search icon

Τράπεζες

Eurobank: «Πρωτιά» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων -20 δισ. ευρώ σε μία πενταετία

Από προβληματικό χαρτοφυλάκιο, ύψους 22,9 δισ. ευρώ, το 2016 έφτασε να μετρά μόλις 2,9 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου - Πάνω από την… βάση και στους στόχους για το MREL – Τα σχέδια για την Βουλγαρία

Την πρωτιά στον αγώνα μείωσης των «κόκκινων» δανείων κέρδισε η Eurobank, αφαιρώντας 20 δισ. ευρώ από το προβληματικό της χαρτοφυλάκιο σε λιγότερο από πέντε χρόνια, γεγονός που την καθιστά σήμερα την πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη NPE.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου του 2021 η Eurobank που το 2016 είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 22,9 δισ. ευρώ έφτασε να μετρά στα τέλη Σεπτεμβρίου μόλις 2,9 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να πέφτει στο 7,3% από 14,9% το γ’ τρίμηνο του 2020. Όσον αφορά στον δείκτη προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αυτός διαμορφώθηκε στο 72,8%, αυξημένος κατά 10,3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση (62,5% το γ’ τρίμηνο του 2020).

Οι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 13,3% και 15,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021, έναντι ελαχίστων εποπτικών ορίων (TSCR) 6,2% και 11% αντιστοίχως. Ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης έναντι του γ’ τριμήνου του 2021 σε 12,3%. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους δε, και ενόσω θα έχουν ολοκληρωθεί δύο συναλλαγές – τα projects Wave (συνθετική τιτλοποίηση εταιρικών δανείων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ) και Triangle (στρατηγική συνεργασία στο κομμάτι του acquiring των καρτών) – ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί σε πάνω από 16,5% από 15,7% στο 9μηνο και ο δείκτης CET1 σε 13,3% από 12,3%. «Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αφήνει πίσω της το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, προσθέτοντας πως πλέον η τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να αξιοποιήσει στο έπακρο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το θετικό οικονομικό περιβάλλον σε όλες τις βασικές αγορές της.

Ο στόχος για το MREL

Τον στόχο που έχει θέσει για το 2021 το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB) για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) έπιασε η Eurobank, ολοκληρώνοντας δύο εκδόσεις senior preferred τίτλων, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο και τιμολογήθηκε στο 2,125% και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο με απόδοση στο 2,375%. Υπενθυμίζεται ότι ο επίμαχος στόχος που δεν έχει να κάνει με την κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά το πρόσθετο μαξιλάρι ρευστότητας (CBR – Combined Buffer Requirements) που πρέπει να τηρεί η τράπεζα με βάση τους κανόνες της προληπτικής εποπτείας, διαμορφώνεται στο 17,8% μέχρι τον Γενάρη του 2022, με την Eurobank να «σκοράρει» 18,1%. Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από την διοίκηση της τράπεζας, ο νέος στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2025 ορίζεται στο 26,5%, γεγονός που μεταφράζεται σε εκδόσεις, ύψους ενός δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Οι προοπτικές στη Βουλγαρία

«Η συγκέντρωση που πραγματοποιείται είναι θετική για το σύνολο του τοπικού τραπεζικού κλάδου και για την Eurobank που διαθέτει ισχυρή παρουσία στην αγορά. Δείχνει την δυναμική και τις προοπτικές ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας. Το είχαμε διαβλέψει αυτό, εξ ου και παραμείναμε στην αγορά με ισχυρή παρουσία. Πρόκειται για σημαντική για εμάς επένδυση και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μέγεθος της θυγατρικής μας είτε οργανικά είτε αξιοποιώντας ευκαιρίες εφόσον είναι συμφέρουσες». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Eurobank στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ερωτηθείς για το deal της KBC με την Raiffeisen Bank.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περιοχή «άγγιξε» το 5,4%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ωφελήσει την Βουλγαρία από το 2022 και έπειτα, δεδομένου ότι θα έχει λαμβάνειν 29 δισ. ευρώ ή το 47,5% του ΑΕΠ της το 2019.

Διαβάστε ακόμη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%

«Grand Chalet»: Το «στοιχειωμένο» στολίδι των βορείων προαστίων (pics)

Οι δωρεάν ψηφιακές υπογραφές του «Πιερ», η εξαγορά της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς και το νέο σχήμα του Βαρδινογιάννη

 

 

Exit mobile version