Του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Διατηρείται χωρίς να εκτονώνεται η σύγκρουση ΤΧΣ και Εθνικής Τράπεζας. ΤτΕ και SSM παρεμβαίνουν δυναμικά και προτρέπουν το Ταμείο να μην προκαλέσει έκτακτη ΓΣ των μετόχων αλλά να αντιδράσει κατά τον τρόπο που επιθυμεί στην τακτική ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στο α’ εξάμηνο του 2017.
Η εξέλιξη αυτή δεν φέρεται να ικανοποιεί τα στελέχη του ΤΧΣ καθώς η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου ζητά να υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις επειδή η διοίκηση της Εθνικής αγνόησε τη βούληση του Ταμείου ως βασικού μετόχου.
Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να συζητείται από την πλευρά του Ταμείου ως συμβιβαστική λύση σχέδιο παραίτησης του Προέδρου της Εθνικής Παν. Θωμόπουλου, το οποίο ωστόσο δεν γίνεται αποδεκτό απ’ την τράπεζα.
Υπό τις συνθήκες αυτές το θέμα παραμένει ανοικτό, η εκκρεμότητα παρατείνεται, γεγονός που ενεργεί προς όφελος της διοίκησης Φραγκιαδάκη, προκειμένου να συζητηθεί και πάλι στην επόμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του Κουαρτέτου για τον χρηματοοικονομικό Τομέα, ο Πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γ. Μιχελής ενημέρωσε για την κατάσταση και φέρεται να είπε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παραιτήσεων μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ εάν η διοίκηση της Εθνικής συνεχίζει να αγνοεί την άποψη του βασικού μετόχου. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο έχει λάβει απόφαση για σύγκληση έκτακτης ΓΣ και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι υπό συζήτηση μόνο το πότε θα πραγματοποιηθεί και όχι το εάν.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης κάνει ο,τι μπορεί προκειμένου με δηλώσεις και ενέργειες να κατεβάσει τους τόνους και να «εξευμενίσει» το ΤΧΣ όπως του έχει, άλλωστε, συστήσει τόσο ο Ευ. Τσακαλώτος όσο και ο Γ. Στουρνάρας.
Στο μεταξύ λόγω της διοικητικής κρίσης δημιουργούνται πολλές εκκρεμότητες στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής για το οποίο έχει δεσμευθεί στην DG Comp. Ειδικότερα, ενώ η διοίκηση Φραγκιαδάκη προχωρεί με ταχύ ρυθμό στην επίτευξη των στόχων που αφορούν το εξωτερικό, υπάρχουν καθυστερήσεις όσον αφορά τους στόχους που αφορούν την Εθνική στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είναι ανοικτή η διαδικασία και ολοκληρώνονται εντός του επομένου διαστήματος για την πώληση της θυγατρικής της Εθνικής στη Βουλγαρία, UBB, ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Atlas Capital για την πώληση της Εθνικής Κύπρου. Ανάλογες διεργασίες φέρονται να υπάρχουν και για τη θυγατρική της Εθνικής στη Ρουμανία.
Την ίδια στιγμή η εσωτερική αναδιάρθρωση της Εθνικής φαίνεται να παρουσιάζει δυστοκία καθώς, προφανώς, η διοίκηση Φραγκιαδάκη δεν θέλει να ανοίξει άλλα μέτωπα πριν διευθετήσει την κρίση με το ΤΧΣ. Στο πλαίσιο αυτό η εθελουσία έξοδος, που έπρεπε να είχε γίνει το καλοκαίρι, πήρε παράταση για το φθινόπωρο και έχει εγκριθεί από το ΤΧΣ, παραμένει σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να απομακρυνθούν 1.400 άτομα. Ταυτόχρονα σε εκκρεμότητα παραμένει ένα ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα που είναι η οργανωτική αναδιάρθρωση της Εθνικής. Η διοίκηση Φραγκιαδάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται από τις 28 Γενικές Διευθύνσεις που έχει σήμερα η τράπεζα να καταργήσει περίπου 5 απ’ αυτές ενώ πολύ μεγαλύτερης έκτασης θα είναι οι αλλαγές που θα έλθουν στις Διευθύνσεις (που υπάγονται στις Γενικές Διευθύνσεις) όπου ο αριθμός αυτών που θα καταργηθούν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα φθάσει τις 15 και σύμφωνα με άλλες πηγές τις 20.