search icon

Τράπεζες

Δυνατές μέχρι και 70% διανομές κερδών στους μετόχους των ελληνικών τραπεζών

Τι λέει άρθρο των FT για DTC και μερίσματα - Πώς λειτουργεί η αναβαλλόμενη φορολογία

Είναι εφικτές μεγάλες επιστροφές στους μετόχους από τις ελληνικές τράπεζες; Με το θέμα αυτό καταπιάνεται και άρθρο του LEX των Financial Times για να καταλήξει εμμέσως πλην σαφώς στο συμπέρασμα πως είναι. Το άρθρο μεταφέρει την άποψη της Autonomus πως τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν και διανομές της τάξης του 70% στους μετόχους τους και πως το ισπανικό μοντέλο, εν λειτουργία και αποδεκτό από τον επόπτη το αποδεικνύει αυτό.

Οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι των αντιστοίχων της Κεντρικής Ευρώπης. Οι τραπεζικοί κλάδοι που κάποτε είχαν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας του δημοσίου χρέους έχουν παρουσιάσει μεγάλη ανάκαμψη.

Στην Ελλάδα, οι μετοχές των τραπεζών έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο από τα τέλη του 2022. Το κόστος χρηματοδότησης μειώνεται, όπως άλλωστε κατέγραψε και η έκδοση του AT1 ομολόγου της Alpha Bank ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο σκέλος της ανάκαμψής των τραπεζών τους θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο μπορούν αυτές να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους.
Πρόσφατα έλαβαν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά από 16 χρόνια παύσης διανομών να το πράξουν.

Πώς λειτουργεί η αναβαλλόμενη φορολογία

Ωστόσο, μια υπολειπόμενη κληρονομιά της κρίσης μπορεί να παρακωλύσει αυτή τη διαδικασία: και τούτος είναι ο αναβαλλόμενος φόρος.
Η αναβαλλόμενη φορολογία συνδέεται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που βάρυναν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στο τέλος του 2015. Οι πιθανές ζημίες ήταν πολύ μεγάλες για να τις διαχειριστούν οι τράπεζες από μόνες τους και έπρεπε να μεταφερθεί στο κράτος.

Στην πραγματικότητα, το DTC είναι σιωπηρές κρατικές εγγυήσεις που παραμένουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών σήμερα, ύψους 13 δισ. ευρώ, ή 44 τοις εκατό του συνόλου των κεφαλαίων CET1 σε ολόκληρο τον κλάδο. Η ιδέα των μεγάλων πληρωμών προς τους μετόχους που αφορούν την ίδια δεξαμενή ήταν οικονομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη.

Τα μερίσματα

Οι ελληνικές τράπεζες όμως τα έχουν καταφέρει και έτσι έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για διανομές στους μετόχους τους έως 50% μέχρι το 2026.

Αυτό αποτελεί μια προσεκτική προσέγγιση δεδομένου του ιστορικού του κλάδου. Ωστόσο, η τρέχουσα κερδοφορία των τραπεζών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ακόμη και διανομές της τάξης του 70% τοις εκατό σημειώνει ο Gabor Kemeny της Autonomous.

Πώς θα μειωθεί το DTC

Το θέμα του DTC θα πάρει λίγο χρόνο για να λυθεί από μόνο του. Η ετήσια απόσβεση θα αποσβέσει πλήρως τα ποσά αυτά μέχρι το 2040-42. Ο αναβαλλόμενος φόρος πάντως ως ποσοστό του CET 1 θα μειωθεί στο 37% για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank έως το 2026, εκτιμά η Autonomous.Οι αποσβέσεις – περίπου 150 εκατ. ευρώ-200 εκατ. ευρώ ετησίως σε κάθε τράπεζα – θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν ο αναβαλλόμενος φόρος αποδειχθεί εμπόδιο στις πληρωμές.
Το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο. Στην Ισπανία, η CaixaBank έχει DTA ίσο με το 44 τοις εκατό του των κεφαλαίων CET1 της από την εξαγορά της Bankia. Αυτό δεν την εμπόδισε να αυξήσει το ποσοστό πληρωμών της από 50 % σε 60%.

Το αν τα μερίσματα και οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι στην πραγματικότητα περιορισμένα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η χώρα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ισπανικό μοντέλο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως από ΕΕ για το 4ο αίτημα επιχορηγήσεων 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΥΠΑ: Την Κυριακή 8/9 και τη Δευτέρα 9/9 το Open Day των Επαγγελματικών Σχολών στη Θεσσαλονίκη

ΟΠΕΚΑ: Πότε ξεκινά η διανομή αδιάθετων δελτίων κοινωνικού και ιαματικού Τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version