Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που, όμως, στοχεύει στο προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής εν όψει και της ολοκλήρωσης του deal με το CVC, θα «τρέξει» από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου και έως τις 28 του ίδιου μήνα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως προκύπτει από το Έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το newmoney, προβλέπεται ανώτατο όριο αποζημίωσης στις 150.000 ευρώ ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας, με τον αριθμό των μηνιαίων μισθών αποζημίωσης να ξεκινά από τους 10 μισθούς για την ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και με έως 10 έτη προϋπηρεσίας και κλιμακώνεται στους 35 μισθούς για όσους είναι άνω των 55 ετών και διαθέτουν πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική.
Παράλληλα, το πρόγραμμα συνοδεύεται με προσαύξηση:
• 30% επί της βασικής αποζημίωσης για όσους απασχολούνται στις πςεριφερειακές υπηρεσιακές ενότητες και εκτελούν διαχειριστικές εργασίες που μπορούν να αναληφθούν από τα κεντρικά, αλλά και για όσους υπαλλήλους απασχολούνται με σύμβαση δανεισμού στην ΕΤΕ,
• 20% εφόσον πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών και δεν έχουν καθήκοντα ευθύνης,
• 15% έως 30% βάσει ηλικίας για τους άνω των 50 ετών.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής τάσσεται αρνητικά στο επίμαχο πρόγραμμα, καθώς:
1) Δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για αντικατάσταση των προς αποχώρηση εργαζομένων, από συναδέλφους που ήδη εργάζονται πολλά χρόνια μέσω εταιριών ενοικίασης στην εταιρία, όπως είναι η πάγια πρόταση του Συλλόγου.
2) Δεν λαμβάνεται καμία απολύτως μέριμνα από την εταιρία για την οικονομική βιωσιμότητα του 2155/0 ομαδικού μας συμβολαίου υγείας με το δεδομένο της αποχώρησης ικανού αριθμού συμμετεχόντων.
3) Δεν δόθηκε η δυνατότητα μακροχρόνιας άδειας διάρκειας δυο έως πέντε ετών (sabbatical), κατά τα πρότυπα των τραπεζικών εθελουσίων και του αντίστοιχου προγράμματος της ΕΤΕ. «Εάν είχαν συμπεριλάβει αυτή την επιλογή οι συνάδελφοι άνω των 55 ετών θα είχαν ισχυρό κίνητρο συμμετοχής, γιατί η έλλειψη των απαιτούμενων ενσήμων μέχρι την συνταξιοδότηση τους είναι σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας συμμετοχής, καθώς θεωρούμε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα έπρεπε να αποτελέσει την κύρια στόχευση της εταιρίας για την ανανέωση του προσωπικού της», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
4) Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ή δέσμευση για τα υποκαταστήματα και το μέλλον τους εάν αποχωρήσει από αυτά αριθμός εργαζόμενων.
5) Οι πρόσθετες προσαυξήσεις θα έπρεπε να προσαυξάνουν το συνολικό ποσό αποζημίωσης των 150.000 ευρώ (το οποίο μετά την αφαίρεση του φόρου γίνεται 136.000 ευρώ).
6) Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των συναδέλφων που προσλήφθηκαν μετά από απόλυση χωρίς αποζημίωση από τα Εταιρικά γραφεία Πωλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι έκαναν «ποδαρικό» στο 2022 με 48ωρη απεργία, με τις κεντρικές υπηρεσίες, αλλά και 11 από τα 12 υποκαταστήματα να παραμένουν κλειστά.
Διαβάστε ακόμα:
Τριπλή φορολογική ανάσα από φέτος για τις επιχειρήσεις
Ανδρέας Σιάμισιης: Με στρατηγικό όραμα ο Όμιλος ΕΛΠΕ κατακτά νέες κορυφές