Αν και το 2025 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά στεγαστικής πίστης για τις τράπεζες εξαιτίας των προγραμματών που σχετίζονται με την στέγαση, φέτος επίσης και συγκεκριμένα από την 1η του έτους, ισχύουν τα μακροπροληπτικά μέτρα που θέσπισε η Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση και τα οποία εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα.

Τα μέτρα αυτά έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια του δανείου μέσα από όρια για το δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση και το δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση για τα νέα δάνεια και λοιπές πιστώσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνέδεσε λοιπόν ακόμη περισσότερο το εισόδημα με το δάνειο σε μια προσπάθεια να ελέγξει την ενδεχόμενη απειλή νέας γενιάς κόκκινων δανείων αλλά και να βοηθήσει στον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ειδικότερα, θέσπισε:

ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (50% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτες, και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για το δείκτη δανείου προς την αξία του υπέγγυου ακινήτου κατά την έγκριση 90% για τους αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες.

Τα εν λόγω μακροπροληπτικά μέτρα δεν εφαρμόζονται σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε δάνεια υπό καθεστώς ρύθμισης (κατά την έννοια των άρθρων 47α και 47β αντίστοιχα του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου), σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις που συνδέονται με προγράμματα εθνικής στεγαστικής πολιτικής ή πράσινης μετάβασης, τα οποία διέπονται από ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»), καθώς επίσης σε μεταβιβαζόμενα χαρτοφυλάκια από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις του ν. 5072/2023.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκταμίευσης δανείων και λοιπών πιστώσεων καθ’ υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων DSTI-O και LTV-O. Η υπέρβαση ανά δείκτη δύναται να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνονται και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθεί εντός έκαστου ημερολογιακού τριμήνου για την κάθε τράπεζα.

Στο παραπάνω πλαίσιο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες διαμόρφωσαν και τη στρατηγική τους πάνω σε πιστώσεις που η πλειψηφία των οποίων για φέτος δεν αναμένεται να περιοριστεί από τα παραπάνω όρια.

Λειτούργησε η πλατφόρμα διαφάνειας από την ΤτΕ

Εν των μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινίασε την πλατφόρμα για την αναγραφή επιτοκίων προμηθειών και χρεώσεων όλων των τραπεζών ένα σύστημα διαφάνειας το οποίο ήταν απαραίτητο.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα από τη μείωση των χρεώσεων των τραπεζών θα κοστίσουν στις τράπεζες και θα έχουν όφελος για τον πολίτη αντιστοίχως περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Όμιλος Κοπελούζου στο Bloomberg: «Bλέπει» έναρξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο το 2030

Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software

Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα