search icon

Τράπεζες

ΕΤΕ – Μυλωνάς: Δεν τίθεται θέμα ΑΜΚ – Στόχος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 9% το 2022

Η Τράπεζα είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο CEO Π. Μυλωνάς στους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας

To όραμα και τους στόχους της διοίκησης της ΕΤΕ για να γίνει η Τράπεζα 1ης επιλογής για το καταναλωτικό κοινό συνόψισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Στόχος όπως είπε είναι μία Τράπεζα με ανθρώπινο πρόσωπο που θα στηρίζει δυναμικά την ανάπτυξη της οικονομίας, θα αναγνωρίζει και θα αναπτύσσει τους ανθρώπους της και θα δίνει αξία στους μετόχους, καταγράφει η Εθνική Τράπεζα.

H συνέλευση είναι η τελευταία στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος μετά από 4 χρόνια σημαντικής συμβολής του στον μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας, παραδίδει την σκυτάλη στον νέο Πρόεδρο Γκίκα Χαρδούβελη.

Στην εν εξελίξει γενική συνέλευση των μετόχων προτείνεται προς έγκριση η ΕΤΕ να προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 3 σε 1 ευρώ και το μετοχικό της κεφάλαιο θα διαμορφωθεί σε 914.815.153 ευρώ, διαιρούμενο σε ισόποσες ονομαστικές μετοχές αξίας 1 ευρώ έκαστη.

Επίσης προς έγκριση από τους μετόχους και σχετική παροχή εξουσιοδότησης στη Διοίκηση, τίθεται πρόγραμμα διανομής stock options μέχρι του 1,5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, σε μέλη του ΔΣ, στελέχη και προσωπικό της Τράπεζας.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο CEO Π. Μυλωνάς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία, που παρουσιάστηκε μόνο μια φορά τα τελευταία 20 χρόνια. «Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τις νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, δημιουργείται ένα εκρηκτικό θετικό μίγμα, μια μοναδική ευκαιρία αλλαγής του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Η Εθνική Τράπεζα είναι πιο έτοιμη από ποτέ να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της ΕΤΕ και στην ενίσχυση της παρουσίας της, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στόχος της είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους Ερωτώμενος σχετικά από μετόχους, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ δεν θα απωλέσει την ελληνικότητά της, ενώ οποιαδήποτε ενδεχόμενη απόφαση για ΑΜΚ ή placement στο μέλλον θα είναι απόφαση του βασικού μετόχου (ΤΧΣ).

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε τα εξής:

Οι εκταμιεύσεις δανείων το 2020 από την Τράπεζα ανήλθαν σε 4,7 δις. ευρώ. Στην καθαρή αύξηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η ΕΤΕ έχει μερίδιο 28%.

Στην περίοδο της πανδημίας, η ΕΤΕ λειτούργησε με άνω του 70% του προσωπικού της σε τηλεργασία.

Έδωσε προγράμματα προσωρινής παύσης πληρωμών σε περισσότερους από 85.000 πελάτες, με ποσά δανείων περίπου 3,8 δις. ευρώ. Από τα δάνεια αυτά, σήμερα μόλις το 3% βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Η ΕΤΕ θα έχει αφήσει πίσω της σύντομα το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Το 2020 μείωσε τα ΜΕΔ κατά 6,5 δις. ευρώ και τον δείκτη ΜΕΔ στο 13% από 32% στο τέλος του 2019. Σήμερα το απόθεμα ΜΕΔ κινείται σε περίπου 4 δις. ευρώ και δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά έχουν κάλυψη σε ποσοστό άνω του 65%, η πραγματική έκθεση της Τράπεζας σε ΜΕΔ είναι μόλις 1,8 δις. ευρώ.

Σημαντική στην πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ θα είναι η τιτλοποίηση Frontier 6 δις. ευρώ, μέσω του «Ηρακλή». Η Τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον επιλεγέντα υποψήφιο και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει εντός των επομένων εβδομάδων. Οι senior τίτλοι που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχονται σε περίπου 3 δις. ευρώ.

Παράλληλα, μεγάλη συμβολή στη μείωση των στεγαστικών ΜΕΔ είχε το πρόγραμμα Split & Settle. Την τελευταία 2ετία, 31.000 στεγαστικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί με το πρόγραμμα και δάνεια 1,8 δις. ευρώ είναι σήμερα πλήρως ενήμερα.

Μεγάλη επιτυχία, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι δεσμεύσεις της ΕΤΕ από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και πλέον την απελευθερώνουν από την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2020 στο CVC Capital, με πρόβλεψη για 15ετή αποκλειστική συνεργασία στο bancassurance που θα συμβάλλει με τα έσοδα προμηθειών σε σημαντική αύξηση των εσόδων της ΕΤΕ τα επόμενα χρόνια.

Η ΕΤΕ πέτυχε τεράστια ανάπτυξη σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού (με υπηρεσίες πολύ κοντά σε αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών), με αύξηση άνω του 50% πέρυσι στους εγγεγραμμένους πελάτες στα ψηφιακά δίκτυα και διενέργεια άνω του 75% των συναλλαγών εκτός φυσικού καταστήματος. Επίσης ήταν η πρώτη Τράπεζα με 100% ψηφιακά δανειακά προϊόντα (άνοιγμα λογαριασμού μέσω κινητού τηλεφώνου, καταναλωτικό δάνειο εξπρές μέσω κινητού με εκταμίευση σε 10 λεπτά, δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 35.000 ευρώ μέσω κινητού με εκταμίευση εντός 48 ωρών).

Ο μετασχηματισμός της τράπεζας περιλαμβάνει σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους (τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία και ο δείκτης εξόδων προς έσοδα έπεσε από το 70% στο 52%). Τα τελευταία 3 χρόνια, επίσης, έχουν αποχωρήσει περίπου 2.000 εργαζόμενοι από την τράπεζα μέσω προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

Η οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% στο τέλος του 2022. Τα οργανικά κέρδη ανήλθαν το 2020 σε 328 εκατ. ευρώ και στοχεύουν σε 490 εκατ. το 2022, από λίγο άνω των 100 εκατ. το 2018. Η Τράπεζα υλοποιεί πλήθος δράσεων με στόχο την αύξηση των πηγών εσόδων.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε άνω του 16% στο τέλος του 2020 και στο α΄ τρίμηνο του 2021 διαμορφώνεται σε 18,8%, δίνοντας προβάδισμα επάρκειας κεφαλαίων στην ΕΤΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Στο σφυρί τα Village για 994.000 ευρώ, ο αφανής ήρωας του Lagonissi Resort. ο Βακάκης (και πάλι) γκρινιάζει, ο κοσμοναύτης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πώς η COSCO καθάρισε στον ΟΛΠ

Vivartia – CVC: Η επόμενη κίνηση μετά την αποεπένδυση από τη ΜΕΒΓΑΛ

Νέα δεδομένα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τις εξελίξεις στον Σκαραμαγκά

 

 

Exit mobile version