Ξεθωριάζουν οι «αντίθετοι άνεμοι» του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), αυξάνονται τα μερίσματα και είναι ελκυστική η αξία των τραπεζών, σύμφωνα με νέο report της Eurobank Equities για τον κλάδο.
Στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, η χρηματιστηριακή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού τομέα το 2024, κατά 5% (μέσος όρος), με μικρές αλλαγές για την περίοδο 2025-2026, οδηγώντας σε αυξήσεις κατά περίπου 2% στις τιμές στόχους.
Πιο συγκεκριμένα, η Eurobank Equities δίνει σύσταση «buy» (αγορά) για την Alpha Bank, την Εθνική και την Πειραιώς, αυξάνοντας τις τιμές στόχους ως εξής:
Alpha Bank: 2,58 ευρώ από 2,56 ευρώ προηγουμένως
Εθνική Τράπεζα: 11,18 ευρώ από 10,97 ευρώ προηγουμένως
Τράπεζα Πειραιώς: 6,31 ευρώ από 6,24 ευρώ προηγουμένως
Η Πειραιώς παραμένει η κορυφαία επιλογή (top pick) της Eurobank Equities, δεδομένης της σταθερής απόδοσης και του ελκυστικού προφίλ απόδοσης/κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα αποτίμηση αποτυγχάνει να αποτυπώσει το story ανάκαμψης και το διψήφιο διατηρήσιμο RoTE (14%/12,8% για το 2025/2026).
Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για ικανοποιητικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, που ενισχύουν την αισιοδοξία για την αύξηση των χορηγήσεων και την ανθεκτικότητα του NII (καθαρά έσοδα από τόκους).
Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο, υπερκαλύπτοντας τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής και της συναίνεσης των αναλυτών (consensus), χάρη στο υψηλότερο του αναμενόμενου NII (+3% έναντι του consensus) και τις σημαντικά χαμηλότερες απομειώσεις (-25% έναντι του consensus).
Παρά τις αντίξοες συνθήκες για το NII, το NIM (καθαρό περιθώριο επιτοκίων) έμεινε σταθερό στο 2,74%, χάρη στα χαμηλά beta των καταθέσεων (17% της συνολικής καταθετικής βάσης), τα ανθεκτικά περιθώρια δανεισμού (-12 μ.β. σε ετήσια βάση), τις πρόσθετες αποδόσεις από τα επανεπενδυμένα χαρτοφυλάκια ομολόγων και την ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη κατά 2,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία και 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, διατηρώντας ανθεκτικό το NII.
Η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και η ισχυρή παραγωγή προμηθειών, με γνώμονα τη δανειοδοτική δραστηριότητα και την ετήσια αύξηση του AuM (Assets Under Management – υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία) κατά 18%, στήριξαν περαιτέρω την επιχειρησιακή δυναμική.
Η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του τραπεζικού τομέα, η οποία αντανακλάται σε δείκτη C/I 33%, ώθησε τα καθαρά κέρδη σε 1,3 δισ. ευρώ (+7,5% σε τριμηνιαία βάση) και τον δείκτη RoTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) στο εντυπωσιακό 17%, γεγονός που οδήγησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για το 2024.
Η Eurobank ηγήθηκε με ετησιοποιημένα RoTEs της τάξης του 20%, ακολουθούμενη από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς με περίπου 18% και την Alpha Bank με περίπου 13% – επίπεδα υψηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες (δηλαδή περίπου 16%).
Αν και οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν πιο ευαίσθητες στις περικοπές επιτοκίων από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, η προβλεπόμενη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο προσαρμοσμένο RoTE έως το 2026 εξακολουθεί να τις αφήνει άνετα ευθυγραμμισμένες με τους μέσους όρους των περιφερειακών τραπεζών (περίπου 12%, από 16% το 2023). Ουσιαστικά, αυτά τα RoTEs έρχονται σε συντονισμό με ένα «κανονικό» CoE (κόστος μετοχικού κεφαλαίου), ενισχύοντας την ισχυρή πρόταση αξίας.
Οι δείκτες πληρωμών (payout ratios) είναι έτοιμοι να φτάσουν το 50% έως το 2025 για όλες τις συστημικές τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Eurobank να έχουν ήδη θέσει τον πήχη για τις διανομές μερισμάτων στο 50% από τα κέρδη του 2024. Οι μερισματικές αποδόσεις για τις ελληνικές τράπεζες κυμαίνονται από 7% έως 10% για το 2024, με άνοδο σε 9%-11% έως το 2025-26, ξεπερνώντας εκείνες των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών (περίπου 8%).
Διαβάστε ακόμη
Goldman Sachs: Χαμηλές οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2025
JP Morgan: Πώς σχεδιάζει ο Τραμπ την πολιτική του για τους δασμούς
Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα – κλειδιά (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα