Το χρόνο της διάθεσης του εναπομείναντος 18% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα προσπαθεί να ψυχανεμιστεί η αγορά, αναζητώντας τα… παράθυρα εκείνα, στα οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η νέα συναλλαγή αποεπένδυσης, με γνώμονα το βέλτιστο αποτέλεσμα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως το Δημόσιο.
Πιο αναλυτικά, σχεδόν ένα μήνα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του placement της ΕΤΕ, με τη διάθεση του 22% σε Έλληνες, αλλά και ξένους επενδυτές, το ενδιαφέρον, τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών της ελληνικής επικράτειας, επικεντρώνεται στην επόμενη συναλλαγή που θα σηματοδοτήσει και την πλήρη έξοδο του Δημοσίου από την τράπεζα, στην οποία, μάλιστα, κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των συστημικών Ομίλων (πέριξ του 40%).
«Δεδομένου ότι βάσει Νόμου το ΤΧΣ έχει δικαίωμα να εκκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης στην ίδια τράπεζα μετά την παρέλευση 6μήνου, αυτό σημαίνει πως μέχρι και τον Μάιο δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, εξηγώντας πως από εκεί και πέρα το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πώληση του «πακέτου» της ΕΤΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
1) Την αποεπένδυση της Τράπεζας Πειραιώς: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, κ. Ηλία Ξηρουχάκη, το Ταμείο θα έχει την εισήγηση του συμβούλου για το timing, αλλά και το ύψος της διάθεσης των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Φεβρουαρίου, ημερομηνία, κατά την οποία αναμένεται και η δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων της τράπεζας. Αυτό κάνει πολλούς από την αγορά να εκτιμούν πως η διάθεση του 27% – ή μέρος αυτού, εφόσον ακολουθηθεί… μοντέλο ΕΤΕ – που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου του 2024. Προς ώρας, πάντως, δεν έχει «κλειδώσει» κάτι, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρις ότου να υπάρξει ο «οδικός χάρτης» για την αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν εξελίξεις από το «μέτωπο» της ΕΤΕ.
2) Την αποκλιμάκωση των επιτοκίων: Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να «παγώσει» τα επιτόκια, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από τον χρόνο που θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους.
Στην τελευταία σχετική έρευνα του Bloomberg οι μεν, οικονομολόγοι εκτιμούσαν πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι και τον Ιούνιο, οπότε και θα ισχύσει η πρώτη από τις συνολικά τρεις μειώσεις το 2024 και οι δε, επενδυτές ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά σχεδόν 150 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο. «Το πότε ακριβώς θα αρχίσει η μείωση στα επιτόκια είναι κρίσιμο για τις τράπεζες, καθώς θα έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία τους. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν μάλλον σώφρον οι όποιες κινήσεις αποεπένδυσης να επισπευσθούν», σχολιάζουν στο newmoney οι ίδιες πηγές.
3) Τις αμερικανικές εκλογές: Για τον προσεχή Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί οι αμερικανικές εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι τα βλέμματα όλου του πλανήτη και κατ’ επέκταση των επενδυτών θα είναι στραμμένα πως εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού. Η περίοδος αυτή σαφώς και δεν ενδείκνυται για συναλλαγές, ενώ εξίσου «νεκρός» θα πρέπει να θεωρείται και ο Δεκέμβριος, με τα όποια deals παραδοσιακά να μετατίθενται για τον επόμενο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα συναλλαγή αποεπένδυσης στην ΕΤΕ θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω placement είτε accelerated book building, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο και του buy back, κάτι που φέρεται να επιθυμούν οι μέτοχοι της τράπεζας.
Επισημαίνεται πως στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το πλεόνασμα κεφαλαίου, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, προσφέρει στην τράπεζα σημαντική στρατηγική ευελιξία, επιδιώκοντας αφενός, την επαναγορά μετοχών και αφετέρου, τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 20% με 30% από τα κέρδη του 2023.
Διαβάστε ακόμη
Chateau Lafite Rothschild – Tο μεγάλο κρασί που έκανε το μεγάλο κόλπο
Στο… «περίμενε» η ρύθμιση για τις καταπατημένες εκτάσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ