Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε προ ημερών με τις κάρτες – πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές – οι οποίες, όπως έγραψε το newmoney χρεώθηκαν με παλαιότερες συναλλαγές που δεν είχαν εκκαθαριστεί λόγω αναβάθμισης των POS της Εθνικής Τράπεζας, αναζητούν τα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών Ομίλων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν και δεν τίθεται θέμα διπλοχρέωσης, το γεγονός ότι πολλοί από τους πελάτες τους καλούνται σήμερα να αποπληρώσουν αγορές ή πληρωμές, τις οποίες πραγματοποίησαν σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, υποχρεώνει τις τράπεζες να λάβουν άμεσα μέτρα. Ιδίως στην περίπτωση των κατόχων πιστωτικών καρτών που εξαιτίας της ετεροχρονισμένης εκκαθάρισης κινδυνεύουν με επιβάρυνση από 2,50% έως και 5% λόγω υπέρβασης του ορίου. «Είναι σαφές πως οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν για τις συναλλαγές που έκαναν. Επειδή, όμως, κάποιοι ενδέχεται να έχουν ήδη ‘πιάσει’ το όριο – εάν πρόκειται για πιστωτικές – ή να μην έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους ή αυτά να πρέπει να κατευθυνθούν για συγκεκριμένο σκοπό εφόσον πρόκειται για χρεωστικές, τότε η αποπληρωμή θα μπορούσε κάλλιστα να ‘σπάσει’ σε δόσεις. Να μην ζητηθεί, δηλαδή, το ποσό εφάπαξ», εξηγούν χαρακτηριστικά στο newmoney. Αξίζει να αναφερθεί πως μολονότι τα συστήματα της ΕΤΕ ήταν αυτά που… βραχυκύκλωσαν, οι πελάτες των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα», μιας και οι συναλλαγές με κάρτες της τράπεζας που έχει το τερματικό είθισται να εκκαθαρίζονται διαφορετικά.

Το ιστορικό

Λίγες ημέρες πριν το θέμα δει το φως της δημοσιότητας στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι σε αναβάθμιση των POS, διαπίστωσαν ένα σημαντικό «άνοιγμα» στο κομμάτι της εκκαθάρισης καρτών. Κατά τη διερεύνηση του θέματος προέκυψε ότι, ενώ η ίδια είχε πιστώσει τα ποσά στους εμπόρους, οι οποίοι διαθέτουν τα τερματικά της, εντούτοις δεν είχε «περάσει» τις χρεώσεις στους καταναλωτές. Η προσπάθεια διόρθωσης του λάθους είχε ως συνέπεια πολλοί καταναλωτές να δουν «φουσκωμένα» τα υπόλοιπά τους ή χρεωμένους τους λογαριασμούς τους, καλώντας για εξηγήσεις την τράπεζά τους. «Δεν είχαμε τον τρόπο να το ανακαλύψουμε, αλλά ούτε και την ενημέρωση, προκειμένου να προβούμε στις απαιτούμενες ενέργειες προς τους πελάτες μας», διατείνεται υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και σήμερα – αρκετές ημέρες, δηλαδή, μετά τον εντοπισμό του λάθους – δεν έχουν λάβει στοιχεία, όσον αφορά στο πλήθος, αλλά και το ύψος των επίμαχων συναλλαγών. Η ΕΤΕ, πάντως, φέρεται να διαθέτει περί τα 150.000 POS, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι μετά την πανδημία έχουν εκτοξευθεί οι e-συναλλαγές, τότε το άνοιγμα μόνον αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. «Αδυνατούμε να κάνουμε την οποιαδήποτε εκτίμηση. Το μόνο βέβαιο είναι πως εκτός από εμάς την… μήνιν των καταναλωτών συγκεντρώνουν και οι επιχειρήσεις, στις οποίες έγιναν οι επίμαχες συναλλαγές», προσθέτει το ίδιο στέλεχος.

Στοιχεία για POS και κάρτες

Το 2019 στην Ελλάδα λειτουργούσαν περίπου 730.000 τερματικά, αριθμός αυξημένος κατά 30.000 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Μέσω αυτών πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές (+23% εν συγκρίσει με το 2018), αξίας 36 δισ. ευρώ (+14% σε ετήσια βάση).

Όσον αφορά στον αριθμό των ενεργών καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία, αυτός, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ανήλθε σε 18 εκατομμύρια στο τέλος του 2019, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με το 2018 και επιβεβαιώνοντας το σταθερά αυξητικό ρυθμό έκδοσής τους μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών το 2015.

Αναλύοντας τις επιμέρους κατηγορίες καρτών, παρατηρείται ότι ο αριθμός των χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 15,4 εκατομμύρια. Η σημαντικότερη αύξηση καταγράφεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών (μεταβολή +20%). Αντιθέτως, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2019 παρουσίασε πτώση κατά 6% σε σχέση με το 2018 και διαμορφώθηκε σε 2,6 εκατομμύρια κάρτες.

Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2019 ανήλθε σε 976 εκατομμύρια από 924 εκατομμύρια συναλλαγές το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%. Η συνολική μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε κατά 5% σε 3.592 ευρώ από 3.768 ευρώ το 2018. Αναλυτικότερα, η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε μείωση κατά 7% σε 3.798 ευρώ από 4.073 ευρώ το 2018, ενώ η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 9% σε 2.390 ευρώ από 2.194 ευρώ το 2018. Η μέση αξία ανά συναλλαγή συνέχισε την πτωτική πορεία της και το 2019 και ανήλθε σε 66 ευρώ από 70 ευρώ το 2018 και 82 ευρώ το 2017. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφεται, τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 68 ευρώ από 72 ευρώ το 2018, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 52 ευρώ από 55 ευρώ το 2018.

 

Διαβάστε επίσης: 

Αλαλούμ με τους κατόχους πιστωτικών καρτών – Χρεώθηκαν δόσεις για παλαιότερες αγορές

Μόνο στο newmoney: Πόσα κέρδη είχαν προ κορωνοϊού 37 φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα

Ο «Πολωνικός τρόπος» σταδιακής επανεκκίνησης: Ανοικτά malls, κλειστά σχολεία