Τη λύση του IRIS, της ομπρέλας υπηρεσιών άμεσης μεταφοράς και πληρωμής από το κινητό, φαίνεται πως επιλέγουν ολοένα περισσότεροι πολίτες -ιδιώτες και επιχειρήσεις- μηδενίζοντας τόσο τις προμήθειες (σ.σ.: για τους καταναλωτές) στις συναλλαγές όσο και τις απάτες.

Οπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία (Μάιος 2024) της ΔΙΑΣ Α.Ε. , 2,6 εκατομμύρια ιδιώτες και 277.000 επαγγελματίες έχουν ενεργοποιήσει στο mobile banking app τους το IRIS Payments, με το πλήθος των τελευταίων να αυξάνεται σημαντικά το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγγραφούν στην υπηρεσία, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο έως 1.500 ευρώ.

Προσεχώς, δε, την υπηρεσία θα παρέχουν ως επιλογή συνολικά 10 τράπεζες, αφού στις τέσσερις συστημικές, τη Viva, την Attica Bank και τη Συνεταιριστική Ηπείρου θα προστεθούν τόσο η Συνεταιριστική Καρδίτσας όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, το α’ τετράμηνο του 2024 μέσω της υπηρεσίας IRIS Person to Person, δηλαδή την άμεση μεταφορά μεταξύ ιδιωτών, έγιναν 12,7 εκατομμύρια συναλλαγές έναντι 4,3 εκατομμυρίων συναλλαγών το ίδιο διάστημα του 2023, καταγράφοντας αύξηση 194% σε ετήσια βάση. Οσον αφορά στο IRIS Person to Business και τις πληρωμές σε ατομική επιχείρηση ή ελεύθερους επαγγελματίες αντί μετρητών ή κάρτας, από τις αρχές του τρέχοντος χρόνου έως και τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές έναντι μόλις 11.000 πέρυσι, με την ετήσια αύξηση να προσεγγίζει το 900%. Τέλος, το IRIS Commerce, που αφορά στην πληρωμή σε ηλεκτρονικό κατάστημα, το 2024 εμφάνισε 1,9 εκατομμύριο συναλλαγές έναντι 1 εκατομμυρίου συναλλαγών το 2023 (+98% σε ετήσια βάση).

«Ενδεικτικά της ανάπτυξης που γνωρίζει το IRIS είναι τα στοιχεία για το τελευταίο 7ήμερο του Απριλίου (24-30/4). Βάσει αυτών, το P2P έκανε 930.000 συναλλαγές, περισσότερες δηλαδή από όσες έγιναν όλο το 2020 (771.000 συναλλαγές) και σχεδόν τις μισές του 2021 (1,85 εκατομμύρια συναλλαγές). Αντιστοίχως, το P2B πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα 9.500 συναλλαγές, όσες συνολικά το 2021», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε., Σταυρούλα Καμπουρίδου, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του IRIS χρησιμοποιούνται εξίσου από άνδρες όσο και γυναίκες, σε ποσοστό 50%-50%, ενώ 7 στους 10 χρήστες (70%) είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών.

Η σχεδόν ολοκληρωτική διείσδυση στο νεανικό κοινό εξηγεί αφενός τα ποσοτικά στατιστικά της υπηρεσίας, βάσει των οποίων το 56% των συναλλαγών στο IRIS P2P είναι έως 20 ευρώ, αφετέρου τη σημαντική αύξηση των άμεσων διατραπεζικών εμβασμάτων (σ.σ.: από 4,4 εκατομμύρια συναλλαγές το 2020 σε 16,4 εκατομμύρια συναλλαγές το 2023), όπου φαίνεται ότι η αύξησή τους από τότε που υλοποιήθηκε το έργο διασύνδεσης με την υποδομή άμεσων πληρωμών TIPS της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν έχει καμφθεί καθόλου από τη χρήση του IRIS που εξυπηρετεί κυρίως μικροσυναλλαγές (αντί μετρητών).

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Παρά την εντυπωσιακή πορεία του, το τελευταίο διάστημα το IRIS έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Εξάλλου, όπως επισημαίνει στο «b.s.» η κυρία Καμπουρίδου, από τα 160 δισ. ευρώ που έχει διακανονίσει η ΔΙΑΣ Α.Ε. το α’ τετράμηνο του 2024, «τρέχοντας», μάλιστα, με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης (11%) για τέταρτη συνεχή χρονιά, μόλις το 1,7 δισ. ευρώ αφορά στο IRIS. Σε πλήθος συναλλαγών, αυτό μεταφράζεται σε 16 εκατομμύρια σε ένα σύνολο 150 εκατομμυρίων συναλλαγών.

«Στην Ευρώπη η χρήση μεθόδων πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό (Account to Account – A2A) αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο το 18% της αξίας του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, με το προϊόν IRIS Commerce να αντιπροσωπεύει μόνο 2,4% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρόλο που το προϊόν υπάρχει από το 2016», τονίζει η CEO της ΔΙΑΣ Α.Ε., υπενθυμίζοντας ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή είτε με δικό τους τοπικό καρτικό σχήμα είτε με Α2Α σχήμα πληρωμών, εξυπηρετούν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς να εξαρτώνται πλήρως από τα σχήματα καρτών VISA και Mastercard, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, η τοπική Card Bancaire στη Γαλλία αντιπροσωπεύει το 91% της αξίας συναλλαγών στο εμπόριο/retail, τόσο στο e-commerce όσο και στο φυσικό σημείο – POS, ενώ το σχήμα Α2Α Blik της Πολωνίας το 68% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα πλεονεκτήματα του IRIS Payments

Η ανάπτυξη του IRIS Payments δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται σε μια σειρά πλεονεκτημάτων που προσφέρει έναντι άλλων μεθόδων πληρωμής (μετρητά, κάρτα):

Αυξημένη ασφάλεια: Σε αντίθεση με τις κάρτες που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2023 τα περιστατικά απάτης εμφάνισαν αύξηση κατά 43% σε σχέση με το 2022, το IRIS είχε μηδενική έκθεση σε απάτες, γεγονός που αποδίδεται στη χρήση βιομετρικών για έγκριση συναλλαγής από το mobile app της τράπεζας, καθώς και στην επιβεβαίωση του ονοματεπώνυμου του παραλήπτη πριν την αποστολή.

Ευκολία για αποστολή χρημάτων σε φίλους μόνο με τον αριθμό κινητού από τις επαφές του τηλεφώνου και αγορά προϊόντων/υπηρεσιών από επαγγελματίες, με σάρωση του IRIS QR ή με το ΑΦΜ. Με την ίδια ευκολία, ο χρήστης επισκέπτεται το e-shop με το κινητό και πραγματοποιεί τις αγορές στο mobile app της τράπεζάς του. Να σημειωθεί ότι ήδη 5.000 e-shops προσφέρουν την υπηρεσία IRIS commerce για πληρωμή, συμπεριλαμβανομένου του site/app της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ταχύτητα: Αμεση πίστωση φίλου/άμεση πληρωμή επαγγελματία εντός δύο δευτερολέπτων, όλες τις ώρες και ημέρες.

■ Ενημέρωση του παραλήπτη με άμεση ειδοποίηση για την πίστωσή του με τα στοιχεία του αποστολέα.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που δίνει νέα πνοή στην παλιά Κούβα (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ