search icon

Τράπεζες

Εθνική: Με την τιτλοποίηση Frontier «καθαρίζει» τα 2/3 των «κόκκινων» δανείων

Αφορά 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών - Δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ έχουν τεθεί σε αναστολές πληρωμών λόγω πανδημίας- Νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,8 δισ., με τον στόχο του β’ εξαμήνου να υπερβαίνει τα 2 δισ.

Τα 2/3 του προβληματικού της χαρτοφυλακίου θα μειώσει η Εθνική Τράπεζα με την τιτλοποίηση Frontier, ύψους έξι δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση της οποίας υπολογίζεται από τη διοίκηση της τράπεζας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους (α’ εξάμηνο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδικαστικά).

«Αργότερα στη χρονιά αναμένουμε να εκκινήσουμε τη διαδικασία τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Frontier). Υπερβαίνοντας τα έξι δισ. ευρώ, η εν λόγω τιτλοποίηση θα συντελέσει αποφασιστικά στη δραστική μείωση του τρέχοντος υπολοίπου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ΕΤΕ, ύψους 10 δισ. ευρώ, κατά σχεδόν τα 2/3. Κεφαλαιοποιώντας την ενισχυμένη οργανική μας κερδοφορία, θα απορροφήσουμε τις απαιτούμενες προβλέψεις, θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της συναλλαγής το α’ εξάμηνο του 2021», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2020. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών, με την τράπεζα να έχει ολοκληρώσει όλα τα προπαρασκευαστικά στάδια και να αναμένει – το γ’ τρίμηνο του 2020 – την αξιολόγηση των ομολόγων από τους διεθνείς οίκους.

Από το 2018 έως σήμερα, η τράπεζα έχει προχωρήσει στις εξής πωλήσεις χαρτοφυλακίων:

Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης είναι ακόμη δύο projects: το Marina, ύψους 300 εκατ. ευρώ και αφορά σε δάνεια –εξασφαλισμένα και μη– της κυπριακής θυγατρικής και το Danube, ύψους 200 εκατ. ευρώ, της θυγατρικής στη Ρουμανία.

Σε ισχύ μέχρι τέλος του 2020 τα μορατόρια

Σε ισχύ είναι όλες οι αναστολές πληρωμών, στις οποίες προχώρησε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η ΕΤΕ, με τον κ. Μυλωνά να σημειώνει πως τα μορατόρια λήγουν στα τέλη του 2020.

Ειδικότερα, από επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο, ύψους 21 δισ. ευρώ, η τράπεζα ενέκρινε 39.500 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, το 1,5 εκατ. ευρώ αφορά σε στεγαστικά, 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά, 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε εταιρικά δάνεια.

Από την αρχή του χρόνου δε, η τράπεζα προχώρησε σε νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, με τις προγραμματισμένες εκταμιεύσεις για το β’ εξάμηνο του 2020 να υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ, επωφελούμενες από τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε αυτά, άλλωστε, η ΕΤΕ είχε ενεργή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ (περίπου 2.400 πελάτες – το 60% από τον κλάδο του retail – και 230 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα δάνεια από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα), των δανείων με εγγύηση Δημοσίου για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων (περίπου 800 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα δάνεια, εκ των οποίων περίπου 550 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί), καθώς και των δανείων σε επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου (περίπου 8.800 εγκεκριμένες αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε επιδότηση επιτοκίου, ύψους 35 εκατ. ευρώ ετησίως).

Εθνική Ασφαλιστική

Όσον αφορά στην Εθνική Ασφαλιστική, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με διεθνείς επενδυτές (σ.σ. CVC Capital) στη βάση ενός επικαιροποιημένου business plan, επιφυλασσόμενος να ενημερώσει προσεχώς για τις όποιες εξελίξεις.

Πρόγραμμα εθελουσίας

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 υπολογίζει η τράπεζα να λανσάρει το νέο πρόγραμμα εθελουσίας, με τα αποτελέσματά του να αντικατοπτρίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021.
«Θέλουμε να δούμε την ψυχολογία των εργαζομένων, μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς. Η περαιτέρω περιστολή των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο του 2020, πάντως, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποκλιμάκωσή τους σε επίπεδο εξαμήνου κατά 9% και 6% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 406 εκατ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες (-1% σε ετήσια βάση), απορροφώντας την αύξηση των αποσβέσεων, ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίπτωσης από τη μετάβαση στο διεθνές λογιστικό πρότυπο 16 (ΔΠΧΑ 16), σε συνδυασμό με την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της ΕΤΕ στην Πανγαία (νυν «Prodea») στα μέσα του 2019.

Exit mobile version