Σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις χαρτοφυλακίων «αγγίζουν» ακόμη και το 50% εντόπισαν οι θεσμοί στους στόχους για τις ανακτήσεις τιτλοποιημένων, αλλά και δανείων που έχουν πωληθεί σε funds και στα business plans.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισαν οι εταιρείες διαχείρισης στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών οι διαφορές κυμαίνονται μεταξύ 10% και 50%, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να εντοπίζεται στο corporate χαρτοφυλάκιο.

Η πανδημία, σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να «παγώσει» ήδη από τον περασμένο Μάρτιο τους πλειστηριασμούς, φαίνεται πως επιβάρυνε την κατάσταση, με τους servicers να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές.

Βάσει Νόμου, άλλωστε, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εκτελέσουν τα business plans υπάρχουν συγκεκριμένα πέναλτι, όπως, για παράδειγμα, η αναβολή της καταβολής τουλάχιστον του 20% της αμοιβής, εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί.

Εάν δε, υπάρξει κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων.

Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν αιτηθεί στην κυβέρνηση σειρά αλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να περιληφθούν στον νέο Νόμο για τον «Ηρακλή ΙΙ», μεταξύ των οποίων η δυνατότητα αναθεώρησης των business plans, αλλά και η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες (σ.σ. από 12 μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ ο αρχικός Νόμος και 24 μήνες μετά την πανδημία) σε περίπτωση μη επίτευξης των επίμαχων στόχων.

Μορατόρια

Στην εκτίμηση πως ένα ποσοστό πέριξ του 20% από τα δάνεια που τέθηκαν σε καθεστώς moratorium θα «κοκκινίσει» εντέλει επέμειναν οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης, σημειώνοντας πως ήδη ένα 50% αυτών επιστρέφει σε κανονικές πληρωμές. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δάνεια, κάποια έχουν ήδη κατευθυνθεί στο «Γέφυρα Ι και ΙΙ», ενώ κάποια άλλα αντιμετωπίζονται με προγράμματα τύπου step up.

Eιδική διαχείριση και αυθαίρετα

Στον νέο Νόμο περί πτωχεύσεων και ειδικής διαχείρισης, ο οποίος αφαιρεί από τους πιστωτές τα… πρωτεία επί του πλειστηριάσματος, ικανοποιώντας σε πρώτη φάση τους εργαζόμενους, εστίασαν οι εταιρείες διαχείρισης.
Στο θέμα είχε αναφερθεί το newmoney , σημειώνοντας πως στο άρθρο 40 του σχεδίου Νόμου «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού Covid-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» οριζόταν ότι:

1) Στις δαπάνες της λειτουργίας της επιχείρησης κατά την ειδική διαχείριση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται μετά τη θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για την καταβολή οφειλομένων μισθών, επιδομάτων αδείας και εορτών, αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειας, καθώς και αποζημιώσεων συνεπεία καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας.

2) Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, η άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που πλήττει την ικανοποίηση των πιστωτών δεν αναστέλλει την απόδοση των ποσών στους δικαιούχους.

3) Οι διατάξεις του παρόντος καταλαμβάνουν και τις εκκρεμείς διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, μέχρι και το αμετάκλητο του πίνακα κατάταξης.

Όσον αφορά στα αυθαίρετα, οι servicers ζήτησαν παράταση στο καθεστώς νομιμοποίησης.

Διαβάστε ακόμα:

Ναυλαγορά: Μαύροι καιροί για τα δεξαμενόπλοια – «Μήνας του μέλιτος» για τα φορτηγά

Ο Βακάκης αλλάζει (ξανά) την Jumbo – Το μοντέλο last minute delivery και οι νέες επενδύσεις

Επιδόματα, συντάξεις, δώρο Πάσχα, αναδρομικά: «Ανάσταση» για χιλιάδες δικαιούχους – Αναλυτικά οι πληρωμές