search icon

Τράπεζες

Euroxx: Προμήθειες, καταθέσεις και νέα δάνεια στήριξαν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

O κεφαλαιακός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,8-17,3% στο δ’ τρίμηνο ενώ σε βάση fully loaded διαμορφώθηκε στο 11,3-14,8%, πολύ πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις για το 2020-2021

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του 2021 που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες θέτει στο «μικροσκόπιό» της η Euroxx Χρηματιστηριακή, σημειώνοντας πως οι προμήθειες, οι καταθέσεις και τα νέα δάνεια στήριξαν την κερδοφορία τους.

«Μεικτές τάσεις παρατηρήθηκαν στα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη (core PPI). Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, η άφθονη ρευστότητα και η σταθερή κεφαλαιακή θέση μπορεί να ενισχύσει την πιστωτική επέκταση», τονίζει χαρακτηριστικά στο δελτίο της.

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank ανακοίνωσε οργανικά προ προβλέψεων κέρδη, ύψους 192 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 16,4% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των χαμηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και της αποενοποίησης των δανείων του «Galaxy» που αντιστάθμισε τη βελτιωμένη δημιουργία εσόδων από προμήθειες και το χαμηλότερο OpEx (λειτουργικά έξοδα) λόγω της πώλησης της Cepal. Οι ζημιές έφτασαν τα 181 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των προβλέψεων που αφορούν στις τιτλοποιήσεις Cosmos & Orbit (354 εκατ. ευρώ), με την πρώτη να έχει ήδη κλείσει και να οδεύει προς πώληση. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, εξαιρουμένων των εσόδων από συναλλαγές και των εξόδων που σχετίζονται με τις συναλλαγές NPEs, διαμορφώθηκαν σε 85 εκατ. ευρώ έναντι 104 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. «Τα αποτελέσματα είναι ελαφρώς υψηλότερα από ό, τι αναμέναμε», σημειώνει η χρηματιστηριακή, προσθέτοντας πως ο ακαθάριστος σχηματισμός NPEs οδήγησε την Alpha Bank να αναθεωρήσει θετικά τους στόχους της για τον σχηματισμό NPEs και το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) για το 2021 σε 100 εκατ. ευρώ και 90 μ.β αντίστοιχα, έναντι 600 εκατ. ευρώ και 120 μ.β στο παρελθόν. «Η δυναμική επέκτασης των εξυπηρετούμενων δανείων διατηρήθηκε, με την καθαρή πιστωτική επέκταση στα 800 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021, με την τράπεζα να είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για δείκτη NPE στο 13% το 2021, ενώ ο στόχος για FL CET1 διαμορφώνεται στο 12%», εξηγεί η Euroxx.

Η Eurobank από την πλευρά της, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη, ύψους 103 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021 εξαιτίας των χαμηλότερων εσόδων από συναλλαγές και NII που αντισταθμίζουν τη δημιουργία υψηλότερων προμηθειών. Τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx. Παράλληλα, τα δάνεια της τιτλοποίησης «Mexico» επαναταξινομήθηκαν ως διακρατούμενα προς πώληση, οδηγώντας τον δείκτη NPE στο 7,3% (pro forma για το senior note του «Mexico»), που είναι και ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Το CET1 διαμορφώθηκε στο 13,3% και το CAD στο 15,7% pro-forma για την τιτλοποίηση «Mexico». Το guidance για την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) διαμορφώνεται στο 10% για το 2022. Παράλληλα, η Euroxx στέκεται και στον στόχο που έθεσε ο CEO της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, για έναρξη του διαλόγου με τον SSM για τη διανομή μερίσματος μετά τα ετήσια αποτελέσματα.

Από τη μεριά της, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 92 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 45 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, σε μία βάση υψηλότερων τραπεζικών εσόδων, καθώς και χαμηλότερων ζημιών από συναλλαγές και απομειώσεις. Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη (core PPI) διαμορφώθηκαν στα 196 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,9% σε τριμηνιαία βάση. Η μείωση των οργανικών ροών NPEs συνεχίστηκε το γ’ τρίμηνο, με τον συντελεστή κάλυψης προβλέψεων στο 70,2%, με τον όγκο των NPEs στα 3,7 δισ. ευρώ, με μόλις 1,1 δισ. ευρώ εκτός προβλέψεων. Η καλύτερη κεφαλαιακή θέση βελτιώνεται συνεχώς, φτάνοντας το 17,8% και το 19% σε CET1 και σε συνολική κεφαλαιακή βάση που ενσωματώνει το κλείσιμο του «Frontier» και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε περιορισμένες ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 635 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,045 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του έτους κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους τιτλοποιήσεων από το «Sunrise II» και το project «Sunshine» (έναντι του κόστους από το «Sunrise I» και «Vega» και «Phoenix» του β’ τριμήνου) και παρά των χαμηλότερων βασικών εσόδων (κυρίως λόγω της απώλειας NII μέσω της αποενοποίησης «Phoenix» και «Vega» και της απουσίας του οφέλους από το TLTRO της ΕΚΤ). Ο pro forma δείκτης CAD για το χαρτοφυλάκιο «Sunrise II», ανέρχεται στο 15,9% (FL στο 13,7%), ενώ το CET1 στο 11,3%.

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Σταθερά κάτω από τα $50.000 μετά τη «βουτιά» – Πού οφείλεται η πτώση του

Πώς θα επιτευχθεί η τουριστική ανάκαμψη της Αθήνας

Exit mobile version