Στον πύργο της JP Morgan, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, θα γίνουν σήμερα Πέμπτη, τα «αποκαλυπτήρια» των ελληνικών τραπεζών, ενώπιον ενός κοινού που θα περιλαμβάνει την «αφρόκρεμα» των επενδυτικών κεφαλαίων. Το παρών, άλλωστε, στο Greece Investement Forum που διοργανώνει η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με ενεργητικό άνω των τεσσάρων τρισ. δολαρίων, θα δώσουν όλα τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» που πλέον – και σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν – παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον εγχώριο κλάδο, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους σε αυτόν.
Αυτό το ενδεχόμενο θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν περαιτέρω οι CEOs των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, κ. κ. Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), στο πλαίσιο, τόσο της συμμετοχής τους στο τραπεζικό πάνελ, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα ακολουθήσουν.
Κι αν η αποεπένδυση του Δημοσίου (σ.σ. πλήρως από την Eurobank και την Alpha Bank και μερικώς από την ΕΤΕ, με το δεύτερο μέρος να πραγματοποιείται πιθανότατα το β’ εξάμηνο του 2024 και αφού θα έχει προηγηθεί το placement της Τράπεζας Πειραιώς στις αρχές Μαρτίου), αποτελεί τον… άσσο στο μανίκι των τραπεζιτών, το «κρυφό» τους χαρτί δεν είναι άλλο από τη διανομή μερίσματος. Όλες οι τράπεζες, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν εφέτος στην επιβράβευση των μετόχων τους, για πρώτη φορά από το 2008. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Optima δε, το payout ratio αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23% επί της καθαρής κερδοφορίας, γεγονός που μεταφράζεται σε μία μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Όπως είχε γράψει το newmoney, ποσοστό έως 30% ή πέριξ των 300 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να διανείμει η Eurobank, ενώ μέρισμα 25% προγραμματίζει από την πλευρά της, η ΕΤΕ. Η Alpha Bank φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον SSM για διανομή 20%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα κινηθεί πιο συντηρητικά, έχοντας εγκρίνει τη διάθεση ενός συμβολικού ποσοστού – 10% – που, όμως, μέχρι το 2025 θα φτάσει στο 25%.
Όσον αφορά στην κερδοφορία και τις επιπτώσεις από τις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι, επίσης, σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της, αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων), οι εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κλείσουν το 2023 με καθαρά κέρδη πέριξ των τεσσάρων δισ. ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και τα υψηλότερα έσοδα από τόκους. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η JP σε σχετική ανάλυσή της εκτιμά πως το 2024 τα επιτοκιακά έσοδα θα «αγγίξουν» τα 2,181 δισ. ευρώ για την ΕΤΕ, τα 2,107 δισ. ευρώ για τη Eurobank, το 1,911 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και το 1,635 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.
«Υποθέτοντας μία μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το 2024, εκτιμούμε ότι τα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες (+5% σε ετήσια βάση), καθώς και των χαμηλότερων προβλέψεων για ζημιές από δάνεια (πτώση 14% σε ετήσια βάση) και παρά τη μέτρια πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (μείωση 4% σε ετήσια βάση)», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Optima.
Τα «κόκκινα» δάνεια που άλλοτε αποτελούσαν Νο1 θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων των τραπεζιτών με τους διεθνείς επενδυτές, πλέον δεν φαίνεται να απασχολεί, δεδομένου ότι το αργότερο έως το 2025 οι εγχώριες τράπεζες θα έχουν προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιο αναλυτικά, η ΕΤΕ αναμένεται να κλείσει το 2023 με δείκτη NPE στο 3,6%, η Eurobank στο 4,7%, η Τράπεζα Πειραιώς στο 5,5% και η Alpha Bank στο 7%.
Διαβάστε ακόμη
Στον ρυθμό του Greek Investment Forum επιχειρήσεις και αγορά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ