Τη σημασία της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της ένταξης, χωρίς αποκλεισμούς, στον εργασιακό χώρο, τόνισε ο CEO της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, σε παρέμβασή του στο πάνελ του Διεθνούς Διαδικτυακού Συνεδρίου για τα “Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον”, που διοργάνωσαν οι Γενικές Γραμματείες Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο κ. Ψάλτης επισήμανε ότι η διαφορετικότητα, «ένας όρος που αποτυπώνει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ταυτόχρονα ίσοι ως προς τα δικαιώματά τους», είναι εξίσου σημαντική με την έννοια της ένταξης. Εξήγησε ότι η έννοια της ένταξης στον εργασιακό χώρο – δηλαδή η απομάκρυνση όλων των εμποδίων, των διακρίσεων και των προκαταλήψεων σε θέματα διαφορετικότητας- είναι κρίσιμη παράμετρος, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. «Νιώθοντας πιο ασφαλείς, οι εργαζόμενοι εκφράζονται ελεύθερα, εκτιμώνται για αυτό που πραγματικά είναι και, τελικά, διοχετεύουν την ενέργειά τους στην παραγωγικότητα και την καινοτομία», ανέφερε.
“Επιθυμία μας είναι να παρέχουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ίσες ευκαιρίες, αναγνωρίζει το ταλέντο και προσελκύει τους καλύτερους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, εκπαίδευσης ή σεξουαλικού προσανατολισμού, ” δήλωσε ο κ. Ψάλτης, τονίζοντας ότι η Alpha Bank έχει υιοθετήσει μία δυναμική πολιτική ως προς τη διαφορετικότητα και την ένταξη στον εργασιακό χώρο, η οποία διαρκώς ανανεώνεται και εξελίσσεται.
Ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και την ιεραρχία της Alpha Bank
Ο CEO της Alpha Bank παρουσίασε τις δράσεις που αναλαμβάνει η Τράπεζα για την ενίσχυση της διαφορετικότητας και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας, υποστήριξης και σεβασμού και έκανε ειδική αναφορά στην ενδυνάμωση των γυναικών στην Alpha Bank, που εφαρμόζεται μέσα από μία ισχυρή πολιτική ισότητας σε ό,τι αφορά στη μισθολογική κατάσταση, την άνοδο στην ιεραρχία και την παροχή ευκαιριών προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.
Το 55% των εργαζομένων στην Alpha Bank είναι γυναίκες, ενώ μόνον τον τελευταίο χρόνο τα ανώτερα κλιμάκια της Τράπεζας ενισχύθηκαν με τρεις γυναίκες, με αποτέλεσμα το ποσοστό των γυναικών στην Ανώτερη Διοικητική Ομάδα να φτάσει στο 25%, έναντι 6% το 2019. Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική της Τράπεζας για τις μητέρες υπαλλήλους, στις οποίες παρέχεται πλήρης κάλυψη σε έξοδα τοκετού, καθώς και επίδομα για τη φροντίδα των παιδιών μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της Alpha Bank στον τομέα της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον αναγνωρίζονται και από επίσημους φορείς, ενώ είναι ενδεικτική η πρόσφατη ένταξη της Τράπεζας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον διεθνή δείκτη ισότητας φύλων Bloomberg Gender – Equality Index (GEI).
Ολοκληρωμένη πολιτική ισότητας για όλο το Προσωπικό
Αντίστοιχα, ο CEO της Alpha Bank σημείωσε ότι ειδική μέριμνα υπάρχει κατά των ηλικιακών διακρίσεων, ώστε μεσήλικες ή και μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι να αποτελούν το 20% του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ εφαρμόζεται και πολιτική ένταξης για άτομα με αναπηρίες που αποτελούν το 2% του Προσωπικού της Τράπεζας. Επιπρόσθετα, η Alpha Bank επενδύει στην εκπαίδευση των ανθρώπων της αλλά και την προώθηση της καινοτομίας μέσα στον Όμιλο, διοργανώνοντας τον ετήσιο εσωτερικό διαγωνισμό καινοτομίας “i3” που δίνει την ευκαιρία στους υπαλλήλους της Τράπεζας να αναδείξουν τα ταλέντα τους, πέρα από τις ιεραρχικές δεσμεύσεις. Παράλληλα, η Τράπεζα εξετάζει τη δυνατότητα υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, όπως η εκπαίδευση του Προσωπικού σε θέματα διακρίσεων και η εφαρμογή ενός εξειδικευμένου προγράμματος που θα προωθεί τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο.
Να αναδείξουμε περισσότερο στο μέλλον την αξία της διαφορετικότητας
“Πρέπει να απομακρύνουμε τις προκαταλήψεις και τις πρακτικές που δεν αφήνουν τους εργαζόμενους να δείξουν την πραγματική τους αξία και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους,” επισήμανε ο κ. Ψάλτης. Πρόσθεσε ότι τα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και η ανταπόκριση στις ανάγκες των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας “αποτελούν σίγουρα τομείς που χρήζουν περαιτέρω εξέλιξης,” καθώς ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας παραμένει επιφυλακτικό ως προς τη διαφορετικότητα και ειδικά ως προς τα δικαιώματα της συγκεκριμένης κοινότητας. Κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Συνέδριο, ο CEO της Alpha Bank τόνισε ότι “η διαφορετικότητα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος των τραπεζικών μας διεργασιών – από την αρχή μέχρι το τέλος, από το στάδιο της επιλογής του Προσωπικού, της αξιολόγησης της απόδοσης και της ηγεσίας, καθώς και της εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, το ανθρώπινο δυναμικό της Alpha Bank να ξεχωρίζει για τη διαφορετικότητά του στον ελληνικό τραπεζικό τομέα”.