Tιτλοποιήσεις ύψους 32 δισ. ευρώ θα εντάξουν έως και το 2021 οι τράπεζες στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», προοπτική που θα οδηγήσει στην εξάντληση του συνολικού ύψους του προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Μέχρι στιγμής, χρήση του επίμαχου μηχανισμού έχουν κάνει τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αιτούμενες πάνω από τις μισές εγγυήσεις, που προβλέπονται βάσει του Asset Protection Scheme (6,5 δισ. ευρώ για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σε σύνολο εγγυήσεων εννέα δισ. ευρώ).
Η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε στο επενδυτικό κοινό πως κατέθεσε αίτηση βάσει του ν.4649/2019 για την ένταξη της τιτλοποίησης «Phoenix» στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά τράπεζα, η οποία κάνει χρήση του επίμαχου μηχανισμού, με το project να αφορά σε 58.000 δάνεια – στην πλειονότητά τους στεγαστικά – συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες και για την τιτλοποίηση «Vega», η οποία περιλαμβάνει περί τα 53.000 δάνεια, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ. Η εγγύηση από το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι για τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως ένα δισ. ευρώ για το πρώτο και έως 1,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο.
Λίγα 24ώρα πριν είχε καταθέσει η Alpha Bank τη δική της αίτηση, που αφορούσε στις δύο από τις τρεις τιτλοποιήσεις του Project Galaxy. Πρόκειται για το Orion, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και το Galaxy ΙΙ, αξίας 5,7 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να ζητά την παροχή εγγύησης για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,04 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι άμεσα η Alpha Bank θα καταθέσει και την τρίτη αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή», με το συνολικό ύψος της τιτλοποίησης να «αγγίζει» τα 10,8 δισ. ευρώ.
Η πρώτη, πάντως, που έκανε χρήση του «Ηρακλή» ήταν η Eurobank, εντάσσοντας στον μηχανισμό περί τα 36.000 δάνεια (project Cairo), με το ύψος της εγγύησης να «αγγίζει» τα 2,5 δισ. ευρώ.
«Οι τράπεζες εισήλθαν γρηγορότερα από τις προθεσμίες, που είχαμε θέσει (σ.σ. μέχρι τέλος του 2020) και, μάλιστα, υπό δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνει την επιτυχία του εγχειρήματος του ‘Ηρακλή’», τονίζει στο ΝΜ ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, για να προσθέσει: «Ο ‘Ηρακλής’ μπορεί να δώσει – εάν χρειαστεί – και άλλες εγγυήσεις για νέες τιτλοποιήσεις, γεγονός, που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να προσεγγίσουν τις ευρωπαϊκές, όσον αφορά στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, Alpha Bank και Πειραιώς επέλεξαν να καταθέσουν αίτηση τη δεδομένη στιγμή, η οποία είναι άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα. «Τα CDS, βάσει των οποίων γίνεται η αποτίμηση της προμήθειας, έχουν πέσει πολύ. Άρα, η συγκυρία είναι πάρα πολύ ευνοϊκή για τις τράπεζες, οι οποίες καταφέρνουν να ‘κλειδώσουν’ μία πολύ χαμηλή προμήθεια. Βάσει του μηχανισμού, έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος υποβολής της αίτησης, η οποία – στον βαθμό, που γίνει αποδεκτή – ορίζει και το κόστος, που καλούνται να επωμισθούν», καταλήγει.
Την πρόθεσή της να εντάξει την τιτλοποίηση, με την κωδική ονομασία Frontier, ύψους άνω των έξι δισ. ευρώ, εξέφρασε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, γνωστοποιώντας πως οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Υπερβαίνοντας τα έξι δισ. ευρώ, η εν λόγω τιτλοποίηση θα συντελέσει αποφασιστικά στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ, ύψους 10 δισ. ευρώ, κατά σχεδόν τα 2/3. Κεφαλαιοποιώντας την ενισχυμένη οργανική μας κερδοφορία, θα απορροφήσουμε τις απαιτούμενες προβλέψεις, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής το α’ εξάμηνο του 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2020. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για 200.000 δάνεια, που ανήκουν σε 90.000 οφειλέτες.
Το ενδεχόμενο μάλιστα επέκτασης του προγράμματος για την ένταξη νέων τιτλοποιήσεων είναι ανοικτό ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Να σημειωθεί ότι, εκτός από το προφανές όφελος της απαλλαγής των ισολογισμών των τραπεζών, ο μηχανισμός εξασφαλίζει στην παρούσα φάση χαμηλό κόστος προμήθειας, που λόγω της πορείας του ελληνικού CDs φαίνεται ότι «κλειδώνει» σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κάτω του 2%.
Τι αναμένει από τον μηχανισμό η ΤτΕ
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΤτΕ και σύμφωνα με υπολογισμούς των υπηρεσιών της κεντρικής τράπεζας, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων, μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 25%, από 37,3% σήμερα (στοιχεία α΄ τριμήνου 2020).
Πρόκειται για ποσοστό πολλαπλάσιο του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού – SSM (2,7% και 3,2%, αντιστοίχως, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2019), χωρίς μάλιστα να προσμετρώνται τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν λόγω COVID-19, εξαιτίας της οποίας έχουν τεθεί σε αναστολή καταβολής δόσεων 20 δισ. ευρώ.