search icon

Τράπεζες

Επίσπευση εκδόσεων MREL ζήτησε ο SRB από τις ελληνικές τράπεζες

Για το α' εξάμηνο του 2025 μεταφέρονται οι στόχοι - Eκτιμάται πως ο Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος ενδέχεται να είναι μήνας πυκνών εκδόσεων

Οδηγία να επισπεύσουν την κατάκτηση των στόχων τους ως προς τα MREL έλαβαν οι συστημικές τράπεζες από τον SRB (Single Resolution Board – Eνιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης).

Ας σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες είχαν ζητήσει και λάβει παράταση από το μηχανισμό να ολοκληρώσουν τις εκδόσεις MREL καλύπτοντας τους σχετικούς στόχους ως την 1.1.2026. Ωστόσο ο SRB ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο και της εξαιρετικά θετικής πορείας τους και της πιστοληπτικής αναβάθμισής τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ολοκληρώσουν αυτόν τον κύκλο το α τρίμηνο του 2025 και σε κάθε περίπτωση να μην ξεπεράσουν το α εξάμηνο του επόμενου έτους.

Με δεδομένο πως μεσολαβούν και οι αμερικανικές εκλογές εκτιμάται πως ο Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος ενδέχεται να είναι μήνας πυκνών εκδόσεων.

Τι πρέπει να κάνουν οι τράπεζες

Η ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) χρησιμεύει για να διασφαλίσει πως η εξυγίανση μιας τράπεζας δεν εξαρτάται από την παροχή δημόσιας οικονομικής στήριξης, και έτσι βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι μέτοχοι και οι πιστωτές συμβάλλουν στην απορρόφηση των ζημιών και στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αυτής. Τελικά υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της προώθησης διαφάνειας, λογοδοσίας και καλύτερης τιμολόγηση του κινδύνου. Αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά από εκδόσεων που χρησιμεύουν για τον σκοπό αυτόν.

Ο στόχος για τις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου 28% και οι περισσότερες εξ αυτών έχουν καλύψει ήδη το στόχο για το 2025 (περίπου 26% ) κινούμενες ασφαλώς εντός ορίων που έχει θέσει ο SRB.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τράπεζες οφείλουν να εκδώσουν ακόμη ομόλογα ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να πιάσουν το στόχο με τις πρόσφατες αναβαθμίσεις να διευκολύνουν ιδιαίτερα την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών ενώ μια μείωση των επιτοκίων θα περιόριζε και το κόστος του δανεισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του 2023 απέμεναν περίπου 5,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να καλυφθούν με ομολογιακέ εκδόσεις για να πιαστεί ο στόχος του 2025.

Οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ένα καταπληκτικό demarage καθώς τα τελευταία 5,5 έτη (από το 2018) έχουν εκδώσει τίτλους περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Yπενθυμίζεται πως η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που πέτυχε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης για το ανεξασφάλιστο χρέος ήταν η Eurobank, μετά την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες σε Baa2 από Ba1 του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε επίσης την Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση της τράπεζας σε ba1 από ba2, καθώς και την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεών της σε baa2/P-2 από baa3/P-3. H Eurobank έχει ξεπεράσει τον στόχο για το δείκτη MREL για το 2025 φθάνοντας στο 25,9% σύμφωνα με στοιχεία α τριμήνου ενώ κινείται για την κάλυψη του στόχου του 2026.

Η Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν και της τελευταίας έκδοσης του πράσινου ομολόγου που εξέδωσε έχει ήδη επιτύχει το συγκεκριμένο στόχο και έχει δείκτης MREL 28% ενώ σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό της ήταν 26%. Υπενθυμίζεται πως Moody’s αξιολόγησε την Τράπεζα Πειραιώς δίνοντάς τη επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων κατά δύο βαθμίδες, σε baa3 από το ba2. Ακόμη προχώρησε και σε αναθεώρηση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της τράπεζας σε ba2 από ba3.

Ο δείκτης MREL της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου σε 26,5% υπερβαίνοντας τους στόχους. Αναβάθμιση αντιστοίχως υπήρξε και για την Εθνική Τράπεζα σε ότι αφορά τη Moody’s για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε Baa2 από Baa3 και για τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση σε ba1 από ba2.

Η Moody’s έδωσε επενδυτική βαθμίδα και για την Alpha Bank. O οίκος αξιολόγησε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της τράπεζας σε baa3 ενισχύοντας κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση. Παράλληλα αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο χρέος υψηλής εξασφάλισης σε baa3 ( +2 βαθμίδες) και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) σε ba2 (+2 βαθμίδες). H βασική πιστοληπτική αξιολόγηση διαμορφώθηκε σε ba2 (+1 βαθμίδα). Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης MREL της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 25,73% στα τέλη του περασμένου Μαρτίου με αποτέλεσμα και η Alpha Bank να έχει υπερβεί και αυτή τον στόχο της.

Διαβάστε ακόμη

Λογαριασμοί ρεύματος: Απορρόφηση της αύξησης και επιδότηση για τα νοικοκυριά

Στο 56% υπολογίζεται το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική – Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση

Οι διακοπές (μας), οι υποκλοπές και οι ευθύνες, οι ξένοι αγοραστές στο Ελληνικό, οι μπίζνες του Giannis και το στέγαστρο του Καλατράβα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version