Μεγαλύτερη υπολογίζουν οι servicers πως θα είναι γι’ αυτούς η επίπτωση από τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ στα οικιστικά ακίνητα έναντι της επίπτωσης που θα υποστούν οι τράπεζες.
Πέραν από το έξοδο αυτό καθ’ αυτό που ας σημειωθεί πως οι servicers έχουν διαφορετικές κεφαλαιακές επάρκειες έναντι των τραπεζών, εκπρόσωποί τους σημειώνουν πως έχουν να αντιμετωπίσουν και τους επενδυτές τους, αυτούς δηλαδή που τοποθετήθηκαν στις τιτλοποιήσεις με διαφορετικά δεδομένα έναντι των καινούριων.
Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στα οχήματα των τιτλοποιήσεων δηλαδή στα SPV που σημαίνει (όχημα ειδικού σκοπού- special purpose vehicle).
Oι τράπεζες μεταβίβασαν δάνεια μέσω τιτλοποίησης σε ένα όχημα ειδικού σκοπού και αυτό εξέδωσε ομολογίες υψηλής (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας.
Η διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες στον «Ηρακλή» μέσω SPVs γίνεται από ανεξάρτητους servicers, οι οποίοι αμείβονται μέσω των ανακτήσεων που επιτυγχάνουν, δηλαδή από την είσπραξη των οφειλών.
Όλο αυτό το περίπλοκο περιβάλλον που περιέχει διασφαλίσεις ακινήτων είναι αυτό που γεννάει τα έσοδα για τους servicers. Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ δημιουργεί εξαιρετικά ειδικές συνθήκες γι’ αυτούς.
Τι μέτρα λαμβάνουν οι servicers για τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ
Οπως και να έχει το πράγμα οι servicers θέτουν πλέον δύο πολύ σοβαρές προτεραιότητες:
– Nα συνεργαστούν με την πολιτεία προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες σε ότι αφορά το υποθηκοφυλακεία της χώρας
– Να πιέσουν την νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συμπτηχθεί ο χρόνος των ανακοπών των δημοπρασιών με εκδίκαση περισσότερων της μίας.
Οι παραπάνω δύο μεταβλητές λένε εκπρόσωποι των servicers είναι ο μόνος δρόμος που έχουν προκειμένου να ετοιμάσουν ακίνητα προς πώληση στο τέλος του 2025.
Οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων όπως και οι τράπεζες αποκλείεται να ασχοληθούν με την ενοικίαση ακινήτων. Σημειώνουν πως αν ένα σπίτι έχει τις συνθήκες για να νοικιασθεί, τις έχει και για να πουληθεί και οι servicers που κυνηγούν τις γρήγορες ανακήτσεις προτιμούν να πουλήσουν ενώ έχουν πλήρη ανεπάρκεια στο να ενοικιάσουν.
Σε ότι αφορά τα μεγέθη και αυτοί υπολογίζουν την επίπτωση μεταξύ 10-20 εκατ. ευρώ διότι δεν ξέρουν πόσα ακίνητα θα έχουν μπορέσει να πουλήσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
Ωστόσο και αυτοί όπως και η πολιτεία επιθυμούν να ρίξουν τα ακίνητά τους στην αγορά αρκεί να μπορέσουν να το κάνουν όπως αναφέρουν.
Οι συνθήκες στα υποθηκοφυλακεία της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολες και η πρόγνωση αναφέρει πως θα περάσει καιρός και μάλιστα αρκετός για να αλλάξουν οι ρυθμοί αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε σχέση με αυτό. Έτσι μεγάλο τμήμα των ακινήτων βγαίνει εκτός αγοράς.
Την υπόθεση της δομημένης διαχείρισης των ακινήτων αναμένεται σε σημαντικό βαθμό να την βοηθήσει και ο φορέας καθώς έτσι θα τεθούν οριστικά εκτός περιμέτρου τα ακίνητα των ευαλώτων και θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι δημοπρασίες για τους μη ευάλωτους όπως αναφέρουν οι servicers.
Διαβάστε ακόμη
Η ατζέντα Χατζηδάκη για το 2025: 10 νομοσχέδια και 14 μεταρρυθμίσεις για την οικονομία
Λειψυδρία: Μεταφορά νερού με τάνκερ και αφαλατώσεις για έκτακτες συνθήκες στην Αττική μελετά η ΕΥΔΑΠ
Εφοδοι στα Airbnb από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα