search icon

Τράπεζες

«Φρένο» Χατζηδάκη σε νέα παράταση ζωής στο ΤΧΣ – Τα οφέλη της αποεπένδυσης

Μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ λήγει στο τέλος του 2025, κάνοντας λόγο για προθεσμίες, «οι οποίες δεν γίνεται να πάνε πίσω»

Τέλος στα σενάρια για νέα παράταση ζωής – πέραν, δηλαδή, του 2025 – στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) βάζει η κυβέρνηση, δρομολογώντας την επόμενη μεγάλη συναλλαγή αποεπένδυσης – αυτή της Τράπεζας Πειραιώς – πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου. 

Ειδικότερα, μιλώντας χθες, Δευτέρα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε πως η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ λήγει στο τέλος του 2025, κάνοντας λόγο για προθεσμίες, «οι οποίες δεν γίνεται να πάνε πίσω». «Έχουμε προχωρήσει με βάση τους συμβούλους του Ταμείου, με βάση όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Επιπλέον αυτών, επιπλέον του ότι δηλαδή δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον νόμο, η τρέχουσα περίοδος προσφέρεται για την αποεπένδυση». Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης:

«Λειτουργώντας αναπτυξιακά στέλνει θετικά μηνύματα στην οικονομία, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα σε σχέση με την ανάπτυξη και την κεφαλαιαγορά οπωσδήποτε. Επίσης, τώρα πρέπει να γίνει η αποεπένδυση, διότι με δεδομένους τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και τη διεθνή ρευστότητα η αγνόηση της παρούσας θετικής συγκυρίας θα ήταν μια αδικαιολόγητη επιπολαιότητα», εξήγησε. 

Ο απολογισμός 

Αντικρούοντας την κριτική για τον χρονισμό της αποεπένδυσης ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 

Στη Eurobank η τελευταία συναλλαγή διενεργήθηκε με αυξημένη τιμή (premium) 18,4% επί της τιμής που έκλεισε το χρηματιστήριο τις ίδιες ημέρες. 

Στην Alpha Bank η συναλλαγή έγινε με αυξημένη τιμή κατά 9,4% σε σχέση με την τιμή που είχε το χρηματιστήριο στις 20/10 που ήταν και η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήξη της προσφοράς και μάλιστα με τη συμμετοχή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, της UniCredit, μετά από αρκετά χρόνια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, στην Εθνική Τράπεζα που, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη συναλλαγή, υπήρξε υπερκάλυψη της έκδοσης κατά οκτώ φορές, κάτι που εισέφερε 1,067 δισ. ευρώ. 

«Η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς έχει επηρεαστεί θετικά από όλες αυτές τις κινήσεις, έτσι ώστε προχωρώντας προς τη δική της αποεπένδυση η μετοχή της έχει αυξηθεί κατά 122% το 2023 και κατά επιπλέον 14% τον Ιανουάριο του 2024», σχολίασε. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η σύμβουλος του ΤΧΣ (BOFA) έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης, με τις αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό, αλλά και την τιμή διάθεσης, να λαμβάνονται λίγα 24ώρα πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς που εκτιμάται πως θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου.

Ο «λογαριασμός» της διάσωσης των τραπεζών    

Όσον αφορά στο «λογαριασμό» της διάσωσης των τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε πως το Δημόσιο έχει καταβάλει 30,9 δισ. ευρώ. «Ποιο είναι το όφελος; Πρώτα απ’ όλα έχουμε το PSI. Έγινε πράγματι το ‘κούρεμα’. Το Δημόσιο ήταν να γυρίσει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. ευρώ και γύρισε τα μισά. Υπάρχει αμέσως ένα όφελος 28,2  δισ. ευρώ. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 3,8 δισ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την εξαγορά των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), αθροιστικά 32 δισ. ευρώ. Προσθέστε και περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις έως σήμερα, όχι από αυτές που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Άρα, δώσαμε 30,9 δισ. ευρώ, κερδίσαμε 33,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το Δημόσιο έχει όφελος 2,6 δισ. ευρώ», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός: Και επίσημα στα €20,5 δισ. οι εισπράξεις το 2023

ΑΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για το αιολικό – γίγας των 500 μεγαβάτ στην Εύβοια από Motor Oil-EDPR

Τρακτέρ: Από την ατμομηχανή στα Στάγιερ και τα διαστημικά ταμπλό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version