search icon

Τράπεζες

Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες

Απαίτηση για διασφάλιση της μελλοντικής κερδοφορίας και σε ό,τι αφορά τα μερίσματα

Από κόσκινο θα περνάει ο SSM τις μεταβλητές αμοιβές των τραπεζικών στελεχών και εργαζομένων και κυρίως τα bonus σύμφωνα με τα όσα είπε στην ομιλία της η επικεφαλής επόπτρια Claudia Buch σε ομιλία της χθες στο Πανεπιστήμιο Bocconi υπό τον τίτλο: «Κερδοφορία τραπεζών: Ενας καθρέφτης του παρελθόντος, που δημιουργεί ένα όραμα για το μέλλον».

Πολλές φορές η κερδοφορία απέκρυψε τους υποκείμενους κινδύνους και, με την πάροδο του χρόνου, αποδείχθηκε απατηλή ανέφερε η κα Βuch.

Ετσι λοιπόν ο SSM δίνει όλο του το βάρος στην καλή κεφαλαιακή ποιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως αυτή διασφαλίζεται με σωστό υπολογισμό του κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα bonus των τραπεζικών στελεχών προκειμένου να μην δημιουργούνται κίνητρα δημιουργίας βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας που δεν ενσωματώνουν σωστά τα μοντέλα κινδύνου.

Ομως αυστηροποιούνται όπως φαίνονται και τα κριτήρια κεφαλαιακής ποιότητας σε ότι αφορά τις κεφαλαιακές διανομές των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μια βασική λοιπόν προσδοκία των εποπτικών αρχών είναι ότι οι μεταβλητές αποδοχές (bonus) πρέπει να συνδέονται στενά με το πλαίσιο ανάληψης κινδύνου που αναλαμβάνει μια τράπεζα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία της επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ και με αυτήν την λογική να αποδίδονται..
Η ίδια σημείωσε πως η εποπτεία οφείλει να παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών που είναι και αυτές οι οποίες μετρούν εν τέλει.

Τα συστήματα υγιούς διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας των τραπεζών τόνισε . Εάν δοθούν κίνητρα οι διοικήσεις των τραπεζών μπορεί να εμπλακούν σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές βελτιστοποίησης των κερδών, αυξάνοντας τους κινδύνους και μειώνοντας την ανθεκτικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι προηγούμενες κρίσεις που αντιμετώπισαν οι τράπεζες κατέγραψαν πως τα κακώς δομημένα κίνητρα μπορούν να υπονομεύσουν τη φήμη και τις λειτουργίες μιας τράπεζας και, τελικά, τη βιωσιμότητά της σημείωσε.

Γενικά πλέον οι τράπεζες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη διακυβέρνηση και η κουλτούρα κινδύνου έχει βελτιωθεί, για παράδειγμα σε τομείς όπως ο ρόλος των μη εκτελεστικών διευθυντών. Ωστόσο, η κουλτούρα κινδύνου παραμένει τομέας εποπτικής προσοχής για την ΕΚΤ.

Το πρόσφατο σχέδιο οδηγού της ΕΚΤ για τη διακυβέρνηση και την κουλτούρα κινδύνου τονίζεται ο κρίσιμος ρόλος των καλά σχεδιασμένων συστημάτων κινήτρων για την προώθηση μιας υγιούς κουλτούρας κινδύνου.

Περιορισμός στα bonus, στα malus και στα clawback

Κατά τον καθορισμό του τρόπου κατανομής των μπόνους, οι βασικοί δείκτες απόδοσης πρέπει να προσαρμόζονται στην αντιμετώπιση του κινδύνου κίνδυνο και πρέπει να ενσωματώνουν τόσο οικονομικούς όσο και μη χρηματοοικονομικούς παράγοντες, όπως η διαχείριση της επικινδυνότητας των τραπεζικών πράξεων αλλά και η αποτελεσματικότητα του ελέγχου τους.

Προκειμένου οι τράπεζες να εξισορροπήσουν κατάλληλα τον κίνδυνο και την αμοιβή (σ.σ. στελεχών και εργαζομένων) , οι εποπτικές αρχές αναμένουν ότι ένα κομμάτι της μεταβλητής αμοιβής θα αναβληθεί για αρκετά χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των προβλέψεων malus και του clawback. Αυτοί οι μηχανισμοί βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της απόδοσης, ευθυγραμμίζοντας τις πρακτικές των αμοιβών με τους τρέχοντες και μελλοντικούς κινδύνους.

Οι δομές αποδοχών πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς καταλήγει η κα Buch. Αυτές περιλαμβάνουν την οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και την εθνική νομοθεσία.

Στο στόχαστρο και τα μερίσματα

Το 2023, τα ευρωπαϊκά ιδρύματα απέκτησαν κέρδη 138 δισεκατομμυρίων ευρώ και το 53% αυτών διανεμήθηκε στους μετόχους. Η κερδοφορία των τραπεζών αντικατοπτρίζει το παρελθόν. Αντανακλά τα επικρατούντα επιχειρηματικά μοντέλα, τις δομές της αγοράς και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, αν και η αλλαγή του κύκλου των επιτοκίων ήταν επωφελής για τις τράπεζες μέχρι στιγμής, αυτό μπορεί να είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν εάν και όταν υλοποιηθούν άλλοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τάση ψηφιακού μετασχηματισμού και υψηλό επίπεδο μακροοικονομικής αβεβαιότητας, ιδίως σε σχέση με τους γεωπολιτικούς κινδύνους αναφέρει η κα Buch.

Η διατήρηση της μελλοντικής κερδοφορίας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών μοντέλων απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν ένα σαφές όραμα: ένα όραμα για τον τρόπο προσαρμογής των επιχειρηματικών τους μοντέλων, ένα όραμα για τον τρόπο ενίσχυσης των συστημάτων πληροφορικής για την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες· και τέλος ένα όραμα για τον τρόπο προστασίας από τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο. Πολλά από αυτά απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.

Οι μέτοχοι επωφελούνται από τις οραματικές μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές καθώς η αξία των μετοχών τους αυξάνεται.

Η βραχυπρόθεσμη βελτιστοποίηση των κερδών, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αποβεί σε βάρος της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και να δώσει κίνητρα για την ανάληψη κινδύνων.

«Αναμένουμε ότι όλες οι συναλλαγές διαχείρισης κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων διανομής, θα ενημερωθούν με υγιή κεφαλαιακό σχεδιασμό που αποδεικνύει ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν βιώσιμα ακόμη και σοβαρά σενάρια πίεσης» σημείωσε η επόπτρια. Τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας παρέχουν μια καλή ευκαιρία στις τράπεζες να επενδύσουν στη μελλοντική τους κερδοφορία.

Διαβάστε ακόμη

Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος

Ταξί: Τα POS αποκάλυψαν έναν… κρυφό θησαυρό

ΕΚΤ: Αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε νέα μείωση επιτοκίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version