Αλλάζει η «γεωγραφία» των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας που αφορά την ποσόστωση των φύλων αναμένεται να ενισχύσει το άρωμα γυναίκας στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τις υψηλές διευθυντικές θέσεις.

Και αυτό δεν είναι η μόνη αλλαγή καθώς το θεσμικό πλαίσιο που προετοιμάζεται, προβλέπει πως θα πρέπει να υπάρξει εκπροσώπηση του υπο-εκπροσωπούμενου φύλου ως εκτελεστικό μέλος στα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων σε περίπτωση που τα εκτελεστικά μέλη στα διοικητικά συμβούλια ανέρχονται σε τρία τον αριθμό.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία 2022/2381 σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια.

Ας σημειωθεί πως η αύξηση του ποσοστού εκπροσώπησης του υπο-εκπροσωπούμενου φύλου στα διοικητικά συμβούλια των παραπάνω μεγάλων εισηγμένων εταιρειών από το 25% που ισχύει σήμερα (ν. 4706/2020) διαμορφώνεται στο 33% στο σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σε περίπτωση κλάσματος το ποσοστό του 25% ή του 33% αντίστοιχα στρογγυλοποιείται στον εγγύτερο (και όχι στον μικρότερο, όπως ίσχυε) ακέραιο αριθμό.

Παράλληλα όταν στο διοικητικό συμβούλιο 3 ή περισσότερα εκτελεστικά μέλη, στο ποσοστό του 33% περιλαμβάνεται κατά τρόπο δεσμευτικό και ένα τουλάχιστον εκτελεστικό μέλος από το υπο-εκπροσωπούμενο φύλο.

Το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην αποκατάσταση της έμφυλης ισορροπίας στις διευθυντικές θέσεις των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών που απασχολούν 250 εργαζομένους και άνω και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ ή ετήσιο ισολογισμό τουλάχιστον 43.000.000 ευρώ, καθώς και των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3429/2005

Γιατί ο κλάδος των τραπεζών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Οι τράπεζες είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα ρυθμισμένος που παρακολουθεί κατά γράμμα τις κοινοτικές οδηγίες.
Μάλιστα οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτήν και έχουν δημιουργήσει δεξαμενή προκειμένου να αναρριχηθούν σε ανώτερα αξιώματα κυρίως γυναίκες που μπορούν να αναλάβουν διοικητικούς ρόλους στο μέλλον.
Ωστόσο μέχρι στιγμής μόνον μια συστημική τράπεζα έχει πρωτοπορήσει διοικητικά και έχει τοποθετήσει γυναίκα ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και αυτή είναι η κα Χριστίνα Θεοφιλίδη της Εθνικής.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί πως μία μόνον από τις συστημικές τράπεζες διαθέτει τρία εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο και αυτή είναι η Eurobank. Η συγκεκριμένη τράπεζα με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα πρέπει να ενισχύσει με μια γυναίκα τα εκτελεστικά της μέλη.

Tέλος δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο παράδειγμα της Attica Bank τράπεζα μη συστημική που έχει επιλέξει την κα Ελένη Βρεττού στο πηδάλιό της ως CEO.

Πώς όμως με βάση το νόμο θα αλλάξει η ποσόστωση

Στην περίπτωση της Eurobank υπάρχουν τρεις γυναίκες (υπο-εκπροσωπούμενο φύλλο) με 13 άτομα διοικητικό συμβούλιο. Τώρα ο αριθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί σε 4 και ένα άτομο από το υπο-εκπροσωπούμενο φύλλο να γίνει εκτελεστικό μέλος εφόσον ο αριθμός των εκτελεστικών μελών της τράπεζας είναι αυτήν την στιγμή τρεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας φέρει 14 μέλη εκ των οποίων τα 4 είναι γυναίκες. Με βάση το νομοσχέδιο ο αριθμός πρέπει να ανέλθει σε 5 ενώ η τράπεζα έχει ήδη όπως προαναφέρθηκε εκτελεστικό μέλος από το υπο-εκπροσωπούμενο φύλλο.

Στην Alpha Bank τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι 11 και οι γυναίκες 4, όσες δηλαδή προβλέπει το νέο νομοσχέδιο. Συγχρόνως επειδή η τράπεζα έχει μόνον δύο εκτελεστικά μέλη με βάση τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αποκτήσει εκτελεστικό μέλος από το υπο-εκπροσωπούμενο φύλλο.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς το διοικητικό συμβούλιο είναι 13 άτομα, τα 4 γυναίκες όσα προβλέπει και το καινούριο νομοσχέδιο. Και εδώ τα εκτελεστικά μέλη είναι 2 άρα δεν απαιτείται στην παρούσα σύνθεση του Δ.Σ. να υπάρξει εκτελεστικό μέλος γυναίκα.

Η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Εκτιμάται πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δώσει αφορμή στα πιστωτικά ιδρύματα να ανανεώσουν και σε άλλα επίπεδα τις διοικήσεις τους αλλά και την διευθυντική τους ιεραρχία καθώς εκτιμάται πως όπως και στο προσωπικό έτσι και διοικητικά απαιτούνται ειδικές δεξιότητες στα στελέχη των τραπεζών για να παρακολουθήσουν εξελίξεις που σχετίζονται με το Artificial intelligence αλλά και με δύσκολα και τεχνικά θέματα που αφορούν υπολογισμούς μοντέρνων κινδύνων όπως η κλιματική αλλαγή και άλλα. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν με κριτήρια διαφανή και ουδέτερα ως προς το φύλο αλλά και αντικειμενικά όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Ας σημειωθεί πως το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγχρόνως δικαίωμα ενημέρωσης του/της υποψήφιου/ας του υπο-εκπροσωπούμενου φύλου που δεν επιλέχθηκε.

Προβλέπεται επίσης υποχρέωση των ανωτέρω μεγάλων εισηγμένων εταιρειών να υποβάλουν ετήσια έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με την τήρηση των υποχρεώσεων του Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την εκπροσώπηση του υπο-εκπροσωπούμενου φύλου και τα μέτρα που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη

Νέο 5άστερο project €66 εκατ. σε 217 στρέμματα στη Ρόδο – Η επιχειρηματική οικογένεια πίσω από την επένδυση

Roller Kappatos: Από ένα δωματιάκι στου Γκύζη, κατάφερε να βάλει τα προϊόντα της στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά

«Tέλος εποχής» για πάνω από 600 συναλλαγές από 1η Δεκεμβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα