«Καλωσορίζω την παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο είχε ήδη μεγάλη επιτυχία στην παροχή μίας εναρμονισμένης με την αγορά λύσης για τη μετακίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση βοήθειας ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού».
Με αυτή την δήλωση η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, κυρία Μαργκρέτ Βεστάγκερ, ανακοινώνει την αποδοχή από πλευράς της Κομισιόν του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για 18μηνη παράταση του προγράμματος, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του newmoney (Λήγει η ισχύς του «Ηρακλή Ι» – Θέμα ωρών η έγκριση της Κομισιόν για 18μηνη παράταση). Tο συνολικό χαρτοφυλάκιο των προς τιτλοποίηση δανείων διαμορφώνεται στα 30 με 32 δισ. ευρώ και το ποσό των εγγυήσεων «αγγίξει» τα 12 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την κατάθεση του εφαρμοστικού Νόμου στην Βουλή, με στόχο αυτός να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου.
Μέχρι στιγμής, στο… άρμα του νέου «Ηρακλή» αναμένεται να προσδεθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς να σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους περί τα 11 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προσβλέπει σε μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, με στόχο ο σχετικός δείκτης να πέσει κάτω από 10% τους επόμενους 12 μήνες και 3% έως το 2024 (από 45% στα τέλη του 2020). Ειδικότερα, πέρα από τις δύο τιτλοποιήσεις – Phoenix και Vega, συνολικού ύψους επτά δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν 110.000 ενυπόθηκα δάνεια – στον «Ηρακλή ΙΙ» θα μπουν και οι τιτλοποιήσεις, με την κωδική ονομασία Sunrise I & II.
Η πρώτη, για την οποία υπεβλήθη ήδη αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά, κυρίως καταγγελμένα) περίπου επτά δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη σε δάνεια, ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ. Τα senior notes που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται συνολικά στα 6,5 δισ. ευρώ θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας τίτλων σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους.
Όσον αφορά στην Alpha Bank, αυτή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του project Galaxy, προχωρά την τιτλοποίηση Cosmos, ύψους δύο δισ. ευρώ, με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αποτελείται από δάνεια κατά 50% στεγαστικά, 23% μικρών επιχειρήσεων, 22% καταναλωτικά και 5% μεγάλων επιχειρήσεων.
Στο… άρμα του «Ηρακλή ΙΙ» με το project Mexico, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προσδένεται και η Eurobank, προσδοκώντας να μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα 9% έως το τέλος του 2021. Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου θα είναι κατά 85% δάνεια του retail και κατά 15% εταιρικά, με τις δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει μία μικρή τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισ. ευρώ θα αφορά σε δάνεια μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και στεγαστικά.
Διαβάστε ακόμη:
Στουρνάρας στο Bloomberg: Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ναρκοθετήσουν την ανάπτυξη το 2021
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Σήμερα η απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «απόβαση» στους ιταλικούς αυτοκινητοδρόμους