search icon

Τράπεζες

Deutsche Βank: Ώρα για το Βερολίνο να σπάσει το ταμπού της τραπεζικής διάσωσης

Σε δύσκολη θέση η γερμανική κυβέρνηση - Πρέπει να δείξει έτοιμη να δράσει για να καθησυχάσει τους επενδυτές, μετά τη βουτιά της μετοχής, σπάζοντας το ευρωπαϊκό "ταμπού" για τις τραπεζικές διασώσεις

της Όλγας Μπαλαφούτη

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη κατάσταση. Να κληθούν να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να διασώσουν τη μεγαλύτερη τράπεζά τους, σε ένα μέρος του κόσμου, όπου τέτοιου είδους “διασώσεις” αποτελούν ταμπού.

Την Πέμπτη, η μετοχή της Deutsche Bank στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg που αποκάλυπτε ότι περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεση τους στη γερμανική τράπεζα. Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας αν και η πλειοψηφία των περίπου 200 πελατών της γερμανικής τράπεζας δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες.

Σε μία περίοδο όπου οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Deutsche Bank μία τέτοια είδηση είναι αρκετή για να προκαλέσει τριγμούς και βουτιά μέχρι και 7% για τη μετοχή, συμπαρασύροντας πτωτικά και τους υπόλοιπους δείκτες.

Ως εκ τούτου, πληθαίνουν οι φωνές όσων θεωρούν πως ήρθε η ώρα για την γερμανική κυβέρνηση να κάνει κάτι για να καθησυχάσει τους επενδυτές. Οι Γερμανοί, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρέπει να δείξουν έτοιμοι και ικανοί να σταθεροποιήσουν τόσο την Deutsche όσο και το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, όπως είχαν κάνει αντίστοιχα οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

“Θα πρέπει πιθανώς να φανούν έτοιμοι να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια την τράπεζα,” είπε στο CNBC ο τραπεζικός αναλυτής Christopher Whalen. «Ακριβώς ό,τι είχε κάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον με τη Citi. Πρόκειται για μία παρόμοια κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα διδαχθεί από το πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο ίδιος.

Η διοίκηση της Deutsche Bank από την πλευρά της εξακολουθεί να τονίζει ότι είναι οικονομικά σταθερή: “Οι πελάτες μας είναι μερικοί από τους καλύτερους επενδυτές του κόσμου. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομική θέση της τράπεζας, το μακροοικονομικό περιβάλλον, τη διαμάχη με τις αμερικανικές αρχές αλλά και την πρόοδο που κάνουμε ακολουθώντας τη στρατηγική μας”.

Το ευρωπαϊκό “ανάθεμα”

Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση της Citigroup, η ευρωπαϊκή εταιρική κουλτούρα είναι διαφορετική, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τραπεζική διάσωση. Τέτοιου είδους κινήσεις θεωρούνται “ανάθεμα” και ακριβώς για αυτό το λόγο οι Γερμανοί αξιωματούχοι δείχνουν μέχρι στιγμής απρόθυμοι να παρέμβουν.

“Καλό θα ήταν ωστόσο οι Γερμανοί να σταματήσουν να κάνουν τέτοιες δηλώσεις δημοσίως εκτός και αν είναι απολύτως βέβαιοι ότι η τράπεζα δεν κινδυνεύει γιατί προς το παρόν κάνουν περισσότερο κακό”, σχολιάζουν τραπεζικοί αναλυτές.

Είναι η Deutsche η Lehman της Ευρώπης;

Η κατάσταση φέρνει στο μυαλό σκοτεινές εικόνες από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει δει την αξία της να κόβεται στο μισό φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια για να πληρώσει σειρά από βαριά πρόστιμα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό ύψους 14 δισ δολαρίων που της επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.

Μπορεί η Deutsche Bank να μην είναι μία νέα Lehman ως προς τους κινδύνους που θα μπορούσε να φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο αν κατέρρεε, αλλά η πολιτική κατάσταση είναι σχεδόν ταυτόσημη.

Περισσότερες ειδήσεις στο protothema.gr

Exit mobile version