Υπέρ της ενίσχυσης ατομικής ευθύνης και των κυρώσεων που θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι τραπεζίτες σε περίπτωση αμέλειας τάχθηκε ο CEO της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, υιοθετώντας μια εξαιρετικά σπάνια θέση για υψηλό στέλεχος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Ερμότι σε ομιλία του, την Τετάρτη το βράδυ, στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης τάχθηκε υπέρ της σκλήρυνσης των εποπτικών κανονισμών και σχολίασε πως η Ελβετία θα πρέπει να αυξήσει και το μερίδιο προσωπικής ευθύνης που θα πρέπει να αναλογεί στα ανώτατα στελέχη του κλάδου.
«Θα ήταν πιο εύκολο για την τράπεζα ή και την εποπτική αρχή, να κυνηγήσει προσωπικά τα άτομα που επέδειξαν μεγάλη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους» τόνισε χαρακτηριστικά σε ένα διάστημα που στη χώρα έχει ανοίξει η συζήτηση για την τροποποίηση του εποπτικού πλαισίου των τραπεζών με αφορμή την παραλίγο κατάρρευση της Credit Suisse και την αναγκαστική εξαγορά της από την UBS.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, πάνελ ανεξάρτητων ειδικών κατέληξε σε μια έκθεση 98 σελίδων που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο, στην οποία έκρινε ότι η Finma, ήτοι η εγχώρια εποπτική τραπεζική αρχή, είναι αδύναμη και ανεπαρκής να χειριστεί αποτελεσματικά μεγάλες τραπεζικές κρίσεις και πρότεινε σειρά μέτρων που ακόμη βρίσκονται σε φάση συζήτησης και επεξεργασίας από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις.
Ο ίδιος ο Ερμότι υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος για μια ριζική αλλαγή του εποπτικού πλαισίου, όμως τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια για στοχευμένες τροποποιήσεις που «θα απευθύνονται στις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Credit Suisse».
Ποιες μπορεί να είναι οι τροποποιήσεις αυτές; Κατά τον ίδιο αφορούν μέτρα ενδυνάμωσης της έγκαιρης και ταχείας παρέμβασης των εποπτικών αρχών με βάση ένα αντικειμενικό πλαίσιο δεικτών, αλλά και της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου που θα διέπει τις δράσεις αυτές.
«Πολλοί βασικοί παίκτες αγνόησαν τα έγκαιρα σημάδια ή ακόμη χειρότερα επέλεξαν να τα αγνοήσουν» κατήγγειλε αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου και τον κλυδωνισμό της Credit. Μάλιστα έκανε λόγο για μια προσβλητική, απαξιωτική στιγμή όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας, αλλά και την εικόνα της χώρας συνολικά.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ