Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) αποτέλεσε παράγοντα – κλειδί για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, σημειώνει η DBRS σε καινούργιο της σχόλιο για την ελληνική αγορά NPL.
Όπως αναφέρει πάντως ο καναδικός οίκος, οι προκλήσεις που διαμορφώνουν το τρέχον σκηνικό, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που κατατρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα έσοδα των επιχειρήσεων καθιστούν άκαιρη την κατάργηση του προγράμματος «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια (έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Οκτώβριο του 2022).
Τα τελευταία χρόνια, οι συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς πέτυχαν τεράστια μείωση του συνδυασμένου δείκτη NPLs στο 7,0% (15 δισ. ευρώ) έως το δ’ τρίμηνο του 2021 από 41,4% (84 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2019, με τη βοήθεια κυρίως του προγράμματος «Ηρακλής» που ξεκίνησε στα τέλη του 2019.
Η συνεχιζόμενη υποστήριξη από το πρόγραμμα «Γέφυρα», οι ειδικές για τις τράπεζες step-up λύσεις, το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας μαζί με την καλύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τη μεγάλη συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Παράλληλα, οι εισροές περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαρθρωτικά ταμεία που αναμένονται τα επόμενα έξι χρόνια, η ανοδική τάση των τιμών των κατοικιών, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τόσο την ποιότητα ενεργητικού στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και την εξέλιξη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Ο «Ηρακλής» λήγει τον Οκτώβριο του 2022, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των συστημικών τραπεζών. Ωστόσο, υπάρχει συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα και τον όγκο πιθανής μελλοντικής επιδείνωσης των περιουσιακών στοιχείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τονίζει η DBRS. Οι πληθωριστικές πιέσεις, ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας (αρχικά λόγω διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, που ενισχύθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) καθώς και πιθανά σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό, θα ασκήσουν πίεση στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η πίεση στις τιμές και ο τρόπος με τον οποίο αντισταθμίζεται με τα προγράμματα προστασίας των καταναλωτών και στήριξης των επιχειρήσεων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τάσης στον σχηματισμό νέων NPLs και στην απόδοσή τους. «Μένει να δούμε πώς αυτές οι πιέσεις θα αντιμετωπιστούν από τα πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε», επισημαίνει η DBRS.
Διαβάστε ακόμη:
Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας 10% στα κτήρια του Δημοσίου
Ενέργεια: Ένα βήμα πριν τον καθορισμό του νέου μηχανισμού ηλεκτρικής ενέργειας
Volterra: Έκλεισε το deal με την ΔΕΗ – Διατηρεί τον τομέα της προμήθειας