Να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF αποφάσισε χθες η ΕΚΤ, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει σημαντική ανάσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και αυτό καθώς θα πρόκειται κατ ουσίαν για μία έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση προς τις ίδιες και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αγοράσει το 25% των συγκεκριμένων ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες αν και ο Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη του στις 10 Μαρτίου είχε πει πως θα είναι επιλέξιμα το 50%.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ ευρώ για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή της σύμβασης υπογράφηκε χθες ενώ διενεργήθηκε μέσα στην ίδια ημέρα και η πρώτη δημοπρασία τίτλων στην οποία συμμετείχαν οι εγχώριες τράπεζες.
Η είδηση έδωσε «φτερά» στο Χρηματιστήριο με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν άνοδο σχεδόν 19%.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών φθάνει τα 37 δισ ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης (η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες. Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των «καλών» τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές και των «κακών» τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Από την απόφαση της ΕΚΤ εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.
Το κέρδος από μία τέτοια κίνηση θα είναι διπλό. Κατ’ αρχήν θα λογιστικοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές. Επιπλέον θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη. Κάτι που κατ’ επέκταση θα ενισχύσει και την κεφαλαιακή τους βάση.
Σημειώνεται ότι οι οκτώ σειρές έκδοσης ομολόγων EFSF διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές υψηλότερες της ονομαστικής αξίας (σ.σ. από 101 ως 103), ενώ οι εγχώριες τράπεζες τα απέκτησαν λίγο πάνω από το 100%. Οι πραγματικές τιμές, βέβαια, θα προκύπτουν από τις δημοπρασίες, από την πορεία των οποίων θα κριθεί και το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ενεργή αγορά.
Η θέση των τραπεζών
Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ ενώ έχει και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ που πήρε για την κάλυψη της πρόσφατης αύξησης από το ΤΧΣ. Ακολουθεί η Εθνική που κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,08 δισ. και 2,68 δισ. ευρώ ομόλογα ESM. Η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.
Η κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ δεν συνδέεται με την αξιολόγηση αφού πρόκειται για την αγορά υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ομολόγων του EFSF και όχι ελληνικών τίτλων.