search icon

Τράπεζες

Διονύσης Γρηγοράτος: Στο τιμόνι του joint venture Alpha Bank – ομίλου Nexi

Ανέλαβε να υλοποιήσει ένα από τα πλέον σημαντικά projects στην ελληνική τραπεζική αγορά, ήτοι το joint venture της Alpha Bank με τον Ομιλο Nexi - Οι στόχοι και οι προοπτικές

Μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου έπρεπε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς της κρίσης, δηλαδή, τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να μετασχηματιστούν ψηφιακά, επιλέγοντας γι’ αυτό τον σκοπό στελέχη της αγοράς που -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- ήταν αδύνατον να προσελκύσουν για οικονομικούς και άλλους λόγους.

Ενα από αυτά τα στελέχη είναι ο Διονύσης Γρηγοράτος, ο οποίος ανέλαβε προσφάτως να «τρέξει» ένα από τα πλέον σημαντικά projects στην ελληνική τραπεζική αγορά, ήτοι το joint venture της Alpha Bank με τον Ομιλο Nexi.

Who is who

Με σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών της Πάτρας, μεταπτυχιακά στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και την Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος στο Πανεπιστήμιο του Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου και Μaster στο Business Administration από το American College, ο Διονύσης Γρηγοράτος είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Nexi Greece Processing (πρώην SIA) και από τις αρχές Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Nexi Payments Greece, διευθύνοντας συνολικά τις δραστηριότητες του Nexi Group στην Ελλάδα. Η Νexi Payments είναι η κοινοπραξία μεταξύ Alpha Bank και Nexi στο κομμάτι των πληρωμών.

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα μεταβίβασε τον τομέα αποδοχής πληρωμών δι’ απόσχισης στη νέα εταιρεία (Nexi Payments Greece), η οποία και έλαβε άδεια ιδρύματος πληρωμών. Η Nexi θα κατέχει ποσοστό 51% σε αυτή, ενώ η Alpha Bank, μέσω της υπογραφής μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής, θα παραμείνει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών, αποτελώντας τον αποκλειστικό διανομέα των προϊόντων και υπηρεσιών της στην ελληνική αγορά.

Τα τελευταία 10 χρόνια ο ίδιος έχει διατελέσει σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε εταιρείες όπως η Vodafone Ελλάδας και η Hellas Online, ενώ υπήρξε CEO της Victus Networks, της εταιρείας κοινής χρήσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας που δημιουργήθηκε από την κοινοπραξία της Vodafone Ελλάδας και της Wind Hellas. «Μέσω της Nexi Payments Greece θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά», σχολίασε σε πρόσφατη εκδήλωση, με αφορμή το deal Alpha Bank – Nexi, υπογραμμίζοντας πως άμεσα θα διατεθούν στους εμπόρους δύο νέες καινοτόμες λύσεις: το Nexi SoftPOS, για μικρούς και μεγάλους εμπόρους που τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS, το οποίο δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής και τo Smart POS Terminal για μεγαλύτερους εμπόρους που τους επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση των λογαριασμών τους μέσω νέων λειτουργιών.

Τα οφέλη της σύμπραξης

Η σύμπραξη Alpha Bank και Nexi αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 196.000 τερματικά POS και 12 δισ. ευρώ όγκου πληρωμών, με τα έσοδα για το 2022 να υπολογίζονται σε περίπου 94 εκατ. ευρώ, σε pro-forma βάση και προ συνεργειών. Ο ιταλικός όμιλος κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών, έχοντας παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ εξυπηρετεί πάνω από 2,4 εκατομμύρια εμπόρους και διαχειρίζεται περίπου 170 εκατομμύρια κάρτες.

Κάθε χρόνο, δε, επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε τεχνολογία και καινοτομία, διαθέτοντας σχεδόν 9.000 ειδικούς στις πληρωμές. «Η σύμπραξη με τη Nexi θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank όχι απλώς να προσθέσει έσοδα από τη δυνατότητα να προωθεί προϊόντα πληρωμών στην πελατεία της. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι θα προσφέρει μια δυνατότητα στην πελατεία της να μεγαλώσει, αντιλαμβανόμενη μέσα από τα επίμαχα προϊόντα το μέλλον που ανοίγεται μπροστά της», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης.

Πώς κινείται η αγορά των πληρωμών

Οπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, η αγορά των πληρωμών θα συνεχίσει όχι μόνο να αναπτύσσεται, αλλά και να μετασχηματίζεται. Σήμερα ο τζίρος της υπολογίζεται ότι «αγγίζει» τα 46 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση, το 2022, της τάξεως του 11%. Η Ελλάδα, δε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις συναλλαγές με κάρτες σε επίπεδο Ευρωζώνης (+6,2% το 2021), ενώ σχεδόν το 70% των αγορών και πληρωμών πραγματοποιείται με «πλαστικό» χρήμα. Σε ό,τι αφορά τη χρήση των υπόλοιπων μέσων πληρωμής στη χώρα μας, οι μεταφορές πίστωσης (π.χ. διατραπεζικά εμβάσματα) αντιπροσωπεύουν το 22,4% των συναλλαγών συνολικά, οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα ακολουθούν με μόλις 2,2% και έπονται οι άμεσες πιστώσεις (π.χ. πάγιες εντολές λογαριασμών) που αντιστοιχούν με ποσοστό 1,2%.

Διαβάστε ακόμη:

Baykar: Τα τουρκικά drones ξεπουλάνε – Κλεισμένες παραγγελίες για τρία χρόνια λέει ο CEO

Χριστίνα Χριστοδούλου (It’s a shirt): Το brand που πέρασε τα ελληνικά σύνορα (pics)

Δεν είναι μόνο τα καύσιμα: Η τρομακτική αύξηση στα λιπάσματα εκτοξεύει τις τιμές στα τρόφιμα

Exit mobile version