Στην καταλυτική σημασία του σχεδίου «Ηρακλής» για τη βελτίωση του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών αλλά και για το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας, μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός.
«Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αναδιαρθρώσουν λιγότερα δάνεια από ό,τι αναμενόταν από το τέλος των κυβερνητικών μορατόριουμ», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.
Στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου ο κ. Ζαββός συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» οι ελληνικές τράπεζες καθίστανται και πάλι επενδύσιμες, με δυνατότητα να αντλούν άνετα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, η εφαρμογή του σχεδίου επιδρά θετικά στην κεφαλαιαγορά αλλά και στην αγορά ακινήτων.
Όπως είπε ο κ. Ζαββός, το σχέδιο Ηρακλής είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019, με σκοπό τη ριζική μείωση των «κόκκινων δανείων» . Ενώ στάθηκε και στην ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Ο Ηρακλής αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε ο υφυπουργός.
Με το όχημα του Ηρακλή μπορούν πολύ έυκολα να είναι διαχειρίσιμα και τα όποια νέα δάνεια προκύψουν λόγω της πανδημίας, συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός ενώ πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή 2» θα έλθει στη Βουλή.
Ενρία: Σημαντική η μείωση των NPLs
Ο κ. Ενρία κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν τη δουλειά και να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας ότι θα έχουν την στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όσον αφορά τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των μην εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ενρία ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος των ευρωπαϊκών λύσεων και προγραμμάτων.
Για τον ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει ανάπτυξη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.
«Θέλουμε ο τραπεζικός τομέας να έχει επαρκή κεφάλαια, η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να τράπεζες να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί μετά την πανδημία. Είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να κάνει ότι μπορεί. Οι καλές κεφαλαιακές θέσεις είναι σημαντικές για να υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης των οικονομιών}, σημείωσε.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΛΣΤΑΤ: Στο -0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Απρίλιο
O Xατζηδάκης παρουσιάζει το νέο ν/σ για τα εργασιακά – Δείτε live