Του Δημήτρη Παφίλα

Η Εθνική θα είναι πιθανότατα η πρώτη τράπεζα η οποία θα αποπληρώσει τον ELA, σε ένα διάστημα 12- 18 μηνών, όπως ήδη έχει δηλώσει ο διεθνής ελεγκτικός οίκος Moody’s.

Η Εθνική Τράπεζα, ολοκλήρωσε χθες ακόμα μια πώληση τράπεζας στο εξωτερικό και συνολικά από τις πωλήσεις ενισχύθηκε κατά 7 δισ. περίπου σε ρευστότητα. Η δε αύξηση των μετρητών της της δεν πέρασε απαρατήρητη από την αγορά. Η Εθνική πήρε την πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις από την Alpha Bank και τις υπόλοιπες 2 συστημικές τράπεζες καθώς η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται πλέον σε 3,38 δισ. ευρώ,

Λίγες ώρες πριν, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής ολοκλήρωσε την όγδοη πώλησης τράπεζας του εξωτερικού, την σερβική Voljvodanska αυξάνοντας την ρευστότητα της κατά 280 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η τράπεζα έχει ολοκληρώσει εννιά πωλήσεις τραπεζών και εταιρειών του εξωτερικού ενισχύοντας την ρευστότητα της κατά 7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η Εθνική πώλησε την Finansbank ενισχύοντας την ρευστότητα της κατά 3,6 δισ. ευρώ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 400 εκατ ευρώ, την NBGI London με 228 εκατ. ευρώ, την Banka Romaneska με 650 εκατ. ευρώ, την Voljovodanska με 280 εκατ. ευρώ, την UBB με 610 εκατ. ευρώ, την δραστηριότητα στη Νότιο Αφρική με 55 εκατ. ευρώ και την Εθνική Ασφαλιστική με 718 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της προς την DGcom σχετικά με τις τραπεζικές δραστηριότητες εξωτερικού και τις μη τραπεζικές δραστηριότητες, η Εθνική θα στραφεί περισσότερο στο δίκτυο της στην Ελλάδα, έχοντας ως δυο βασικές προτεραιότητές την εξυγίανση των “κόκκινων δάνειων”, αλλά και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις οποίες θα προκύψουν αμοιβαία οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να προχωρήσει στην δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας κατά το πρότυπο της Marathon Bank στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι, μέχρι τώρα δεν επετράπη από τους δανειστές η δημιουργία μιας “κακής” τράπεζας, η ίδια η αγορά και η πρακτική οδηγεί στην bad bank προκειμένου οι τράπεζες απαλλαγμένες από τα κόκκινα δάνεια και απελευθερώνοντας την ρευστότητα τους, να στραφούν προς τις βασικές τους εργασίες, δηλαδή στην συγκέντρωση καταθέσεων και την χορήγηση δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις.