Στους πιστωτές – τράπεζες και servicers – πετά η κυβέρνηση το… μπαλάκι του εξωδικαστικού μηχανισμού, καλώντας τους να δείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα, προχωρώντας τους αμέσως δύο με τρεις μήνες σε βιώσιμες ρυθμίσεις σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες, με οφειλές άνω του 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, ο οποίος προανήγγειλε πως το θέμα της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή τον προσεχή Σεπτέμβριο, μέχρι στιγμής δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από τρία δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες δε, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος. «’Χτίζοντας’ επάνω στις εντατικές προσπάθειες – όλων των συμμετεχόντων – τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης, για να προσθέσει: «Όμως, παρά τις προσπάθειες, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών που αντιστοιχούν σε πάνω από ένα δισ. ευρώ οφειλές και οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα. Επίσης, οι χρηματοδοτικοί φορείς εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Δηλαδή, παρατηρούμε ένα μέσο ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% που μας ανησυχεί, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης της πολιτείας με τους πιστωτές, ‘χτίζοντας’ στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα».
Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε από την πλευρά της, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου, από τις 2.745 αιτήσεις που οι πιστωτές έχουν αξιολογήσει έως σήμερα έχουν εγκρίνει τις 1.274. Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών, στις οποίες κλήθηκαν να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνον τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο. «Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή – που μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του υπουργείου και των πιστωτών και επομένως, θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του
αλγορίθμου να εγκρίνονται», σχολίασε η ίδια. Η Παγκρήτια, μάλιστα, φέρεται να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό εγκρισιμότητας (79,2%), με την Quant να ακολουθεί με 75,9%, ενώ στις επόμενες δύο θέσεις με ποσοστά 67,6% και 61% βρίσκονται οι B2Capital και Intrum αντίστοιχα. Όσον αφορά στους υπόλοιπους δύο mega servicers (DoValue – Cepal), κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως αυτοί καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις.
«Αναφορικά με τις απορρίψεις έχω ακούσει διάφορες ερμηνείες: από το ότι η ρύθμιση που τελικά βγαίνει είναι λιγότερο γενναιόδωρη για τον πολίτη σε σχέση με αυτή που ήδη έχει μέχρι το ότι κάποιοι είναι ενήμεροι δανειολήπτες, άρα, χαλάμε την κουλτούρα πληρωμών και ‘κοκκινίζουμε’ τον δανειολήπτη. Κάποια επιχειρήματα είναι εύλογα, κάποια υπερβολικά», υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας.
Παράλληλα, παρατηρείται μία τάση απόρριψης και από τους δανειολήπτες. Μέχρι σήμερα καταγράφονται γύρω στις 699 ρυθμίσεις που απορρίφθηκαν από δανειολήπτες και αφορούν σε δάνεια πέριξ των 123 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του εξωδικαστικού
Μέχρι χθες (19/07) υπήρχαν 55.142 αιτήσεις, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από τρία δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι φυσικά πρόσωπα για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Συγκεκριμένα 77% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό αφορούν σε χρηματοδοτικούς φορείς και το 75% των αιτούντων είναι φυσικά πρόσωπα.
Μέχρι χθες υπήρχαν 425 ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, ύψους 48 εκατ. ευρώ.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλών, αλλά και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, στις πολυμερείς ρυθμίσεις η μέση διαγραφή χρέους ανέρχεται σε 33% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 23% για το Δημόσιο – ενώ η μέση διάρκεια αποπληρωμής ξεπερνά τους 220 μήνες. Τα αποτελέσματα του αλγόριθμου δείχνουν να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις με διαγραφή μέρους των χρεών, αλλά και μακριά διάρκεια αποπληρωμής.
Διαβάστε επίσης:
Πρόσω ολοταχώς για αύξηση 0,50% στα επιτόκια – Πώς επηρεάζεται η ζήτηση
Μύλοι Αλλατίνη: Βγαίνει στο σφυρί το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα (pics)
Sun of a Beach: Η ελληνική πετσέτα των μεγάλων resorts (pics)