Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. μετοχές, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ και εν συνεχεία, να διατεθούν δωρεάν εισηγείται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στη γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου, με σκοπό τη διατήρηση των στελεχών.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τη θεματολογία που καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι, το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. «Οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα πραγματοποιηθούν, εφόσον το επιτρέπουν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και πάντα μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών και συστάσεων που έχουν εκδοθεί από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές», τονίζεται από την τράπεζα.
Πρόθεση της ΕΤΕ είναι οι μετοχές να διατεθούν δωρεάν σε στελέχη της διοίκησης (συμπεριλαμβανομένων των εκτελεστικών μελών) ή/και του προσωπικού της τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών. «Η θέσπιση του εν λόγω προγράμματος αποσκοπεί στη διατήρηση των στελεχών/του προσωπικού της τράπεζας και του Ομίλου και έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα κίνητρα, την αφοσίωσή τους και την περαιτέρω ευθυγράμμιση των συμφερόντων των στελεχών/εργαζομένων με αυτά των μετόχων (μεγιστοποίηση αξίας για τους μετόχους) και την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές αμοιβών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, η οποία συμβαδίζει με την επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα», σημειώνεται.
Όπως εξηγεί η ΕΤΕ, η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσέλκυση και διακράτηση στελεχών της διοίκησης και του προσωπικού της τράπεζας και δη, σε μία περίοδο, όπου η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και η επιτάχυνση της ανάπτυξης καθιστούν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων πιο επιτακτική.
«Το πρόγραμμα εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και εξαλείφει ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα των ελληνικών συστημικών τραπεζών έναντι άμεσων και έμμεσων ανταγωνιστών στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όσον αφορά στις αμοιβές και στη διακράτηση του προσωπικού. Πληροί τις προδιαγραφές που έχει θέσει η επενδυτική κοινότητα σχετικά με τις αποδοχές των στελεχών της διοίκησης των εταιρειών, στις οποίες επενδύουν», εξηγεί και συνεχίζει: «Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και των αντίστοιχων δεσμεύσεων οδηγούν τώρα στην αλλαγή στρατηγικών προτεραιοτήτων μεσοπρόθεσμα (προς την ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πρόοδο, την αποδοτικότητα, την ανταγωνιστικότητα) και δημιουργούν νέες προκλήσεις. Για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων και την εκπλήρωση αυτών των προτεραιοτήτων είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση ενός ευρύτερου και πιο εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου, καθιστώντας απαραίτητη την ευθυγράμμιση των συμφερόντων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών μέσω της παροχής κατάλληλων αποδοχών. Προκειμένου να μειωθεί η πίεση για υψηλότερους μισθούς, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί ένα εργαλείο για τη διακράτηση και την παρακίνηση του προσωπικού».
Διαβάστε ακόμη
Πληθωρισμός: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα τρόφιμα
Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές – Οι λόγοι πίσω από το «φρένο» στις πωλήσεις (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ