search icon

Τράπεζες

DRBS: Γιατί ο νέος νόμος για τα καλυμμένα ομόλογα δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών

Δεν περιμένει ότι η μετατροπή στο νέο νομικό πλαίσιο θα έχει σημαντική επίπτωση στα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων

Στο νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την αγορά των καλυμμένων ομολόγων της Ελλάδας εστιάζει ο οίκος DBRS, ο οποίος θεωρεί ότι η νέα νομοθεσία θα έχει ουδέτερο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις των εκκρεμών σειρών του ελληνικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό report του καναδικού οίκου, τον Φεβρουάριο του 2023 η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) δημοσίευσε ορισμένες πτυχές του νέου νομικού πλαισίου για τα καλυμμένα ομόλογα (Ν. 4920/2022), το οποίο επικαιροποιήθηκε το 2022.

Μεταξύ άλλων, η δημοσίευση της ΤτΕ εστιάζει στους κανόνες και στις προϋποθέσεις για τη έγκριση έκδοσης ενός προγράμματος καλυμμένων ομολόγων. Οι εν λόγω διευκρινίσεις, βάσει του νέου νόμου, προλειαίνουν το έδαφος για τους Έλληνες εκδότες να επικαιροποιήσουν τα προγράμματά τους.

Βέβαια, στην πράξη, αυτά συνήθως συμμορφώνονται με ακόμη πιο αυστηρές απαιτήσεις σε σχέση με ό,τι προβλέπεται από τον νόμο.

Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος νόμος μεταφέρει στο ελληνικό δίκαιο την οδηγία της Κομισιόν. Σύμφωνα μ’ αυτήν, ο νέος νόμος εισάγει την απαίτηση για απόθεμα ρευστότητας 180 ημερών και καθορίζει τους ρόλους του επιτηρητή και του ειδικού διαχειριστή σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή εξυγίανσης ενός εκδότη. Η ελάχιστη νόμιμη υπερκάλυψη (OC), δε, μειώνεται σε 5% από 5,26% προηγουμένως, ευθυγραμμιζόμενη έτσι με αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την DBRS, μόνο ένα ελληνικό πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων (Alpha Bank) έχει αλλάξει με βάση τον νέο νόμο.

Με συνολικά τέσσερις εκδότες, όλα τα ελληνικά προγράµµατα εξασφαλίζονται µε στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια. Τα ανεξόφλητα καλυμμένα ομόλογα έχουν συνήθως μια δομή τύπου CPT. Ας σημειωθεί ότι από το 2018 δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια δημόσια έκδοση στην ελληνική αγορά ομολογιακών δανείων.

Υποθέτοντας τη μετατροπή του προγράμματος της Τρ. Πειραιώς στον νέο νόμο (διατηρώντας τη δομή CPT), η DBRS αναμένει ότι αυτή η επικαιροποίηση θα έχει ουδέτερη επίδραση στις αξιολογήσεις των σειρών καλυμμένων ομολόγων που εκκρεμούν.

Κι αυτό, διότι, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, δεν περιμένει ότι η μετατροπή θα έχει σημαντική επίπτωση στα χαρακτηριστικά του εν λόγω προγράμματος καλυμμένων ομολόγων.

Διαβάστε ακόμα

Τα φρέσκα γκάλοπ, το ορφανό κότερο, οι φήμες για την αναβάθμιση και οι υπογραφές για Άκτωρ

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’70: O Παπαγάλος, ο Ποπάϋ, ο “δοσάς” και “τί κουτί-κουτί”

Γιατί το Riva είναι το παντοτινό glamorous σκάφος στην ιστορία της ναυπηγικής

Exit mobile version