Τις νέες συναλλαγές ύψους, 3,3 δισ. ευρώ, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) της τράπεζας δρομολογεί η Αlpha Bank.

Συγκεκριμένα, ο CEO Βασίλης Ψάλτης αξιοποιεί το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, και στην τράπεζα ξεκίνησαν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες με στόχο το κλείσιμο των νέων συναλλαγών μέσα στον χρόνο, για τις οποίες μέρος του κόστους έχει ήδη περάσει ήδη στα αποτελέσματα του 2020.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank προγραμματίζει τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI», καθώς επίσης και την πώληση δύο ακόμη χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. στην Κύπρο (Project Sky). Η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο περιορισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των ΜΕΑ κατά περίπου 30%, έχοντας εφαρμόσει μια στρατηγική που οδηγεί στον περαιτέρω περιορισμό των ΜΕΑ σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Οι νέες συναλλαγές έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά επιτυχημένων διαδοχικών συναλλαγών που δρομολογήθηκαν ήδη από το 2017 και κορυφώθηκαν με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη, το Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank με τις συναλλαγές Venus, Mars, Jupiter, Mercury και Neptune έχει πουλήσει εξασφαλισμένα και μη ΜΕΑ από δάνεια μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά ονομαστικής αξίας 4,5 δισ. και συνολικών απαιτήσεων 9,3 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η συναλλαγή Galaxy που δίνει το προβάδισμα στην Alpha μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο θέμα της αντιμετώπισης των συσσωρευμένων ΜΕΑ, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια τα μείωσε ΜΕΑ κατά 65% έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες .Ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά τα καταγγελθέντα ΜΕΑ σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κατά 71% έναντι 42% του ανταγωνισμού.

Στην Alpha Bank συνεχίζουν φέτος με τον ίδιο ρυθμό τη μείωση των ΜΕΑ με τις συναλλαγές των 3,3 δισ., ενώ η τράπεζα γύρισε σελίδα, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση δίνει το πράσινο φως στον εταιρικό μετασχηματισμό (hivedown) που θα ολοκληρωθεί και τυπικά με τη δημιουργία της νέας holding εταιρείας που αναμένεται μέσα στον μήνα. Σε λιγότερο από έναν χρόνο από την εκκίνηση της διαδικασίας (καλοκαίρι 2020) και παρά τις συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία, η τράπεζα πέτυχε να ολοκληρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του Galaxy και του 80% της Cepal και κατέληξε στην επιλογή της DK ως προτιμητέου επενδυτή, με όρους άμεσα ανταγωνιστικούς. Ταυτόχρονα, η Alpha καθιστά την Cepal στρατηγικό σύμμαχο, δημιουργώντας δυνατότητες για ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία μεταβίβασης της Cepal στην DK αναμένεται να τελειώσει και τυπικά ως τα τέλη Μαΐου, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και ο εταιρικός μετασχηματισμός, με τη δημιουργία της Alpha Services and Holding SA και της Νέας Alpha Bank που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Alpha για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς των ΜΕΑ που άφησε η κρίση είναι η ισχυρή και υγιής κεφαλαιακή βάση που διαθέτει.

Το γεγονός αυτό αποκλείει οποιασδήποτε μορφής κεφαλαιακή ενίσχυση είτε έμμεσα είτε άμεσα. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας έφτασε το 18,4%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστου απαιτούμενου εποπτικού ορίου που είναι 14%. Αυτό το πλεονέκτημα επιτρέπει στην Alpha να επιτύχει αυτοδύναμη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μέσω των σχεδιαζόμενων συναλλαγών προστατεύοντας τα συμφέροντα των μετόχων της, αφού δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έκδοση τον περασμένο μήνα του ομολόγου Tier ΙΙ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκει σε 19,7 %. Αν αφαιρεθεί η επίπτωση του Galaxy (280 μονάδες βάσης), τότε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha διαμορφώνεται στο 16,9%, που είναι η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Επίσης η Alpha βρίσκεται στην καλύτερη συγκριτικά θέση έναντι του ζητήματος του DTC, που φαίνεται ότι είναι το επόμενο δύσκολο κεφάλαιο που θα κληθούν να διαχειριστούν οι τράπεζες μόλις περιοριστούν τα ΜΕΑ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Διαβάστε ακόμα:

Σκυλακάκης: Προς το τέλος του καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κρουαζιέρα: Γιατί η Ελλάδα θα γίνει ένας… big προορισμός

Η μάχη για τα €230 εκατ. του καφέ στα ράφια της λιανικής