Τη στήριξή του στο νέο deal μεταξύ Eurobank και Grivalia εξέφρασε ο Ινδός επιχειρηματίας, Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος επιμένει στις επενδύσεις στην Ελλάδα, παρότι αυτές του έχουν κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.
Το καναδικό Fairfax, του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank, διαθέτοντας το 33% των μετοχών της τράπεζας, μετά το σχέδιο απορρόφησης της Grivalia Properties.
«Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε συνέντευξή του, σχολιάζοντας τη συμφωνία της ελληνικής τράπεζας.
«Αγοράσαμε μετοχές, όταν αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Βάλαμε περισσότερα χρήματα μέσω της Grivalia. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ καλή τράπεζα», τονίζει.
Το σχέδιο συγχώνευσης αποσκοπεί μεταξύ άλλων να περιορίσει τον δείκτη των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 15%.
«Θα έχουμε μία επαρκώς κεφαλαιοποιημένη τράπεζα, η οποία θα βρίσκεται πολύ καλή θέση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες και την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Γουάτσα
Όσον αφορά τις δύσκολες στιγμές των προηγούμενων ετών, ο Γουάτσα παρατηρεί ότι «Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μία μοναδική κατάσταση. Όταν η χώρα χάνει το 25% του ΑΕΠ, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να τα πάει καλά. Πρέπει να είναι ανακεφαλαιοποιημένη. Χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Αλλά αυτά ανήκουν πλέον στην ιστορία».
Ράλι στα ομόλογα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγων σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα ισχυρό ράλι στα ιταλικά ομόλογα αλλά και τη συμφωνία της Eurobank, της οποίας οι μετοχές ενισχύθηκαν κατά 9% τη Δευτέρα μετά τη σχετική ανακοίνωση.
“Η κίνηση των κρατικών ομολόγων σχετίζεται κυρίως με το ράλι της Ιταλίας, αλλά υπάρχουν και κάποιες ιδιοσυγκρασιακές αιτίες γι ‘αυτό”, δήλωσε στο Reuters ο Martin van Vliet στρατηγικό στέλεχος της ING.
“Υπήρξαν καλά νέα για τα δημοσιονομικά της χώρας πρόσφατα και το πιο σημαντικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες σήμερα για τα νέα της Eurobank. Οι επενδυτές είναι πολύ πρόθυμοι να δουν κάποια σταθεροποίηση στον τομέα”, πρόσθεσε.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 17,5 μονάδες βάσης στο 4,38%, το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο εβδομάδες. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς υποχώρησε επίσης κατά 17,5 μον. βάσης σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 3,35%.