search icon

Τράπεζες

Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών: Πώς τη διαμορφώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες

Τι τονίστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg με συμμετέχοντες τους 4 CEOs των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι μεταξύ άλλων ζήτησαν περισσότερη Ευρώπη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ματιά των τραπεζών άλλοτε πολιτική άλλοτε επιχειρηματική έδωσε το στίγμα των αναγκών της ελληνικής οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προβεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ικανοποιηθεί η αναγκαία και ικανή συνθήκη των επενδύσεων που θα διαμορφώσει την ανάπτυξη με ρυθμούς ικανοποιητικούς εγχωρίως αλλά και στη γηραιά ήπειρο.

Ολα αυτά ειπώθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε το Bloomberg με συντονιστή δημοσιογράφο την Φρανσίν Λάκουα και συμμετέχοντες τους 4 CEO των ελληνικών τραπεζών. Θέμα η επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Στο ίδιο συνέδριο συνέντευξη παραχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Περισσότερη Ευρωπαϊκή Ενωση

Περισσότερη Ευρώπη ζήτησαν όλοι οι τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνοντας τη μη ύπαρξη τραπεζικής ένωσης και ένωσης κεφαλαίων ενώ πολύ σαφής υπήρξε σε αυτό το θέμα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι χώρες του Νότου πληρώνουν ακριβά την ενέργεια ενώ επεσήμανε ως θέμα προς συζήτηση με τη νέα Κομισιόν για το τι μπορεί να πράξει η Ενωση ώστε οι πολυεθνικές να μην τιμολογούν διαφορετικά στην ενιαία αγορά.

Δύο σημεία ακόμη της ομιλίας του πρωθυπουργού ακουμπούν τις κοινές πολιτικές της Ευρώπης όπως οι υδάτινοι πόροι που σχετίζονται με την αγροτική πολιτική και η ναυτιλία στο πλαίσιο των πολιτικών κλίματος που δημιουργεί σημειολογικά κενά για το περιβάλλον σε εύρος πενταετίας ή δεκαετίας.

Περισσότερες επενδύσεις

Στα κύρια σημεία περιλαμβάνεται η συμφωνία όλων με τις επισημάνσεις Λέττα και Ντράγκι για αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της Ευρώπης.

Τα χρήματα αυτά υπάρχουν. Η ρευστότητα είναι μεγάλη είπε ο κ. Στουρνάρας όταν η συνομιλήτριά του σημείωσε πως πρόκειται για τεράστιο ποσό (5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) . Ο διοικητής έσπευσε να διευκρινίσει πως εν τέλει η ρευστότητα στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη τα χρήματα υπάρχουν και πως τα κονδύλια αυτά μπορούν και πρέπει να διατεθούν.

Τι θα καλύψουν τα κεφάλαια των τραπεζών

Η χώρα έχει σήμερα επενδύσεις που φθάνουν περίπου στο 15% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 22% και πρέπει να φθάσει στο 27%. Αυτό μαζί με τους επιχειρηματίες, είναι και δική μας δουλειά, να χρηματοδοτήσουμε περισσότερες επενδύσεις ανοίγοντας τον κύκλο της πιστωτικής επέκτασης ο κ. Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank.

Οι τράπεζες έχουν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια και αυτά θα καλύψουν: πιστωτική επέκταση, διανομές στους μετόχους εξαγορές και συγχωνεύσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις.

Aπό την Ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Καραβία οι τράπεζες ζητούν πολιτική σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικό χώρο στις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να επενδύσουν.

Η διασυνοριακή συγκέντρωση θα ήταν καλοδεχούμενη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για την Ελλάδα προτεραιότητα πάντως αποτελεί η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην τοπική αγορά. Αυτό υπερισχύει της ανάγκης για συγκέντρωση και μέγεθος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το τραπεζικό μέγεθος της Ευρώπης υστερεί πλέον έναντι εκείνου των ΗΠΑ.

Να επιστρέψουν στις τράπεζες τα εξυγιασμένα NPEs

Λιγότερο αισιόδοξος ως προς το consolidation του κλάδου διασυνοριακά εμφανίστηκε ο κ. Παύλος Μυλωνάς CEO της Εθνικής Τράπεζας.

Μιλώντας για τα NPEs ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως αυτά βρίσκονται στους Servicers και κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσουν πίσω στις τράπεζες ως εξυγιασμένα.

Ο ίδιος μίλησε για τις επιχειρήσεις που πρέπει να βοηθηθούν προκειμένου να μεγαλώσουν.

Η προοπτικές για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης είναι πολύ καλές όπως σημείωσε και ακολουθεί η επέκταση και σε ότι αφορά τη στεγαστική πίστη.

Δεν είναι πως δεν δίνουμε δάνεια στεγαστικά σημείωσε ο κ. Μυλωνάς δικαιολογώντας την αρνητική πιστωτική επέκταση σε ότι αφορά τη στεγαστική πίστη. Είναι πως έχουμε αθρόες αποπληρωμές δανείων από το παρελθόν.

Nέα μοντέλα ανάπτυξης

Στη στρατηγική συνεργασία της με την UniCredit που αποτελεί επιλογή της Alpha Bank για ανάπτυξη και την έμφαση στην affluent πελατεία της τράπεζας και στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας αναφέρθηκε ο CEO της τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης. Ο ίδιος τόνισε ένα πλεονέκτημα που διαθέτει η τράπεζα και το οποίο είναι η χαμηλότερη καταθετική της βάση στο νέο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων.

Οσον αφορά τη συνεργασία με την UniCredit ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως οι τράπεζες αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στις 13 χώρες όπου δραστηριοποιείται η UniCredit λαμβάνοντας εξυπηρέτηση από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με βελτιωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.

Όπως είπε ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με το 2018, η καθαρή πιστωτική επέκταση σε αυτόν τον τομέα ανέρχεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ ενώ η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστήσει στη χρηματοδότηση ορισμένων από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στους τομείς των αεροδρομίων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Υποδομών.

Σχολίασε ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί δραστικά και πρέπει οι υποδομές να συμβαδίσουν. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στοχευμένες αναζητήσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της είπε ο CEO του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία και προέβλεψε πιστωτική επέκταση για την τράπεζα 3 δισ. ευρώ το 2024.

Βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και στη στεγαστική πίστη θα δοθεί από την επόμενη χρονιά.
Εμφαση στα projects του εξωτερικού θα δοθεί από την τράπεζα μετά τις διανομές προς τους μετόχους όπου τα κεφάλαια της τράπεζας παραμένουν πολλά.

Στοχευμένη αναζήτηση στο εξωτερικό προανήγγειλε ο Χρήστος Μεγάλου και ανάπτυξη σε σε BancAssurance και Asset Management όπου τα ποσοστά των ελληνικών τραπεζών είναι τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστά ακίνητα: Πώς θα βγάλετε τα χρήματα της ανακαίνισης με… αφορολόγητο ενοίκιο

Αυτές είναι οι προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για αγορά και φορολογία

Ενέργεια: Ανησυχία για το χειμερινό ράλι στο ρεύμα, καπέλο 40% μέσα σε τρεις μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version