Συνολικές επενδύσεις άνω των 7 με 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μοχλεύσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), με τον πρόεδρό της, δρα Χάρη Λαμπρόπουλο, να σημειώνει σε συνέντευξή του στο «business stories» ότι πέραν του 1,5 δισ. ευρώ από τις αναθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η ίδια είναι ένα από τα τρία κανάλια διανομής της αξιοποίησης των 12,75 δισ. ευρώ επιστρεπτέων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
– Πόσα κεφάλαια διαχειρίζεται σήμερα η ΕΑΤΕ;
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η μετεξέλιξη του πρώην Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και αποτελεί στην ουσία το κρατικό υπερταμείο επενδύσεων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, το Sovereign Fund of Funds, της Ελλάδας. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της είναι η ενίσχυση του οικοσυστήματος των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου μέσω του σχεδιασμού καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη συμμετοχή -μαζί με ιδιώτες επενδυτές – σε επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια μέσω επενδυτικών ταμείων (Venture Capital/Private Equity Fund), τα οποία με τη σειρά τους θα επενδύσουν σε ελληνικές (μικρομεσαίες κυρίως) επιχειρήσεις. Μέσω των funds που συστήνονται δε, ο στόχος είναι η χρηματοδότηση δυναμικών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανατίθενται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και επενδύονται σε Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ακολουθώντας υψηλού επιπέδου διεθνείς πρακτικές και προδιαγραφές. Σήμερα, οι άμεσα διαθέσιμοι υπό διαχείριση πόροι της ΕΑΤΕ, μέσω των αναθέσεων (mandates) από το ΥΠΑΝΕΠ, ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΑΤΕ αποτελεί την πλατφόρμα ιδίων κεφαλαίων και είναι ένα από τα τρία κανάλια διανομής της αξιοποίησης των 12,75 δισ. ευρώ επιστρεπτέων κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σήμερα, σε συντονισμό με τη διοίκηση του ΤΑΑ, βρισκόμαστε σε τελικές διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και οσονούπω αναμένονται επιπλέον και τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ για άμεση υλοποίηση δύο επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ σύντομα θα συμμετάσχουμε και στο Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» για το 5G, με κεφάλαια ύψους 93 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ΕΑΤΕ μπορούν να οδηγήσουν σε μόχλευση συνολικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία άνω των 7-10 δισ. ευρώ ανάλογα με τις παραδοχές στο επίπεδο της επιχείρησης (συνυπολογίζοντας, λ.χ,. τραπεζικό δανεισμό, επιπλέον διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, επενδυτικά κίνητρα, ευρωπαϊκά προγράμματα, πόροι ΤΑΑ/RRF κ.ο.κ.) και να συμβάλλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
– Ποια προγράμματα της ΕΑΤΕ είναι ανοιχτά και ποια η ανταπόκριση;
Τα υφιστάμενα προγράμματα της ΕΑΤΕ απευθύνονται σε διαχειριστικές ομάδες οι οποίες με τη σειρά τους συστήνουν επενδυτικά σχήματα με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα τα επενδυτικά σχήματα που έχουν ιδρυθεί έχουν προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια άνω των 420 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η σύσταση και νέων Επενδυτικών Ταμείων, συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων άνω των 250 εκατ. ευρώ. Αναμένουμε ότι το 2022 τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα, καθώς εξελίσσονται όλα τα προγράμματά μας και ειδικά το AccelerateTT για τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Επίσης, θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΤΑΑ για την καινοτομία (ΙnnovateNow) και τις πιο ώριμες επιχειρήσεις (QEquity). Βέβαια, ο σχεδιασμός δεν σταματάει εδώ.
– Πώς βλέπετε σήμερα το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και πως θα μπορούσε η Ελλάδα να καταστεί μαγνήτης ξένων κεφαλαίων;
Tο εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κατά γενική ομολογία, έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά. Ωριμάζει, μεγεθύνεται, αποδίδει, έχει να επιδείξει επιτυχή exits και, ως εκ τούτων, αποκτά διεθνή απήχηση. Οι σαφέστατες προοπτικές κλιμάκωσής του ισχυροποιούνται, καθώς στην παρούσα συγκυρία όλα τα «συστατικά» έχουν ευθυγραμμιστεί και είναι ταυτόχρονα διαθέσιμα. Τα κεφάλαια, οι πολιτικές, ο εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου και κινήτρων, η πληθώρα εργαλείων, η συσσωρευμένη εμπειρία, οι τεχνοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές, η αλλαγή νοοτροπίας των νέων και των επιχειρηματιών, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, αλλά και οι προοπτικές επαναπατρισμού του ταλέντου. Και πάνω απ’ όλα, οι εμβληματικές επενδύσεις, η ισχυρή ανάκαμψη και οι προοπτικές βιωσιμότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που διαγράφονται καλύτερες από ποτέ. Βεβαίως, οι σημαντικές προκλήσεις παραμένουν. Λόγω, όμως, όλων των παραπάνω, αλλά και όσων ακολουθούν, οι ελληνικές startups και το ελληνικό ταλέντο έχουν μπει στο ραντάρ και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Υποστηρίζω, δε, ότι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα μας είναι η εξωστρέφεια της έρευνας που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά μας κέντρα, καθώς θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επιπλέον νέων έξυπνων κεφαλαίων και για την ενσωμάτωση περισσότερης καινοτομίας.
– Το Foundation παρουσίασε πρόσφατα την νέα έκθεση για τις startups στην Ελλάδα. Ποια είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν;
Το «Startups in Greece: Venture Financing Report 2021-2022» εκδόθηκε εφέτος με την υποστήριξη της ΕΑΤΕ. Είναι μια εκτενής ετήσια έκθεση (η 5η στη σειρά) που συντάχθηκε από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity Partners. Η παρουσίαση του φετινού report αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία και αποτελεί ένα ακόμη πρώτης τάξεως εργαλείο για εξωστρέφεια και για προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας, καθώς δείχνει ξεκάθαρα ότι οι «κανόνες του παιχνιδιού» αλλάζουν άρδην επί τα βελτίω.
Τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος είναι:
■ Η σημαντική κλιμάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας, των οικονομικών μεγεθών και της απασχολησιμότητας σε νεοφυείς κατά το 2021.
■ Η ανάδειξη της επίδρασης των fund του EquiFund τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2017) στην εμπέδωση του οικοσυστήματος τόσο σε επίπεδο startups όσο και διαχειριστικών ομάδων.
■ Η εμφάνιση, για πρώτη φορά στα χρονικά, δύο (+1) ελληνικών εταιρειών με χαρακτηριστικά «Unicorn» (δηλαδή με αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια ή ευρώ).
■ Η σοβαρή βελτίωση της εικόνας σε επίπεδο επενδύσεων, άντλησης λοιπών κεφαλαίων και οι μεγάλες επιτυχίες αποεπένδυσης/ρευστοποίησης.
■ Η ανοδική τάση της γυναικείας συμμετοχής σε επίπεδο συνιδρυτών.
Διαβάστε ακόμη:
Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες το 2022 – Τι αλλάζει σε ταυτότητες, δίπλωμα, διαζύγια, μεταβιβάσεις
Αυξήσεις στο ρεύμα: Έρχονται νέα μέτρα για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις