χορηγήσεις δανείων με κρατική εγγύηση και οι αναστολές πληρωμών των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, όσο και οι πλειστηριασμοί.

Πιο αναλυτικά, με τις τράπεζες να δέχονται το τελευταίο διάστημα αυστηρή κριτική, όσον αφορά στον τρόπο, αλλά και στον χρόνο, διοχέτευσης των κρατικών κονδυλίων προς τις πληττόμενες από τον κορονοιό επιχειρήσεις, οι θεσμοί θα ζητήσουν στοιχεία, τόσο για τα ποσοστά εγκρίσεων – χορηγήσεων, όσο και για το who is who των δικαιούχων, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τα χρήματα κατέληξαν σε αυτούς, που πραγματικά τα χρειάζονταν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε πολύ υψηλό ρυθμό εγκρίσεων και πολύ χαμηλό ρυθμό εκταμιεύσεων. Ο λόγος, όμως, είναι ο εξής: αφότου δίνεται η έγκριση, πρέπει να γίνει η συμβασιοποίηση. Η διαδικασία ενός δανείου δεν είναι απλή. Μπήκα στην τράπεζα, πήρα λεφτά, βγήκα με μία σακούλα χρήματα. Πρόκειται για μία νομική διαδικασία, που έχει ορισμένες φάσεις. Τώρα είμαστε στην τελευταία φάση, στη συμβασιοποίηση. Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι προς συμβασιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ και στο Εγγυοδοτικό περίπου άλλο τόσο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι τράπεζες σε πολύ λίγες ημέρες να ολοκληρώσουν δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις. Κάθε σύμβαση έχει δικηγόρους, χαρτιά, δεν τελειώνει, δηλαδή, μέσα σε μία ημέρα. Εάν δούμε τον ρυθμό εγκρίσεως δανείων και συμβασιοποίησης σε σύγκριση με ό, τι ίσχυε μέχρι τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή, πριν την κρίση, τότε οι τράπεζες τρέχουν 10 φορές πιο γρήγορα. Εγώ, όμως, θέλω να τρέχουν 100 φορές πιο γρήγορα. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι κάπου στη μέση. Τρέχουνε πράγματι γρηγορότερα σε σχέση με το παρελθόν, η κυβέρνηση, όμως, τους πιέζει να τρέξουν ακόμη γρηγορότερα».

Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί θα ζητήσουν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των δανείων, που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμών (μορατόρια), εστιάζοντας στις εκτιμήσεις των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών Ομίλων για το ποσοστό αυτών, που θα «κοκκινίσουν» μετά το τέλος της περιόδου αναστολής. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από τη συγκεκριμένη δεξαμενή θα προέλθει ένα σημαντικό μέρος των νέων «κόκκινων» δανείων, ύψους – με βάση ορισμένες εκτιμήσεις – έως και 10 δισ. ευρώ.

Τέλος, το ζήτημα των πλειστηριασμών επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς τέλη Ιουλίου λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του 4605, με τους θεσμούς να πιέζουν, ώστε το μεταβατικό πλαίσιο έως την ψήφιση του πτωχευτικού Νόμου να καλύπτει όσο το δυνατόν λιγότερους. Οι τράπεζες, πάντως, θεωρούν χαμένο το 2020, όσον αφορά στα σχέδια για έως και 30.000 πλειστηριασμούς, εκτιμώντας πως ο χρόνος θα κλείσει με λιγότερους από 5.000. Τα στοιχεία, άλλωστε, για την πορεία τους το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι αποκαλυπτικά: Η Alpha Bank, για παράδειγμα, διενήργησε το επίμαχο διάστημα 412 πλειστηριασμούς (το 31% ήταν επιτυχείς), έναντι 1.782 το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και 789 τους πρώτους τρεις μήνες του περυσινού έτους.

Τιτλοποιήσεις

Αναλυτική ενημέρωση και για το ζήτημα των τιτλοποιήσεων θα επιδιώξουν να έχουν οι θεσμοί, με τις τράπεζες να ξεδιπλώνουν τα σχέδιά τους, τα οποία έλαβαν ολιγόμηνη παράταση ελέω υγειονομικής κρίσης. Μετά τη Eurobank, πιο… δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση εμφανίζεται η Alpha Bank, η οποία τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για το project Galaxy από τον οίκο DBRS, προκειμένου να προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Όσον αφορά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, στόχος της τράπεζας είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να έχει γίνει ακόμη και πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη συζήτηση με τους θεσμούς πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία η ΤτΕ έχει αναλάβει δράση για τη σύσταση Bad Bank.

Exit mobile version