search icon

Τράπεζες

Fitch: Αναμένει ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών

Ο Fitch αναμένει ότι τα σχέδια των τραπεζών για επιπλέον τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του «Ηρακλής ΙΙ», μπορούν να μειώσουν το ποσοστό τους (στο σύνολο των δανείων) στο 15% το επόμενο 12μηνο

Ταχύτερη βελτίωση του αξιόχρεου των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, όπως αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του.

Ο οίκος αναμένει ότι τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς θα βελτιωθούν γρηγορότερα, ως αποτέλεσμα των σχεδίων τους για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, «με τη βοήθεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που αναμένουμε να αποκτήσει δυναμική», όπως αναφέρεται.

Ο Fitch αναμένει τώρα ότι τα σχέδια των τραπεζών για επιπλέον τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του πλαισίου «Ηρακλής ΙΙ», σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες τους, μπορούν να μειώσουν το ποσοστό τους (στο σύνολο των δανείων) στο 15% το επόμενο 12μηνο, από 35% στο τέλος του 2020.

Επίσης, αναμένει ότι τα κέρδη των τραπεζών -που ήταν αδύναμα πέρυσι λόγω των προβλέψεων που σχημάτισαν για την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας τους ενεργητικού τους και τη στήριξη των τιτλοποιήσεων- θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προβλέψεις το 2021-2022. Αυτό, σημειώνει, ισχύει ιδιαίτερα για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, οι οποίες έχουν προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της ποιότητας του ενεργητικού τους.

Ο οίκος αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, δεδομένης της πιθανής έκτασης των τιτλοποιήσεων και του πιθανού αντικτύπου τους στα αδύναμα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών. Ωστόσο, σημειώνει ότι η παράταση του πλαισίου «Ηρακλής» και οι δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης θα βοηθήσουν στον μετριασμό τους.

Ο Fitch σημειώνει ότι οι θετικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις για τις τράπεζες, τις οποίες έκανε πρόσφατα, αντανακλούσαν την επιτάχυνση των σχεδίων τους για τη μείωση των κινδύνων. Ο οίκος αναθεώρησε σε θετικό το outlook για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα, το οποίο αξιολογεί με «b», καθώς η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία για να χορηγούν νέα δάνεια.

Τέλος, ο Fitch σημειώνει ότι οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις του αντανακλούν επίσης τη βελτίωση των χρηματοδοτικών προφίλ και των προφίλ ρευστότητάς των τραπεζών, που ενισχύονται από την αύξηση των καταθέσεων (9% συνολικά το 2020), τα μέτρα διευκόλυνσης της ΕΚΤ και την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων.

Διαβάστε ακόμη

Λασκαρίδης – Μαρτίνος – Παπαδημητρίου: Για ποιους λόγους η ελληνική ναυτιλία θα κυριαρχεί και τις επόμενες δεκαετίες

Alpha Private Bank: Προκλήσεις και ευκαιρίες για επενδύσεις στη μετά την πανδημία εποχή

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για δωρεάν διακοπές

 

Exit mobile version