Μεγάλη πτώση 42% σημείωσαν τα προ φόρων κέρδη της Danske Bank σε ετήσια βάση κατά το γ’ τρίμηνο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,59 δισ. κορώνες Δανίας, έναντι πρόβλεψης αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 3,72 δισ. κορώνες.
Τα καθαρά κέρδη της δανέζικης τράπεζας υποχώρησαν κατά 52% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 347 εκατ. δολ. έναντι 721 εκατ. δολ. το 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ύψους 401 εκατ. δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Danske Bank για το ίδιο διάστημα υποχώρησαν στα 1,15 δισ. δολ. έναντι 1,23 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε μετά την καταβολή 1,5 δισ. που αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να δώσει η τράπεζα στις αρχές προκειμένου να παταχθεί το οικονομικό έγκλημα. Προχώρησε δε στην κίνηση αυτή μετά την αποκάλυψη σκανδάλου ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον βραχίονά της στην Εσθονία.
Παράλληλα, η Danske Bank προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, αναμένει καθαρά κέρδη από 16 έως 17 δισ. κορώνες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 18 – 20 δισ. κορώνες.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το 2017, καθώς η αύξηση του όγκου αντισταθμίζεται από την πίεση των περιθωρίων, ενώ τα καθαρά έσοδα από αμοιβές αναμένεται να παραμείνουν ισχυρά, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων από την εξαγορά της SEB Pension Danmark.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τράπεζας, ο οποίος αποτελεί βασικό μέτρο κεφαλαιακής ισχύος, αυτός υποχώρησε στο 16,4% έναντι 16,7% το προηγούμενο τρίμηνο.
Αναφορικά με το σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος στην Εσθονία αφορά πληρωμές 200 δισ. ευρώ το διάστημα μεταξύ 2007 και 2015 μεγάλο μέρος των οποίων η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί ύποπτο.
Το σκάνδαλο οδήγησε σε παραίτηση των πρώην CEO, Thomas Borgen και έκανε τη μετοχή να υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% από τον περασμένο Φεβρουάριο.