search icon

Τράπεζες

Ενρία: «Υπάρχουν περιθώρια για συγχωνεύσεις τραπεζών» – Στο 97% ο βαθμός συγκέντρωσης στην Ελλάδα

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης στην Ευρώπη με το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων ιδρυμάτων να είναι σήμερα στο 98% έναντι του 69% το 2009

Πεπεισμένος πως στην Ευρώπη υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενοποίηση του τραπεζικού τομέα εμφανίζεται ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία, καλώντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εξετάσουν τις επιλογές που έχουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Όταν εντάχθηκα στην ΕΚΤ η εντύπωση που αποκόμισα από τους τραπεζίτες και τους επενδυτές ήταν ότι υπήρχε η αντίληψη πως η εποπτική αρχή ήταν εχθρική προς τις συγχωνεύσεις λόγω ανησυχιών σχετικά με το ‘too big to fail’ και άλλα παρόμοια. Νομίζω ότι διευκρινίσαμε εκτενώς ότι αυτό δεν ισχύει και υπήρξε κάποια αύξηση στην ενοποίηση, αλλά ήταν κυρίως εγχώρια και πλέον έχει ξεθωριάσει λίγο. Αυτή τη στιγμή δεν νιώθω ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη. Δεν νομίζω ότι αυτό προέρχεται από τη ρυθμιστική ή την εποπτική πλευρά – είναι περισσότερο θέμα αγοράς. Πιστεύω ότι, κοιτάζοντας το μέλλον, υπάρχει περιθώριο για ενοποίηση και οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές τους σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Οι ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης στην Ευρώπη (το μερίδιο των πέντε μεγαλύτερων ιδρυμάτων είναι σήμερα στο 98% έναντι 69% το 2009), εντούτοις από καιρού εις καιρόν διαρρέονται σενάρια για επικείμενες συγχωνεύσεις. Η εικόνα, πάντως, έτσι όπως περιγράφεται σε σχετική παρουσίαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), είναι η εξής:

• Ο αριθμός των τραπεζών έχει μειωθεί από 35 πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης σε μόλις 15 τώρα.
• Εννέα είναι εμπορικές και έξι συνεταιριστικές.
• Τα 19 καταστήματα των ξένων τραπεζών που λειτουργούν στην χώρα μας καταλαμβάνουν ελάχιστο μερίδιο αγοράς.

«Το τραπεζικό τοπίο αλλάζει ραγδαία. Το Ελληνικό Δημόσιο αποεπενδύει σταδιακά, μεγάλοι ξένοι παίκτες αποχώρησαν από την Ελλάδα (Societe Generale, Credit Agricole, BCP, Citi), ενώ η κυπριακή κρίση είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση της παρουσίας και των κυπριακών τραπεζών από την ελληνική αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στις κυριότερες συγχωνεύσεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια:

• Ιούλιος 2012: Η Τράπεζα Πειραιώς απορροφά το υγιές κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας.
• Οκτώβριος 2012: Η Alpha Bank αποκτά την Εμπορική Τράπεζα.
• Δεκέμβριος 2012: Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά την Geniki Bank.
• Μάρτιος 2013: Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας.
• Απρίλιος 2013: Η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται σε συμφωνία με τη Millennium  Bank.
• Μάιος 2013: Η Εθνική Τράπεζα αποκτά την FBB.
• Ιούλιος 2013: Η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζει την Probank.
• Ιούλιος 2013: Η Eurobank αποκτά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την New Proton Bank.
• Σεπτέμβριος 2014: Η Alpha Bank εξαγοράζει το ελληνικό δίκτυο της Citi.

«Καταθλιπτικές» οι αποτιμήσεις των ευρωτραπεζών

Στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες υπολείπονται σημαντικά έναντι των αμερικανικών τραπεζών, αναφέρθηκε ο Αντρέα Ενρία, κάνοντας λόγο για «καταθλιπτικές» επιδόσεις.

«Έχουμε μία ομάδα στην ΕΚΤ, όπου συγκεντρώνουμε επενδυτές, αναλυτές και οίκους αξιολόγησης. Έγινε μία συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο και πρέπει να πω ότι εξεπλάγην με το πόσο αισιόδοξοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπήρχε τότε η προοπτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, άρα η έξοδος από την αρνητική επιτοκιακή πολιτική στη ζώνη του ευρώ. Η ποιότητα του ενεργητικού ήταν εξαιρετική, η κερδοφορία ήταν σε άνοδο. Η διάθεση, λοιπόν, ήταν πολύ θετική. Στη συνέχεια, φυσικά, έχεις έναν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από 75 χρόνια και ένα ενεργειακό σοκ που δίχασε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απάντηση που πρέπει να δοθεί.

Οπότε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αυτό έχει παγώσει τη διάθεση και δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλό. Οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ πιεσμένες, αλλά ελπίζω ότι εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το μακροοικονομικό σοκ θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την τροχιά προς μία ισχυρότερη αξιολόγηση και από την αγορά, από τους επενδυτές, τις ευρωπαϊκές τράπεζες», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποτιμήσεις της αγοράς είναι πολύ καταθλιπτικές. «Οι τιμές των τραπεζών των ΗΠΑ είναι υπερδιπλάσιες από αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ήταν έτσι εδώ και λίγο καιρό και αυτό αντικατοπτρίζει μια σειρά από θέματα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των τραπεζών: η αποδοτικότητα του κόστους, ίσως, η έλλειψη επαρκών επενδύσεων στην τεχνολογία, η ανάγκη για επαναπροσανατολισμό των επιχειρηματικών μοντέλων, η οποία δεν προχωρούσε τόσο γρήγορα όσο ίσως χρειαζόταν», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: 

Ελληνικό: Τα μηνύματα του Σπύρου Λάτση στα εγκαίνια και η επόμενη μέρα του mega project

Κομισιόν για φυσικό αέριο: Τι θα προτείνει για μείωση στις τιμές – Ποια σενάρια εξετάζονται

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι 3 κατηγορίες δικαιούχων

Exit mobile version