Κοντά στο 1 δισ. ευρώ εξοικονομούν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες από την προσμέτρηση και αλλαγή των στόχων MREL που αποφάσισε ο SRB με βάση τις απαιτήσεις της Βασιλείας.

Οι ελληνικές τράπεζες ενημερώθηκαν επισήμως πως πρέπει να επιτύχουν τους νέους στόχους που αφορούν τις εκδόσεις MREL ως τον Ιούνιο του 2025 και όχι ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και πως οι στόχοι αυτοί είναι κατά 60 με 70 μονάδες χαμηλότερα έναντι των προηγούμενων, στοιχείο το οποίο και οδηγεί στην παραπάνω εξοικονόμηση.

Η Ελάχιστη Απαίτηση για Ίδια Κεφάλαια και Αποδεκτές Υποχρεώσεις (MREL) ορίζεται από τις αρχές εξυγίανσης για να διασφαλίζει ότι η τράπεζα διατηρεί ανά πάσα στιγμή επαρκή αποδεκτά μέσα για να διευκολύνει την εφαρμογή της προτιμώμενης στρατηγικής εξυγίανσης αν ποτέ χρειαστεί τέτοια.

Οι νέοι στόχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους αντίστοιχους στόχους και πως αυτοί οι στόχοι έχουν υποχωρήσει από 27,8% έως 27,9% σε 27,1% έως 27,2%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες πως επειδή αυτές έχουν επιτύχει τους πρώτους και βαρύτερους στόχους τα κεφάλαια που περισσεύουν είτε θα αποτελέσουν buffers, είτε δεν θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις καθώς κάποιες από τις παλιές λήγουν και θα πρέπει να ανανεωθούν.

Kατά το τέλος του τρίτου τριμήνου και όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα Πειραιώς βρισκόταν σε ό,τι αφορά τα MREL στο 29,2%, η ΕΤΕ στο 26,6% (ωστόσο η Τράπεζα εξέδωσε το Νοέμβριο το πράσινο ομόλογο ύψους 650 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψε και αυτή τον στόχο της) η Eurobank στο 29% και η Alpha Bank στο 27,8%.
Η υποχώρηση των στόχων μεταξύ 27,1% και 27,2% εκτιμάται πως θα οδηγήσει τις τράπεζες σε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.

Η διαδικασία SREP

Ας σημειωθεί πως μέσα στον Δεκέμβριο ο SSM θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τα αποτελέσματα σε ότι αφορά το SREP, δηλαδή τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης για την κάθε μία από αυτές.
Η αξιολόγηση αυτή οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το κατά πόσον ο επόπτης θα ζητήσει από τις τράπεζες περισσότερα ή λιγότερα κεφάλαια.
Παρά το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα πλήθος εξωγενών μοντέρνων κινδύνων που σχετίζονται με την αλλαγή κλίματος και άλλες μεταβλητές, θεωρείται πάρα πολύ πιθανόν ο επόπτης τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές να προχωρήσει σε μείωση ορισμένων δεικτών κεφαλαιακής απαίτησης.

Διαβάστε ακόμη: 

Βελτιώνεται το κίνητρο για μετατροπή ακινήτων από «Airbnb» σε ενοίκια

ΔΕΗ: Γιατί μένουν ανοικτά τα «φουγάρα» στη Μελίτη Φλώρινας – Καμπανάκι από ΑΔΜΗΕ για τη στάθμη των νερών στα υδροηλεκτρικά

Νέο 5άστερο στην Ομόνοια (ξανά) άνω των 400 κλινών με ισραηλινή υπογραφή (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα