Σε κερδισμένους και χαμένους διακρίνονται οι δανειολήπτες μετά τη νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στους πρώτους ανήκουν περίπου 500.000 έχοντες «πράσινα» στεγαστικά δάνεια (σ.σ. με την πλήρη έννοια του όρου, συμπεριλαμβανομένων και των επισκευαστικών), για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού, με κυμαινόμενο επιτόκιο, για τους οποίους τράπεζες και servicers έχουν ήδη ενεργοποιήσει από τις αρχές Μαίου το «πάγωμα» στο επιτόκιο βάσης (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.) και άρα, δεν επηρεάζονται από τη νέα αύξηση. Στους δεύτερους ανήκουν όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια, επίσης, με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού θα δουν την ήδη «φουσκωμένη» δόση τους να αυξάνεται για έβδομη φορά μέσα σε περίπου 10 μήνες.
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ, έχοντας δει κάποια πρώτα δείγματα αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, απέχοντας, ωστόσο, σημαντικά από τον στόχο του 2%, αποφάσισε να… ρίξει ταχύτητες στη νομισματική της πολιτική, ανακοινώνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες. Πρόκειται για τη μικρότερη παρέμβαση των τελευταίων 10 μηνών, με την απόφαση, όπως τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, να είναι ομόφωνη. «Κανείς δεν τάχθηκε υπέρ μιας παύσης», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά οι τράπεζες και εν συνεχεία, οι εταιρείες διαχείρισης, αναγνωρίζοντας πως το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο είναι το πιο επιρρεπές στις αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, αποφάσισαν να εφαρμόσουν «πάγωμα» στο επιτόκιο αναφοράς, καθιστώντας – αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα – σταθερά όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έτσι, ανεξαρτήτως των όποιων αυξήσεων θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, η τιμολόγηση μέχρι τέλος του Απριλίου του 2024 θα γίνεται με 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ και 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο), συν το περιθώριο που έχει συμφωνηθεί σε συνεννόηση με τον εκάστοτε δανειολήπτη.
Ενδεικτικά, σε ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, και ένα spread 2,5%, που πριν τις αυξήσεις είχε μία δόση πέριξ των 536 ευρώ, πλέον και για ένα χρόνο ο δανειολήπτης καλείται να πληρώνει σταθερά περί τα 685 ευρώ/μήνα. Υπενθυμίζεται ότι χωρίς το «πάγωμα» και με τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί επιπλέον κατά 0,25% ο εκτοκισμός του επίμαχου δανείου θα έπρεπε να γινόταν με ένα συνολικό επιτόκιο 6,00%, με τη δόση να διαμορφώνεται στα 723 ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα όφελος πέριξ των 38 ευρώ/μήνα. Από τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο, ο ίδιος δανειολήπτης έχει ήδη επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξεως των 150 ευρώ/μήνα ή 1.800 ευρώ/χρόνο! Και εδώ ακριβώς, έγκειται και η κριτική που ασκείται στις τράπεζες, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να είχαν επέμβει νωρίτερα, περιορίζοντας τη «ζημιά» για τους δανειολήπτες που έβλεπαν σχεδόν κάθε μήνα τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται, σε αντίθεση, βεβαίως, με το εισόδημά τους που συνέχισε να πλήττεται από την ακρίβεια.
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια που δεν δικαιούνται του «παγώματος», η νέα αύξηση των επιτοκίων ισοδυναμεί με σημαντική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης κατά 167 ευρώ/μήνα για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, επταετίας και spread 4% ή 175 ευρώ/μήνα εάν η διάρκεια είναι 10ετής. Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων τους, γεγονός που εξηγεί τη μείωση – κατά 228 εκατ. ευρώ – της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις το α’ τρίμηνο.
Στο θέμα της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να εστιάσουν οι τράπεζες κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, με την Τράπεζα Πειραιώς να σηκώνει σήμερα, Παρασκευή, πρώτη την «αυλαία».
Διαβάστε ακόμη
Ανάλυση: Γιατί μια εκλογική ήττα του Ερντογάν δεν θα αλλάξει την Τουρκία
HSBC: Επιφυλακτικοί οι αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ