Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του τεράστιου αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPΕs) και η καναδική DBRS θεωρεί ότι η επιτυχής εκτέλεση αυτού του φιλόδοξου στόχου είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών τους.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν κάποια πρόοδο στην προσπάθεια ενίσχυσης της καθαρής κερδοφορίας τους και της κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει να μειώσουν τα αποθέματα ΝPEs από τα υψηλά των 108 δισ.ευρώ που είχαν σκαρφαλώσει τον Μάρτιο του 2016.
Αυτό, όπως σημειώνει ο οίκος, έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω των ειδικών τμημάτων στις τράπεζες που ασχολούνται με πελάτες σε καθυστέρηση, αν και το νομοθετικό και νομικό πλαίσιο δεν υποστήριζε πάντοτε τις προσπάθειες αυτές.
Ωστόσο, το το νομικό πλαίσιο βελτιώνεται σιγά σιγά. Ενδεικτικά, έΈχει εγκριθεί ένας νέος νόμος για την προστασία της πρωτης κατοικίας3 ο οποίος θέτει αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για την απόκτηση προστασίας και αυτό αναμένεται να βελτιώσει την κουλτούρα των πληρωμών και να μειώσει τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Τα βασικά σημεία – κλειδιά που εστιάζει το σχόλιο της DBRS για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι τα εξής:
• Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα πρέπει να βοηθήσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ΝΡΕs.
• Οι τράπεζες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των NPEs, ωστόσο έδαφος κερδίζουν τώρα λύσεις με σημαντικές πωλήσεις ή / και τιτλοποιήσεις.
•Επίσης κάνουν βήματα προς την αποκατάσταση της κερδοφορίας της βάσης και προσφάτως δύο τράπεζες ενίσχυσαν τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης μέσω της έκδοσης εργαλείων Tier2.
Όπως σημειώνει η αντιπρόεδρος της ομάδας Financial Institutions Group της DBRS , Lito Chousiada, «η DBRS θεωρεί ότι η διαχείριση του υψηλού επιπέδου των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αποτελεί ακόμα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Μέχρι σήμερα, βασίζονταν κυρίως σε οργανικές λύσεις για να μειώσουν τα ΝPΕs, εντούτοις, τώρα τελευταία ενεργοποιούνται μη οργανικές λύσεις με σημαντικές πωλήσεις ή/και τιτλοποιήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες. Η βελτιωμένη τάση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων έχει ενισχύσει τα καθαρά κέρδη τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η κεφαλαιοποίηση στον τραπεζικό κλάδο έχει επίσης βελτιωθεί, με δυο εκ των τραπεζών να εκδίδουν ομόλογα Tier 2 στα μέσα του 2019».