Αύξηση της μηνιαίας δόσης του δανείου τους θα πρέπει να περιμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες οφειλέτες που αναζήτησαν και πέτυχαν να βρουν «καταφύγιο» στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη, διασώζοντας την κύρια κατοικία τους από πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει – για τρίτη συνεχόμενη φορά – τα επιτόκια, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, θα έχει αντίκτυπο και στη συγκεκριμένη μερίδα δανειοληπτών και δη, σε όσους ρύθμισαν οφειλές, με, ταυτόχρονη, προστασία της κύριας κατοικίας τους. «Όσοι είναι στο άρθρο 9 λογικά θα επηρεαστούν, καθώς η πλειονότητα των δικαστικών αποφάσεων ορίζει ότι το επιτόκιο υπολογίζεται με αυτό που αναγράφεται στο στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το οποίο με τη σειρά του, είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το άρθρο 9, η μηνιαία δόση που καταβάλλει ο οφειλέτης για να εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση το ακίνητο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία του ή το μοναδικό ακίνητό του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία υπολογίζεται με βάση επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της ΤτΕ κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ ή, σε περίπτωση καθορισμού σταθερού επιτοκίου, το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου για ανάλογη της ρύθμισης περίοδο, όπως ομοίως προκύπτει από το στατιστικό δελτίο της ΤτΕ και χωρίς ανατοκισμό».
Η επικαιροποίηση του επίμαχου επιτοκίου, όπως εξηγούν οι παραπάνω πηγές, γίνεται από την ΤτΕ κάθε δύο με τρεις μήνες. «Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει. Το αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα», προσθέτουν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι προσεχώς οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις. Υπενθυμίζεται πως οι οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση στον ν. 3869/2010, η οποία είχε λάβει ημερομηνία εκδίκασης μετά τις 15.06.2021, έπρεπε έως τις 15.7.2021 να υποβάλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί εκ νέου ημερομηνία εκδίκασης, αλλά και να γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων. Αθροιστικά από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 είχαν υποβληθεί συνολικά 48.523 αιτήσεις. Σύμφωνα με την ΤτΕ, πάντως, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τα δάνεια που τελούσαν υπό νομική προστασία μειώθηκαν σε μόλις 400 εκατ. ευρώ έναντι 10,9 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Νέα αύξηση από την ΕΚΤ
Σε ακόμη μία αύξηση στα επιτόκια, την οποία η αγορά έχει προεξοφλήσει στο 0,75%, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Πέμπτη το μεσημέρι η Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως έγραψε το newmoney, αυτό πρακτικά μεταφράζεται αφενός, σε σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και δη, σε μία περίοδο, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν το ήδη αυξημένο κόστος διαβίωσης και λειτουργίας και αφετέρου, σε «τιμωρία» για τους αποταμιευτές, μιας και οι τράπεζες αρνούνται – τουλάχιστον προς ώρας – να περάσουν την όποια αύξηση στα αντίστοιχα προιόντα. Έτσι, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνήθως Εuribor+spread) και ονομαστικό επιτόκιο 3%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 696,37 ευρώ. Όταν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 3,75% η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 733,19 ευρώ και στα 745,72 ευρώ εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%. Με επιτόκιο 4,25% η μηνιαία δόση είναι περίπου 758 ευρώ (+62 ευρώ) και στα 771 ευρώ εάν το επιτόκιο «σκαρφαλώσει» στο 4,5% (+75 ευρώ). Όσον αφορά στις καταθέσεις, οι τράπεζες φέρεται να έχουν αποφασίσει να «περάσουν» από τις αρχές Νοέμβρη τις πρώτες αυξήσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Με ειδική σήμανση τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» – Θα αλλάζουν κάθε Πέμπτη
Ποιοι «κόβονται» και ποιοι παίρνουν τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης