search icon

Τράπεζες

ΕΤΕ: Στην τελική ευθεία για το placement των μετοχών του ΤΧΣ

Το σενάριο που επικρατεί είναι ότι το ποσοστό διάθεσης θα κινηθεί στο 10%, καλύπτοντας ωστόσο την υπερβάλλουσα ζήτηση με επιπλέον ποσοστό 3%, ώστε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου να παραμείνει ποσοστό 5% - 8%  που θα διατεθεί μελλοντικά σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή

Αύριο Τρίτη πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσει το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πάρει ενημέρωση από τον σύμβουλο JP Morgan ως προς το ποσοστό διάθεσης μετοχών που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος έχει προτείνει την πώληση του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ που ισούται με το 18,39% των μετοχών της Εθνικής, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το σενάριο που επικρατεί είναι ότι το ποσοστό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 13% με ισχυρότερη πιθανότητα αυτό να κινηθεί στο 10%, καλύπτοντας ωστόσο την υπερβάλλουσα ζήτηση με επιπλέον ποσοστό 3%, ώστε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου να παραμείνει ποσοστό 5% – 8%  που θα διατεθεί μελλοντικά σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Η Εθνική διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,8x για δείκτη ROTE στο 14% το 2026 και CET1 στο 20% (ή άνω του 18% για προσαρμοσμένο CET1 στο 14%). Διαθέτει επίσης πλεονάζοντα κεφάλαια που φτάνουν σχεδόν το 40% της κεφαλαιοποίησής της. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, που οδήγησαν τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της ΕΤΕ στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024 σε αύξηση περίπου κατά 50 μ.β. και 70 μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα.

Η όποια διαδικασία για την υπόλοιπη πώληση δεν θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από ένα εξάμηνο μετά την τελευταία πώληση και, σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά πώλησης ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι τις παραμονές του placement. Απίθανο θεωρείται η ΕΤΕ να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα επαναγοράς μετοχών της, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε τη διανομή υψηλού μερίσματος από την ίδια την τράπεζα, όχι γιατί δεν έχει ρευστότητα, αλλά επειδή ο SSM επιθυμεί οι τράπεζες να διατηρούν σημαντικά αποθέματα λόγω πολλών και απρόβλεπτων κινδύνων διεθνώς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το ποσοστό διάθεσης είχε αυξηθεί στο 22% από 20% , καθώς είχε εκδηλωθεί υπερβάλλουσα ζήτηση και παρ΄όλ΄αυτά υπήρξαν επενδυτές που είχαν μείνει εκτός της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές που είχαν υποβληθεί κατά το τριήμερο του book building είχαν ανέλθει σε 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας δηλαδή κατά 8 φορές και πλέον την έκδοση ενώ η τιμή διάθεσης είχε διαμορφωθεί σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Ηταν η μεγαλύτερη υπερκάλυψη αλλά και το μεγαλύτερο discount που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά για το 2023.

Διαβάστε ακόμη 

Μακεδονία Παλλάς: Γιατί βλέπει καλύτερες μέρες φέτος – Αύξηση από 5- 10% φέτος (pic)

Ενέργεια: Πορτοκαλί «εισβολή» στα τιμολόγια ρεύματος από Νοέμβριο θέλει το ΥΠΕΝ

Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version