search icon

Τράπεζες

ΔΙΑΣ: Αύξηση 20% στην αξία συναλλαγών το 2022

«Από την αρχή του έτους έχουν εκκαθαριστεί 69 εκατ. συναλλαγές συνολικής αξίας 75 δισ. ευρώ» τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου στο συνέδριο «Banking Summit

Σημαντική αύξηση, άνω του 20% σε όρους αξίας, καταγράφουν οι διατραπεζικές συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω του εγχώριου συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διατήρηση της αυξητικής τάσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος στις μεταφορές πίστωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου «Banking Summit» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, από την αρχή του έτους έχουν εκκαθαριστεί 69 εκατ. συναλλαγές συνολικής αξίας 75 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα το 2021, η αξία των διατραπεζικών συναλλαγών είχε ανέλθει σε 63 δισ. ευρώ.

Επισήμανε δε ότι, τους τελευταίους μήνες, η ΔΙΑΣ έχει συμβάλει μαζί με πιστωτικά ιδρύματα και φορείς του Δημοσίου στην υλοποίηση σημαντικών projects με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών πληρωμών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η δυνατότητα πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) με τη χρήση κωδικού RF ή QR, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι το 77% των επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από τη ΔΙΑΣ (λογαριασμοί ενέργειας, τέλη κυκλοφορίας, τηλεπικοινωνίες κ.α.) χρησιμοποιούν πλέον αυτό το μοντέλο πληρωμών για τις εισπράξεις τους.

Επιπλέον, για τις πληρωμές προς το Δημόσιο, οι πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους την υπηρεσία online πληρωμών IRIS, η οποία υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

«Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά, είναι ότι παρότι αυξάνονται σημαντικά οι μεταφορές πίστωσης κάθε χρόνο, οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν όλο το φάσμα των εργαλείων πληρωμών που έχουν στη διάθεσή τους, ίσως επειδή δεν τα γνωρίζουν. Η υπηρεσία πληρωμών IRIS, για παράδειγμα, διασφαλίζει άμεσες, ασφαλείς και εύχρηστες συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων ή προς τους εμπόρους με χαμηλό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλάζουν ραγδαία τα trends των πληρωμών

Η κ. Καμπουρίδου έκανε λόγο για «συνταρακτικές εξελίξεις» στο τοπίο των πληρωμών διεθνώς, οι οποίες αποτυπώνονται -όπως είναι φυσικό- και στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν, πλέον, οι καταναλωτές στα ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ απομακρύνονται σταδιακά από τις αντικαταβολές και τα μετρητά. Ενδεικτικό είναι ότι το 2025 τα έσοδα από πληρωμές σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να πλησιάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια.

Επιπλέον, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα κινητά τηλέφωνα για να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αγορές, σε σύγκριση με τις συναλλαγές μέσω desktop που φθίνουν αισθητά τα τελευταία έτη.

«Το 2021, το πλήθος των συναλλαγών e-commerce που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς πλησιάζει για πρώτη φορά τα επίπεδα των συναλλαγών μέσω POS στα φυσικά καταστήματα και το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 59% του συνόλου διεθνώς», δήλωσε η κ. Καμπουρίδου, προσθέτοντας ότι, για πρώτη φορά πέρυσι, η χρήση του smartphone ξεπέρασε τη χρήση του desktop στις ηλεκτρονικές αγορές.

Διαβάστε ακόμη:

Στα ύψη το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ – Η μεγαλύτερη άνοδος από το 1984

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών και το πιγκάλ των 850 δολαρίων

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτοξεύουν τις τιμές για λιπάσματα και προκαλούν παγκόσμια κρίση τροφίμων

Exit mobile version