search icon

Τράπεζες

First Republic Bank: Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης κατάρρευσης

Η τρίτη μετά τις SVB και Signature - Η προσπάθεια διάσωσης με τη συμμετοχή 11 ανταγωνιστών της και το bank run των $100 δισ.- Κατέρρευσε και η First Republic – Στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και μετά στην JPMorgan (upd) - Ντάιμον: Η προσφορά μας ελαχιστοποιεί το κόστος για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων

Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την τράπεζα First Republic και μεταπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της στην JPMorgan Chase, ελπίζοντας να βάλουν τέλος με αυτό τον τρόπο στην τραπεζική κρίση που ταλανίζει τη χώρα από τον Μάρτιο.

Το ίδρυμα βρίσκονται υπό ισχυρές πίεσεις καθώς είχε προηγηθεί η κατάρρευση δύο τραπεζών παρόμοιου προφίλ στις αρχές Μαρτίου, της Silicon Valley Bank και της Signature.

Με βάση το ύψος του ενεργητικού (229 δισεκ. δολάρια στις 13 Απριλίου), πρόκειτα για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών (πλην των επενδυτικών τραπεζών, όπως η Lehman Brothers) έπειτα από εκείνη της Washington Mutual το Σεπτέμβριο 2008.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένεται να της κοστίσουν 13 δισ. δολάρια.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητά τους, η First Republic βρέθηκε στο επίκεντρο ως ο επόμενος «αδύναμος κρίκος».

Οι αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν σπεύσει τότε να διασώσουν την First Republic για να αποφύγουν μία ακόμη κατάρρευση και 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (μεταξύ των οποίων και η JPMorgan) δέχθηκαν να εκταμιεύσουν συνολικά για το σκοπό αυτό 30 δισ. δολάρια.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να σημειωνει απώλειες.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και, όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, με το bank run να ξεπερνά συνολικά τα 100 δισ. δολάρια, η μετοχή της κατέρρευσε.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic είχε πλέον υποχωρήσει 654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισ. στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αρχές, οι οποίες αρχικά εμφανίζονταν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μιας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ’ αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή «συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος», διαβεβαίωσε η FDIC.

Διαβάστε ακόμη

Οι επιχειρήσεις προχωρούν σε πρόωρη εξόφληση δανείων λόγω υψηλών επιτοκίων

Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery

Πλειστηριασμοί: Τετραπλό σφυρί για ακίνητα του Τ. Κουίκ στο Πήλιο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version